اخبار جدیدی که چند وقتی است در رابطه با ظهور و شیوع ویروس کرونای هندی به گوش میرسد، موجب افزایش نگرانیها پیرامون شیوع ویروس کرونا شده و امیدواریها نسبت به اثرپذیری واکسنهای موجود کرونا را تحت تاثیر قرار داده است.
اخبار و شواهد حکایت از آن دارند که هندیها در شرایط سختی بهسر میبرند. افزایش صعودی و پر شتاب تعداد بیماران مبتلا به کووید ۱۹ حوزه بهداشت و مراکز درمانی در این کشور را تحت فشار قرار داده است. ابتلای روزانه تعداد زیادی از افراد و کمبود شدید تخت و اکسیژن نشان از بغرنج بودن ماجرا دارد. انتشار ویدیوهای هولناکی از سوزاندن دسته جمعی اجساد کرونایی در کشور هند که در فضای مجازی دستبهدست میشود، صحتی بر این ادعاست.
با شیوع نوع دیگری از ویروس کرونا، کشورهای دیگر هم به دلیل جلوگیری از شیوع این ویروس در کشور خود و شکلگیری موج جدیدی از همهگیری، سفر به هندوستان را ممنوع اعلام کردهاند. این موضوع بیش از پیش به صنعت گردشگری این کشور لطمه وارد کرده است، بهگونهای که بر اساس آمار موجود شیوع این ویروس درآمد ارزی ۳۰ میلیارد دلاری گردشگری خارجی را در این کشور از بین برده است. چراکه در این شرایط بحرانی دیگر از گردشگر خارجی و درآمدهای ارزی همراهش برای این کشور خبری نیست.
ویروس کرونای هندی چیست؟
کنسرسیوم مطالعه ژنوم SARS-CoV-۲ (INSACOG)، اعلام کرده است که این نوع ویروس به B.1.۶۱۷ معروف است؛ جهش «E484» در نمونهای که برای اولین بار در آفریقای جنوبی و برزیل شناسایی شد، وجود داشت و جهش «L452R» در ایالات متحده و اروپا مشاهده شده است. این در حالی است که گونه هندی ویروس کرونا هر دو مورد را حمل میکند و به همین دلیل است که گونه هندی این ویروس جهش مضاعفی دارد.
شرایط بحرانی در هندوستان
یک عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتگو با خبرنگار مجله علی بابا ما گفت: ویروس جهشیافته کرونای هندی که خاستگاه اولیه آن کشور هندوستان است، بسیار خطرناکتر و کشندهتر از انواع دیگر این ویروس است.
دکتر علیرضا ناجی عنوان کرد: در این ویروس جهشیافته برای نخستین بار، دو متاسیون همزمان شناسایی شدهاند و از آنجا که هیچگاه سابقه نداشته به طور همزمان یک ویروس در یک ویروس ادغام شود، این موضوع بسیار خطرناک و غیرقابل کنترل شده است.
وی شرایط اپیدمی ویروس کرونا در هندوستان را بحرانی خواند و اظهار کرد: در حال حاضر ویروس کرونای هندی در گستره وسیعی از سطح جهان در حال پیشروی است. بهگونهای که این نوع ویروس در بیشتر کشورهای جهان در حال شیوع است.
ناجی با بیان اینکه بیش از ۶۰ درصد مبتلایان به کرونا در هندوستان به گونه جهشیافته این ویروس مبتلا شدهاند، با اشاره به ویژگیهای نوع جهش یافته این ویروس گفت: این نوع جهشیافته در تاریخ نوامبر ۲۰۲۰ منتشر شد که ویژگی آن ایجاد مقاومت در برابر آنتیبادیهاست.
رییس مرکز ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تاکید کرد: بررسیها حاکی از کاهش مقاومت سیستم ایمنی بدن در برابر ویروس جهشیافته کروناست که همین موضوع نگرانیها را دوچندان کرده است.
بنا به گفته ناجی در این ویروس جهش دوگانه صورت گرفته است که توانایی دور زدن آنتیبادیهایی که سیستم ایمنی یا واکسن در بدن ساختهاند را دارد و دقیقا به همین دلیل است که میتواند با سرعت بیشتری در بدن انسانها پخش شود.
آیا ویروس کرونا جهشهای بیشتری دارد؟
بیش از یک سال است که از عمر ویروس کرونا میگذرد و در این مدت این ویروس گونههای جدیدی را از خود نشان داده و هر لحظه ممکن است در هر کشوری جهش پیدا کند. تغییراتی که روی شاخکهای ویروس به وقوع میپیوندد، چسبندگی، سرایت و کشندگی بیماری را بالا برده و هر لحظه ما را با خطر جهش روبهرو میکند.
بهگونهای که بنا بر اظهارات تام کنیون، مدیر سابق بهداشت جهانی در مرکز کنترل و پیشگیری بیماری های ایالات متحده (CDC)، با تقویت نظارت، جهشهای بیشتری میتوان یافت. در حال حاضر هیچ مدرکی که نشان دهد بیماری ناشی از این گونهها شدیدتر است، وجود ندارد؛ اما سرعت بیشتر سرایت آنها باعث میشود که در صورت رعایت نکردن مسائل بهداشتی آمار مبتلایان به سرعت بالا رود و به همان نسبت درصد باعث افزایش خطر مرگومیر خواهد شد.
آیا ویروس هندی به ایران رسیده است؟
پس از ظهور و شیوع نوع جدید ویروس کرونا موسوم به کرونای هندی، بار دیگر نگرانیهایی مبنی بر اینکه آیا این ویروس جهش یافته به ایران رسیده است یا نه در کشورمان ایجاد شده است. سخنگوی ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا در پاسخ به این نگرانیها اعلام کرد: فعلا ویروس جهشیافته انگلیسی نوع غالب ویروس در کشور است که میزان سرایت، بیماریزایی و مرگآوری آن از ویروس ووهان بیشتر است و بیشتر هم جوانها را مبتلا میکند.
علیرضا رئیسی ادامه داد: اما خطر ویروس جدید و جهشیافته کرونای هندی که به شدت مسری است و میزان تلفات بالایی هم دارد و حتی از ویروسهای کرونای دیگری مثل انگلیسی، بزریلی و آفریقای جنوبی خطرناکتر است را هم نباید نادیده گرفت.
وی افزود: استانهای مرزهای شرقی کشور که در همسایگی پاکستان و افغانستان هستند، باید بیشتر از دیگران تمهیدات لازم را در این خصوص انجام دهند تا بتوانیم این خطر را کنترل کنیم.
پیشتر هم سعید نمکی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در نامهای به وزیر کشور و فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مبارزه با کرونا بر توقف نقلوانتقال مسافر به شکل مستقیم و غیرمستقیم از هندوستان تاکید کرده بود.
توصیههای ایمنی را جدی بگیرید!
با توجه به اینکه ویروس کرونای هندی قدرت سرایت فوقالعادهای دارد و عملکرد بیسابقهای را از خود نشان داده است، قطعا ممکن است کشور ما هم از آن در امان نباشد. بنابراین، برای حفاظت خود و عزیزانتان از این ویروس جهشیافته توصیههای ایمنی زیر را جدی بگیرید:
- حتیالمقدور در خانه بمانید.
- در صورت حضور در جمع و اماکن عمومی از دو ماسک استفاده کنید.
- فاصله یک و نیم تا دو متری خود را با دیگران اعایت کنید.
- در آسانسور و سایر محیطهای کوچک و بسته حرف نزنید.
- در محیط های سربسته، حتما پنجرهها را باز بگذارید و تهویه مناسب داشته باشید.
- بعد از برگشت به خانه، حتما غرغره آب نمک (رقیق) کنید و آن را به حفرههای بینی هم بکشید.
- قدرت سیستم ایمنی بدن خود را با خوردن میوه، سبزی، دمنوشهای مناسب گیاهی، داروهای تقویتکننده و… بالا ببرید تا مقاومت بدنتان نسبت به ویروس افزایش یابد.
- با بروز اولین علائم، به پزشک مراجعه و درمان خود را شروع کنید و تا بهبودی کامل، از قرنطینه خارج نشوید.
- با مشورت پزشکتان از برخی روشها و داروهای مجرب و تاییده شده طب سنتی (مثل بخور) هم میتوانید استفاده کنید.