استانبول، شهری است که دو قاره آسیا و اروپا را به هم وصل میکند؛ شهری با جذابیتهای فراوان فرهنگی و تاریخی، خیابانهای پر از زندگی و مراکز خرید پرآوازه که بهعنوان یکی از برترین مقاصد گردشگری جهان شناخته میشود.
فرودگاه های استانبول بهعنوان دروازههای ورود شهر، نقش بسیار مهمی ایفا میکنند.
در این مطلب میخواهیم راهنمایی جامع و کامل در مورد فرودگاه های استانبول به شما ارائه کنیم تا هر موقع خواستید به این شهر زیبا سفر کنید، اطلاعات مفیدی در مورد فرودگاههای شلوغش به دست بیاورید.
استانبول چند فرودگاه دارد؟
فرودگاه های استانبول چه امکانات رفاهی دارند؟
در سفر هوایی به استانبول کدام فرودگاه پذیرای ایرانیان خواهد بود؟
فاصله فرودگاه جدید استانبول و فرودگاه صبیحا گوکچن از مرکز شهر چقدر است؟
بزرگترین فرودگاه استانبول کدام است؟
استانبول چند فرودگاه دارد؟
استانبول، پایتخت فرهنگی، تاریخی و گردشگری ترکیه، با موقعیت جغرافیایی منحصربهفرد خود، یکی از مهمترین مراکز گردشگری و تجاری منطقه و جهان است.
این شهر بزرگ، در جنوب شرقی اروپا و مرز غربی آسیا واقع شده و بهعنوان پل ارتباطی بین این دو قاره شناخته شده است.
حتما این سوال برای شما هم پیش آمده که استانبول چند فرودگاه دارد و اسم فرودگاه استانبول چیست؟
استانبول، با جمعیتی بالغ بر ۱۵ میلیون نفر، یکی از پرجمعیتترین شهرهای دنیا است و اهمیت آن از نظر گردشگری، باعث شده که نیاز به فرودگاههای مدرن و پیشرفته برای پذیرش میلیونها مسافر و گردشگر روزانه احساس شود.
بنابراین فرودگاه های استانبول امروزه با برنامههای پروازی مختلف در حال ارائه خدمات به مسافران و گردشگران هستند.
استانبول در حال حاضر سه فرودگاه بینالمللی دارد:
فرودگاه آتاتورک: این فرودگاه با نام قدیمی «فرودگاه بینالمللی استانبول»، از سال ۱۹۵۳ فعالیت خود را آغاز کرده است. این فرودگاه قدیمی با موقعیتی متمایز و امکانات بهروز شده، تا قبل از تعطیلی سفرهای مسافری در سال ۲۰۱۹، یکی از پررفتوآمدترین فرودگاههای جهان محسوب میشد.
فرودگاه صبیحا گوکچن: این فرودگاه که با نام «فرودگاه بینالمللی استانبول صبیحا گوکچن» نیز شناخته میشود، در ماه ژانویه سال ۲۰۰۱ افتتاح شد. با اضافه شدن این فرودگاه به سیستم حملونقل هوایی استانبول، ظرفیت بیشتری برای پذیرش مسافران فراهم آمد.
فرودگاه جدید استانبول: فرودگاه جدید استانبول بهعنوان یکی از بزرگترین و مدرنترین فرودگاههای دنیا و جدیدترین فرودگاه بین فرودگاه های استانبول در سال ۲۰۱۸ با هدف جایگزینی فرودگاه آتاتورک و افزایش ظرفیت پذیرش مسافران افتتاح شد.
در جدول زیر به طور خلاصه، اطلاعاتی را در مورد فرودگاه های استانبول برایتان آوردهایم:
نام فرودگاه | وسعت | نماد یاتا | منطقه | ظرفیت پذیرش مسافر | فاصله تا مرکز شهر |
آتاتورک (غیرفعال) | – | ISL | باکرکوی | ۱۶ میلیون مسافر | ۲۴ کیلومتر |
صبیحا گوکچن | ۳۲۰ هزار متر مربع | SAW | پندیک | ۴۱ میلیون مسافر | ۳۲ کیلومتر |
فرودگاه جدید استانبول | ۷۷ میلیون متر مربع | IST | آرناووتکوی | ۲۰۰ میلیون مسافر (بعد از تکمیل) | ۵۰ کیلومتر |
معرفی فرودگاه جدید استانبول
فرودگاه جدید استانبول (IST)، یکی از مدرنترین فرودگاههای دنیا و از مهمترین فرودگاه های استانبول است که با هدف جایگزینی فرودگاه آتاتورک و افزایش ظرفیت پذیرش مسافران، در سال ۲۰۱۸ افتتاح شد.
این فرودگاه، با مساحتی بیش از ۷۶۵۰ هکتار، یکی از بزرگترین فرودگاههای جهان و نماد پیشرفت و توسعه در حوزه حملونقل هوایی به شمار میآید و در قسمت اروپایی شهر استانبول واقع شده است.
فرودگاه جدید استانبول، در حال حاضر ۵ باند فعال برای فرود و برخاست هواپیماها دارد و تا سال ۲۰۲۸، با توسعه بیشتر و اضافه شدن باندهای جدید، ظرفیت جابهجایی بیش از ۲۰۰ میلیون مسافر در سال را خواهد داشت.
این فرودگاه، فعلا یک ترمینال دارد که به صورت یکپارچه ساخته شده و زیر یک سقف بسیار وسیع قرار گرفته است.
امکانات فرودگاه جدید استانبول
فرودگاه جدید استانبول، امکانات متعددی برای راحتی و آسایش مسافران دارد. به علت بزرگی این فرودگاه، تعداد زیادی کافه و رستوران، فضای استراحت و فضای کار با لپتاپ در آن قرار گرفته تا بتوانید دقایقی استراحت کرده و به کارهایتان برسید.
در کنار این امکانات، اینترنت پرسرعت Turk Telecom در این فرودگاه وجود دارد که استفاده از آن تا دو ساعت رایگان است.
از دیگر امکانات جالب این فرودگاه میتوان به بزرگترین موزه فرودگاهی دنیا (در قسمت پروازهای خارجی)، ۵ شهربازی کوچک برای کودکان، سالنهای ماساژ، فروشگاههای برندهای لوکس مانند گوچی، دیور و لویی ویتون، تراسهای سیگار و هتل Yotel Istanbul Airport اشاره کرد.
برنامه پروازهای فرودگاه جدید استانبول
بیش از ۱۰۰ شرکت هواپیمایی مختلف در این فرودگاه فعال هستند که از جمله مشهورترین آنها میتوان به لوفتهانزا، ایرفرانس، هواپیمایی امارات، KLM، هواپیمایی قطر و… اشاره کرد.
تعدادی از شرکتهای هواپیمایی کشورمان هم برنامه پروازی منظم به این فرودگاه دارند که شامل ایران ایر، ماهان، ایران ایرتور، آسمان، آتا، قشم، کاسپین، تابان و هواپیمایی یزد است.
این پروازها از تهران، اصفهان، شیراز، مشهد و تبریز به صورت رفتوبرگشتی به فرودگاه جدید استانبول انجام میشوند.
ناگفته نماند که پروازهای مستقیم هواپیمایی ترکیش نیز بین این فرودگاه و شهرهایی که بالاتر اشاره کردیم انجام میشود.
فاصله فرودگاه جدید استانبول تا مرکز شهر
فرودگاه جدید استانبول در منطقه آرناوود و در شمال غربی استانبول واقع شده است. فاصله این فرودگاه استانبول تا مرکز شهر استانبول به شکل زیر است:
فاصله زمانی: حدوداً ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت زمان لازم است تا با وسایل حملونقل عمومی یا تاکسی از فرودگاه جدید استانبول به مرکز شهر برسید که البته به شرایط ترافیکی و مسیر انتخابی بستگی دارد.
فاصله مسافتی: مسافت بین فرودگاه جدید استانبول و مرکز شهر استانبول حدود ۵۰ کیلومتر است.
برای رسیدن به مرکز شهر استانبول از فرودگاه جدید استانبول، میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرد:
تاکسی: این روش سریعترین و راحتترین راه برای رفتن به مرکز شهر استانبول است (تقریبا ۴۰ دقیقه). تعداد زیادی تاکسی در خروجی فرودگاه منتظر شما هستند.
اتوبوس: شما میتوانید از خطوط اتوبوس عمومی Havaist استفاده کنید که تقریبا هر ۳۰ دقیقه یک بار از فرودگاه به سمت مرکز شهر و نقاط مهمی همچون میدان تقسیم، بشیکتاش و کادیکوی حرکت میکنند.
مترو: خط متروی M11 به فرودگاه جدید استانبول رسیده و در ساعات شلوغ، قطار هر ۶ دقیقه یک بار حرکت میکند و میتواند در عرض ۳۰ دقیقه، شما را به مرکز شهر برساند. ایستگاه اول این خط هم گایرِت تِپِه در بخش اروپایی شهر است.
لوکیشن فرودگاه جدید استانبول روی گوگل مپ
معرفی فرودگاه صبیحا گوکچن استانبول
فرودگاه بینالمللی صبیحا گوکچن (SAW) که با نام فرودگاه بینالمللی استانبول صبیحا گوکچن نیز شناخته میشود، دومین فرودگاه بزرگ از فرودگاه های استانبول است که به علت ازدحام بسیار زیاد فرودگاه آتاتورک و برای جایگزینی آن ساخته شد.
این فرودگاه در قسمت آسیایی شهر واقع شده و در سال ۲۰۰۱ به بهرهبرداری رسیده است.
میخواهید بدانید که نام این فرودگاه از کجا آمده؟ این فرودگاه به افتخار صبیحا گوکچِن، اولین خلبان زن هواپیماهای جنگنده در جهان که یکی از دخترخواندههای مصطفی کمال آتاتورک بود، نامگذاری شده است.
نکتهای که در مورد فرودگاه صبیحا گوکچن وجود دارد این است که اکثر پروازهای ارزان قیمت از این فرودگاه انجام میشود. به همین دلیل این فرودگاه در سال ۲۰۱۰ عنوان بهترین فرودگاه جهان را برای پروازهای ارزان قیمت از آن خود کرد.
امکانات فرودگاه صبیحا گوکچن
فرودگاه بزرگ صبیحا گوکچن در سال ۲۰۲۳، رکورد جابهجایی بیش از ۳۷ میلیون مسافر را ثبت کرد که در تاریخ این فرودگاه بیسابقه بوده و بهعنوان دومین فرودگاه بزرگ ترکیه، تمامی امکانات لازم برای یک فرودگاه بزرگ و مدرن در آن وجود دارد.
این فرودگاه باجههای چک بلیط دارد تا خودتان بتوانید به راحتی و خیلی سریع، وارد قسمت انتظار برای پرواز بشوید.
از دیگر امکانات این فرودگاه میتوان به فضاهای خواب کپسولی برای استراحت، رستوران و کافههای متعدد، باجههای کرایه خودرو و فروشگاههای بزرگ اشاره کرد.
برنامه پروازهای فرودگاه صبیحا گوکچن
فرودگاه صبیحا گوکچن میزبان مسافران از ۱۶۲ نقطه دنیاست که ۱۲۲ مورد از آنها مقاصد بینالمللی و بقیه از مقاصد داخلی هستند. بیش از ۲۰ شرکت هواپیمایی شناخته شده در این فرودگاه فعالیت دارند.
از مشهورترین آنها میتوان به هواپیمایی قطر، بریتیش ایرویز، هواپیمایی امارات و پگاسوس اشاره کرد.
اما در مورد پروازهای بین فرودگاههای بینالمللی کشورمان و فرودگاه صبیحا گوکچن باید گفت که این پروازها از شهرهای تهران، ارومیه، تبریز و مشهد به مقصد استانبول انجام میشوند.
شرکتهای هواپیمایی پگاسوس و ترکیش از این شهرها به مقصد فرودگاه صبیحا گوکچن پروازهای منظم و هفتگی دارند.
فاصله فرودگاه صبیحا گوکچن تا مرکز شهر
فاصله فرودگاه صبیحا گوکچن تا مرکز شهر استانبول تقریبا ۳۲ کیلومتر است. زمان لازم برای رسیدن به مرکز شهر نیز به شرایط ترافیکی و روش حملونقل بستگی دارد.
روشهای زیر رایجترین راههای رسیدن به مرکز شهر استانبول از این فرودگاه هستند:
تاکسی: استفاده از تاکسی یکی از سریعترین راههای رسیدن به مرکز شهر استانبول است. شما میتوانید از تاکسیهای دریایی هم برای رسیدن به نقاط مختلف شهر استفاده کنید؛ البته سوار شدن تاکسی هزینه بالاتری نسبت به سایر روشهای جابهجایی دارد.
اتوبوسهای عمومی: خطوط اتوبوس عمومی نیز از فرودگاه صبیحا گوکچن به مراکز مختلف شهری، از جمله کادیکوی و میدان تقسیم حرکت میکنند.
این اتوبوسها اغلب در جلوی خروجیهای فرودگاه قرار دارند. شما میتوانید از اتوبوسهای Havaist و همچنین اتوبوسهای عمومی E10 و E11 استفاده کنید.
مترو: شما میتوانید قطارهای خط M4 متروی استانبول را سوار شده و به سمت ایستگاه کادیکوی حرکت کنید.
اجاره خودرو: اجاره خودرو از فرودگاه صبیحا گوکچن گزینهای ایدئال برای کسانی است که به شهر استانبول و شهرهای اطراف به صورت مستقل سفر میکنند.
باجههایی برای اجاره خودرو داخل فرودگاه و قبل از خروجی قرار گرفته که میتوانید به آنها مراجعه کنید و خودروی مورد نظرتان را تحویل بگیرید.
لوکیشن فرودگاه صبیحا گوکچن روی گوگل مپ
معرفی فرودگاه آتاتورک استانبول
فرودگاه آتاتورک استانبول (ISL)، نمادی از تاریخ هوانوردی ترکیه و یکی از قدیمیترین فرودگاه های استانبول است. فرودگاه آتاتورک در سال ۱۹۵۳ به بهرهبرداری رسید و سالهای زیادی تنها فرودگاه استانبول بود.
با افزایش بسیار زیاد تعداد مسافران داخلی و خارجی که از ظرفیت فرودگاه بیشتر بود، این فرودگاه در سال ۲۰۱۹ تغییر کاربری داد و برای همیشه به روی گردشگران بسته شد.
در حال حاضر تمامی پروازهای مسافری و باربری که قبلا به مقصد این فرودگاه انجام میشدند، به فرودگاه جدید استانبول منتقل شده است.
همانطور که از نامش مشخص است، این فرودگاه از فرودگاه های استانبول به افتخار بنیانگذار و رهبر جمهوری ترکیه، مصطفی کمال آتاتورک نامگذاری شده است.
جالب است بدانید که هواپیمایی ترکیه (ترکیش ایرلاینز) هم به دستور آتاتورک در سال ۱۹۳۳ تاسیس شد.
فرودگاه آتاتورک در بین فرودگاه های استانبول در حال حاضر تنها برای تعمیرات هواپیماها، فرود جتهای شخصی، پروازهای دیپلماتیک و دولتی، تاکسیهای هوایی و… استفاده میشود.
البته نیروی هوایی ترکیه هم پایگاهی در این فرودگاه دارد که برای انجام برخی پروازهای تمرینی از آن استفاده میکند. قرار است به زودی در محل این فرودگاه، پارک بسیار بزرگی هم ساخته شود.
برنامه پروازهای فرودگاه آتاتورک استانبول
این فرودگاه در حال حاضر برنامه پروازی ندارد و تمامی پروازهای مسافری و باربری آن به فرودگاه جدید استانبول که جدیدترین فرودگاه از فرودگاه های استانبول است، منتقل شده است.
فاصله فرودگاه آتاتورک استانبول تا مرکز شهر
این فرودگاه در منطقه یِشیلکوی در فاصله تقریبا ۲۴ کیلومتری از مرکز شهر استانبول و در قسمت اروپایی آن قرار دارد.
لوکیشن فرودگاه آتاتورک استانبول روی گوگل مپ
توصیههای علی بابا در سفر هوایی و بازدید از فرودگاه های استانبول
استانبول یکی از مقاصد گردشگری برجسته جهان است و هر ساله میلیونها گردشگر را به خود جذب میکند.
در ایام تعطیل، مخصوصا تعطیلات سال نوی میلادی، این شهر به شدت شلوغ شده و در نتیجه، فرودگاه های استانبول نیز در حالت پیک کاری خود قرار میگیرند.
بنابراین، توصیه ما برای سفر به استانبول در فصل بهار و پاییز است که شلوغی فرودگاه های استانبول کمتر بوده و قیمت بلیط استانبول نیز مناسبتر است.
پس حتما سفرتان را از قبل برنامهریزی کنید تا سفری دلنشین و بهیادماندنی به این شهر زیبا داشته باشید.
اسم فرودگاه در استانبول صبیحه گوکچن نیست، صابیحا گوکچن هست.
استانبول ظاهرا شهر زیبائی هست البته واقعا هم زیباست اما چند مسئله مهم و ظاهرا حل نشدنی داره :
۱- رفتار مردم با توریست بر عکس تمام دنیا رفتار طلبکارانه ای هست
۲- مشکل فرهنگی که وجود داره اکثریت فکر می کنند مردمی که استانبول سفر میکنن باید به زبان ترکی آشنا باشن و اونا وظیفه ای ندارن به زبان دیگه ای مثلا انگلیسی با شما صحبت کنند . و البته این در نتیجه ضعف تسلط حتی مقدار کم اکثریت به زبان انگلیسی هست
۳- پلیس های استانبول هم اصولا اهل دغدغه برای مسافر و خارجی نیستن . من دو تا موبایل اپل ۱۴ همراهم داشتم . پلیس اونا رو از من گرفت و مطلقا زبان ترکی حرف می زد متوجه شدم که می گه نباید دو تا اپل داشته باشی یکیش تو جعبه بود اما اکتیو شده و دیگری هم سیم کارت توش بود و مال خودم بود .
بعد از ۵ ساعت نگه داشتن من و خستگی مفزط و بدون اینکه کسی توضیحی به من بده ورقه ای آوردن و کفتن امضا کن ورقه زبان ترکی نوشته شده بود و کفتم چی هست گفت امضا نکنی موبایل ها مصادره می شن من به شدت خسته بودم و هیچکسی هم با من حرفی نمی زد گفتم یک مترجم فارسی زبان بیارید دو تا پلیس کلی به من خندیدن اگر جا داشت و حتما مستقیم بر می گشتم ایران بالاخره یک فیش آوردن و گفتن باید ۲۶ هزار لیره پرداخت کنی که بتونی گ.شی ها رو برداری و ببری ، هر چی که توضیح دادم که این دو تا گوشی در ایران ریجستر شدن و اکتیو هستن و یکیش سیم کارت داخلش هست و اون یکی هم برای پسرم آوردم قبول نکردن که نکردن ، الان یکی از همون گوشی ها دست خودم هست و اون یکی هم پسرم استفاده می کنه ، براشون کاملا روشن بود که اصلا نمی تونه این گوشی ها تجاری باشند اما تا ۲۶ هزار لیره واریز نکردم اجازه خروج و یا اینکه حداقل مهلتی و فرصتی بدن ندادند .
نتیجه:
اینکه فرودگاهی مهم باشه خوبه اما اینکه فرهنگ مسئولین و امنیتی ها ی اونجا هم مطابق این حجم از خوبی باید خوب باشه در مورد کلیت فرودگاه نقص بزرگی هست .
دوم اینکه پیشرفت یک کشور بنا بر یاد گیری های عمومی و بالا بودن سطح دانش ،مهربانی . میهمان نوازی و همچنین هم سطح با پیشرفت ها باید همطرازی داشته باشه که به نظرم در مورد ترکیه اصلا این همطرازی وجود نداره
به پول ایران ۴۰ هزار تومان پول دادی خیلی ناراحتی اما خروجی بی معنی تو هیچ کشوری نیست ۴۰۰ هزار تومان پرداختی صدات هم در نمیاد. همان تهران بمانی بهتر است شما را با ترکیه چه کار ترک ها به پرچم و زبان خود خیلی تعصب دارند ما آذربایجانی ها در ترکیه خیلی راحت هستیم و احترام زیاد از ترک ها می بینیم
دقیقا درست فرمایش کردین .فرهنگ توریسم همچنان در ترکیه پایینه وبسیار رفتار تند و بی ادبانه ای دارن .