جاهای دیدنی ارومیه

راهنمای سفر به ارومیه زیبا؛ شهر اولین‌ها

راهنمای سفر به ارومیه و گشت‌‌وگذار در این شهر

اگر دنبال جای جدیدی برای سفر هستید که دیدنی‌های تاریخی، مذهبی، گردشگری و طبیعی را یک جا داشته باشد، سفر به ارومیه بهترین انتخاب برای شماست. شهر ارومیه، مرکز استان آذربایجان غربی و یکی از شهرهای مهم مرزی کشور است. شهرستان ارومیه را سلماس از شمال، نقده از جنوب، دریاچه ارومیه از شرق و ترکیه از غرب در خود محصور کرده‌اند.

ارومیه شهری است که به داشتن اولین بیمارستان به شیوه نوین، اولین مرکز آموزش پزشکی، اولین مدرسه به شیوه نوین، اولین شبکه تلویزیون محلی، اولین نشریه محلی در ایران و پایتخت والیبال ایران شناخته می‌شود. با راهنمای سفر به ارومیه مجله علی بابا به شهر اولین‌ها، سفر کنید.

ارومیه کجاست؟
در گوشه شمال غربی نقشه ایران شهرستان مهم مرزی به نام ارومیه قرار دارد. این شهر را سلماس از شمال، نقده از جنوب، دریاچه ارومیه از شرق و ترکیه از غرب در خود محصور کرده‌اند.
جمعیت ارومیه در سال ۱۳۹۹ چقدر بود؟
بر اساس آخرین سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت شهر ارومیه ۷۳۶.۲۲۴ نفر بود بر این اساس ارومیه دهمین شهر پرجمعیت ایران و دومین شهر پرجمعیت منطقه شمال‌غرب ایران محسوب می‌شود.
ارومیه در کدام استان است؟
ارومیه مرکز استان آذربایجان غربی است.

شهر ارومیه کجاست؟

شهر ارومیه از جمله کلان‌شهرهای کشور است که در شمال‌غربی ایران قرار گرفته است. خیلی‌ها قبل از سفر به ارومیه می‌پرسند ارومیه در کدام استان است؟ این شهر مرکز استان آذربایجان غربی است و دهمین شهر پرجمعیت کشور و دومین منطقه پرجمعیت شمال‌غرب کشور است.

آذربایجان غربی مساحتی نزدیک به ۳۷ کیلومترمربع دارد و سیزدهمین استان کشور محسوب می‌شود. شهر ارومیه، مرکز آذربایجان غربی، یکی از شهرهای تاریخی کشور است که به‌خاطر موقعیت ویژه‌ای که بین کشورهای قفقاز، ارمنستان، آسیای صغیر و بین‌النهرین دارد، فرازونشیب‌های زیادی به خود دیده است. شاید خیلی‌ از شما اطلاعات کافی از این شهر نداشته باشید اما با خواندن راهنمای جامع سفر به ارومیه، حتما این شهر را در برنامه سفرهای‌تان قرار خواهید داد.

موقعیت جغرافیایی ارومیه

اگر می‌خواهید درباره موقعیت جغرافیایی این شهر و اینکه شهر ارومیه کجاست بیشتر بدتنید باید بگوییم که استان آذربایجان غربی یکی از استان‌های مرزی کشور است که از شمال با جمهوری آذربایجان و ترکیه، از غرب با عراق و ترکیه، از شرق با آذربایجان شرقی و استان زنجان و از جنوب با استان کردستان دسترسی دارد.

در فاصله ۲۰ کیلومتری دریاچه ارومیه و بین ارتفاعات کوه سیر، کوه قیز قلعه، کوه جهودها، کوه چهل مر شهیدان، کوه ماه، کوه علی پنجه سی و کوه علی ایمان دشتی وجود دارد که شهر ارومیه در آن قرار گرفته است.

ساختمان شهرداری ارومیه

فاصله ارومیه تا شهرهای مهم ایران

قبل از برنامه‌ریزی برای سفر به ارومیه بهتر است فاصله حدودی بین شهر خودتان تا شهر ارومیه را بدانید. در این قسمت فاصله چند شهر مهم تا ارومیه را به شما می‌گوییم:

  • فاصله تهران تا ارومیه: حدودا ۷۸۰ کیلومتر
  • فاصله تبریز تا ارومیه: حدودا ۱۳۰ کیلومتر
  • فاصله زنجان تا ارومیه: حدودا ۵۸۸ کیلومتر
  • فاصله مشهر تا ارومیه: حدودا ۱۸۰۱ کیلومتر
  • فاصله همدان تا ارومیه: حدودا ۶۱۰ کیلومتر
  • فاصله رشت تا ارومیه: حدودا ۹۱۴ کیلومتر
  • فاصله اصفهان تا ارومیه: حدودا ۱۰۳۷ کیلومتر

تقسیمات کشوری: بخش های مختلف ارومیه و شهرهای ارومیه

پیشنهاد می‌کنم که قبل از سفر به ارومیه، نگاهی به نقشه ایران بیندازید تا بدانید شهر ارومیه کجاست با شهرهای ارومیه آشنا شوید. براساس آخرین تقسیمات کشوری، استان آذربایجان غربی ۱۹ شهرستان، ۴۲ بخش، ۴۲ شهر، ۱۰۹ دهستان و ۳۷۲۸ آبادی دارد. شهرستان ارومیه هم به‌عنوان مرکز استان شناخته می‌شود که جدول زیر، تقسیمات کشوری این شهرستان و شهرهای ارومیه را نشان می‌دهد:

شهرستان

بخشمرکز بخش

دهستان

ارومیهمرکزیارومیهباراندوز
باراندوزچای جنوبی
باراندوزچای شمالی
باش قلعه
بکشلوچای
ترکمان
دول
روضه چای
نازلوی جنوبی
انزلقوشچیانزل جنوبی
انزل شمالی
نازلونوشینطلاتپه
نازلوچای
نازلو شمالی
سیلوانهسیلوانهترگور
مرگور
دشت
صومای برادوستسروبرادوست
صومای جنوبی
صومای شمالی

ارومیه روی نقشه

عکس زیر موقعیت آذربایجان غربی و شهر ارومیه و اینکه ارومیه در کدام استان است را نسبت به شهرهای اطراف نشان می‌دهد و به شما کمک می‌کند راحت‌تر برای سفر به ارومیه برنامه‌ریزی کنید:

شهر ارومیه روی نقشه

معرفی ارومیه

شهر ارومیه، مرکز استان آذربایجان غربی و دومین شهر پرجمعیت منطقه شمال‌غربی ایران است. وسعت این شهر تقریبا ۱۰۵۴۸ کیلومترمربع است که از یک سمت با کوه‌های آذربایجان و از سمت دیگر در جوار دریاچه ارومیه قرار دارد. خیلی‌ها این شهر را به‌خاطر دریاچه نمک معروفش می‌شناسند. حالا که درباره اینکه ارومیه در کدام استان است حرف زدیم در ادامه یک سری اطلاعات کلی درباره شهر ارومیه و مردمان آن در اختیار شما قرار می‌دهیم و درباره مساحت، جمعیت ارومیه و قومیت مردم ارومیه صحبت می‌کنیم.

مساحت ارومیه

استان آذربایجان غربی مساحتی نزدیک به ۳۷.۵ کیلومترمربع دارد و شهر ارومیه با وسعتی حدود ۱۰.۵ کیلومترمربع، به‌عنوان مرکز استان شناخته می‌شود.

جمعیت شهر ارومیه

طی آخرین سرشماری که در سال ۱۳۹۵ شمسی انجام شده، جمعیت ارومیه حدودا ۱,۰۴۰,۰۰۰ نفر است. از این جمعیت، شهر ارومیه حدودا ۶۶۷,۴۹۹ نفر جمعیت دارد که باعث شده به‌عنوان دهمین شهرپرجمعیت ایران شناخته ‌شود.

ساختمان شهرداری ارومیه

دین، قومیت و زبان مردم ارومیه

ارومیه شهری چندقومیتی است که با مذاهب گوناگون در کنارهم هستند. اگر دوست دارید بدانید ارومیه کرد زیاد دارد یا ترک به شما می‌گوییم که در حال حاضر اکثریت مردم ارومیه، آذری هستند و درباره دین مردم ارومیه هم باید بگوییم که در کنار اقلیت‌های کرد و مسیحی (آشوری و ارمنی) در کنار یکدیگر زندگی می‌کنند. البته لازم به‌ذکر است که در گذر زمان نسبت قومیت‌های آذری و کرد دچار تغییرات هستند و در برخی شهرها جمعیت اقوام کردنشین بیشتر است.

یکی دیگر از موضوعات جالب درباره این شهر زبان مردم ارومیه است. با توجه‌به قومیت‌هایی که نام بردیم، زبان مردم ارومیه ترکی آذربایجانی است و در کنار آن، سایر قومیت‌ها به زبان کردی کرمانجانی، سریانی یا آشوری و زبان ارمنی سخن می‌گویند. پس اگر برای شما هم سوال است که ارومیه ترک یا کرد است؟ باید در پاسخ بگوییم که این شهر ترک‌زبان بیشتری را در خود جای داده است. 

ساختمان شهرداری ارومیه


در رابطه با دین مردم ارومیه باید بگوییم که آذری‌های ارومیه مسلمان و شیعه هستند. در کنار آنها مسلمانان سنی حنفی و شافعی، آشوری‌ها و مسیحیان هم با صلح زندگی می‌کنند و در زمان و مکان مناسب آیین دین و مذهب خود را اجرا می‌کنند. مراسم عاشورا و تاسوعا شیعیان، جشن عید فطر و قربان اهل سنت، غسل تعمید آ‌شوریان تازه مسیحی شده، جشن روز مادر به یادبود مریم مقدس ارامنه، جشن «نوسروین» یا آب‌پاشان آشوری‌ها از جمله جشن‌هایی هستند که باتوجه به دین مردم ارومیه سالانه برگزار می‌شوند.

صنعت و اقتصاد ارومیه

شرایط جغرافیایی و طبیعی شهر ارومیه به شکلی است که این شهر مستعد کشاورزی است و به یکی از اصلی‌ترین قطب‌های کشاورزی ایران تبدیل شده است. سیب درختی انگور و فرآورده‌های آن (شیره انگور، آبغوره، کشمش و…) از جمله محصولات کشاورزی مهم ارومیه هستند که ارومیه را به قطب تامین میوه، آبمیوه و کنسانتره کشور تبدیل کرده‌اند.

علاوه‌براین، آب‌وهوای خوب این منطقه شرایط مناسبی برای تولید عسل و دامداری ایلات و عشایر فراهم کرده است.

موقعیت جغرافیایی ارومیه و هم‌مرز بودن آن با کشورهایی مثل ترکیه، آن را به یک منطقه مرزی مهم برای واردات و صادرات کالا تبدیل کرده است. برخی از شهرهای مرزی با واردات اجناس خارجی، درآمد زیادی کسب می‌کنند.

نقشه ارومیه

عکس زیر جزییات بیشتری از شهر ارومیه و شهرستان‌های آن به شما نشان می‌دهد که می‌تواند در سفر به ارومیه برایتان مفید باشد. شاید در ابتدا برای شما سوال باشد که ارومیه کردستان است یا اذربایجان؟ نقشه زیر به تفکیک استان‌های ایران، پاسخ شما را می‌دهد.

سفر به ارومیه

چطور به ارومیه برویم: دسترسی به ارومیه

برای سفر به ارومیه می توانید یکی از گزینه‌های هواپیما، قطار، اتوبوس یا ماشین شخصی را انتخاب کنید. در این بخش هرکدام از روش های دسترسی به ارومیه را بررسی می‌کنیم تا شما هم با توجه به سلیقه و بودجه خود، راه سفر به شهر ارومیه را انتخاب کنید.

سفر به ارومیه با ماشین شخصی

اگر قصد سفر به ارومیه با خودروی شخصی از تهران را دارید؛ پس از گذر از اتوبان تهران-کرج به‌سمت قزوین حرکت کنید و پس از عبور از شهرهای ابهر، زنجان و تبریز وارد ارومیه شوید. این فاصله ۷۶۵ کیلومتر است که حدود هشت و نیم تا ده ساعت زمان می‌برد.

ارومیه

از مشهد تا ارومیه ۱۶۴۸ کیلومتر است و حدود ۱۸ ساعت و ۱۸ دقیقه طول می‌کشد تا به آنجا برسید. مسیر که باید طی کنید مشهد، ملک آباد، نیشابور، سبزوار، داورزن، میامی، شاهرود، دامغان، سمنان، گرمسار، ایوانکی، تهران (پل افسریه)، میدان اول شهر کرج، هشتگرد، آبیک، قزوین، تاکستان، ابهر، زنجان، بستان آباد، تبریز، ایلخچی، بندر آق گنبد، ارومیه. البته می‌توانید از مسیر شهرهای شمالی هم به ارومیه بروید، ولی مسافت طولانی‌تری (۱۶۷۸) کیلومتر را باید طی کنید.

فاصله اصفهان تا ارومیه حدود ۱۰۳۷ کیلومتر است. رسیدن به ارومیه از اصفهان حدود ۱۳ ساعت طول می‌کشد. مسیر شیراز تا ارومیه ۱۰۵۳ کیلوکتر است و گذراندن این مسیر ۱۸ ساعت زمان می‌برد. فاصله تبریز تا ارومیه هم ۱۴۸ کیلومتر است که حدود یک ساعت و ۴۸ دقیقه زمان لازم است تا از تبریز به ارومیه برسید.

سفر به ارومیه با اتوبوس

پایانه مسافربری بین شهری ارومیه در خیابان هفت تیر، روبروی هتل قصر قرار دارد. از این پایانه اتوبوس و سواری به مقاصد تهران پایانه جنوب و پایانه بیهقی (آرژانتین)، اربیل، ورامین، قرچک، وان، قم، قزوین، ساری، بهشهر، اصفهان، تبریز، شبستر، تسوج، عجب شیر، مشهد مقدس، اهواز، شیراز، رشت، لنگرود، سرو، بوکان، پیرانشهر، خوی، سردشت، سلماس، شاهین دژ، مهاباد، ماکو، چالدران، میاندوآب، اشنویه، قره ضیاءالدین، پلدشت، مرگن لر، مخور، زنجان، کرمانشاه، سنندج، بانه، سقز، قروه، همدان، خرم آباد، ایلام، مهران، اردبیل، یزد و گرگان وجود دارد.

ارومیه

علاوه‌براین، اتوبوس و سواری از شهرهای تهران پایانه غرب (آزادی) و پایانه بیهقی (آرژانتین)، قم، ساری، آمل، بابل، بهشهر، نکا، کرج، کاوه اصفهان، کاشان، تبریز، سراب، مرند، جلفا، هادیشهر، شبستر، هریس، پایانه امام رضا مشهد، اهواز، اندیمشک، کاراندیش شیراز، رشت، بندرانزلی، رودسر، لاهیجان، لنگرود، بوکان، خوی، سلماس، شاهین دژ، ماکو، زنجان، کرمانشاه، سنندج، بانه، سقز، همدان، خرم آباد، ایلام، اردبیل، یزد و گرگان مسافر به پایانه ارومیه می‌آورند.

به‌طورکلی می‌توان گفت که دسترسی به ارومیه با اتوبوس از اکثر شهرهای ایران امکان‌پذیر است.

  • آدرس ترمینال ارومیه:  آذربایجان غربی، ارومیه، خیابان ۷ تیر، روبروی هتل قصر، ترمینال ارومیه

سفر به ارومیه با قطار

ایستگاه راه آهن ارومیه در جنوب شرقی شهرستان ارومیه یکی از بزرگ‌ترین ایستگاه‌های راه‌آهن کشور است. این راه آهن به طول ۱۸۵ کیلومتر آذربایجان غربی را به استان‌های آذربایجان‌شرقی، زنجان، قزوین و تهران متصل می‌کند. از طریق این ایستگاه می‌توانید به شهرهای تهران، مشهد، یزد، بندر عباس، قم، تبریز، کرمان، شیراز، بندرعباس و اصفهان و برعکس سفر کنید. برای تهیه بلیت به بخش رزرو بلیط قطار علی بابا مراجعه کنید.

جاهای دیدنی ارومیه

  • آدرس راه آهن ارومیه: شهرستان ارومیه، جاده ارومیه- اشنویه

سفر به ارومیه با هواپیما

با هواپیما از تهران تا ارومیه یک ساعت و ده دقیقه، از مشهد تا ارومیه یک و نیم ساعت و اصفهان به ارومیه یک ساعت و ۲۰ دقیقه راه است. هواپیماها در فرودگاه بین‌المللی شهید باکری ارومیه در کیلومتر ۱۵ جاده سلماس به زمین می‌نشیند.

جاهای دیدنی ارومیه

فرودگاه ارومیه

فرودگاه بین‌المللی شهید باکری ارومیه در سال ۱۳۴۲ شمسی ساخته شد و سه سال بعد به بهره‌برداری رسید. از فرودگاه شهید باکری اکثر پرواز ورودی و خروجی به فرودگاه‌های داخلی وجود دارد. پرواز‌های خارجی هم از شهر ارومیه به مقاصد استانبول، تفلیس، دبی، کوالالامپور، بانکوک، پاریس، فرانکفورت، آمستردام، مسکو، ونکوور، تورنتو و لس آنجلس وجود دارد.

آب و هوای ارومیه چگونه است؟

ارتفاع ارومیه از سطح دریا ۱۳۳۲ متر است. تابستان ارومیه معتدل و زمستان آن سرد است. آن‌قدر سرد که ۱۲۰ روز از سال در این شهر یخ‌بندان است. ارومیه بیشترین میزان بارندگی را در فاصله آبان تا خرداد را دارد.

اطراف ارومیه پر از کشتزارها و باغ‌های انگور و سیب است. پارک ملی و مناطق حفاظت شده، چشمه‌ها، کوه‌های سربه‌فلک‌کشیده، مراتع ییلاقی و از همه مهم‌تر دریاچه ارومیه با جزایر متعدد و پرندگان گوناگونی که ساکن آن هستند، این شهر را از نظر طبیعی متمایز کرده است.

ارومیه

بهترین زمان سفر به ارومیه

ارومیه در منطقه‌ای سردسیر قرار دارد به همین دلیل زمستان‌های آن بسیار سرد است. بهترین زمان سفر به ارومیه بین تیر ماه تا اواخر شهریور است که هوای متعادلی دارد. البته مهر ماه هم برای سفر مناسب است. از طرفی تابستان ارومیه شلوغ است. پس اگر می‌خواهید در فصلی خلوت به این شهر سفر کنید، زمستان و پاییز مناسب‌ترند، البته اگر سرمایی نیستید.

سفر به ارومیه در بهار

شهر ارومیه در فصل بهار با آب‌وهوای معتدل و تاحدی خنک پذیرای شماست. هرچه به اواخر خرداد می‌رسیم، آب وهوای شهر بهتر می‌شود و کم‌کم گردشگران به این شهر سفر می‌کنند.

سفر به ارومیه در تابستان

تابستان‌های ارومیه بهترین زمان برای سفر به ارومیه است، آب‌وهوا معتدل و دلنشین است. متوسط دمای هوا در این فصل حدودا ۲۴ درجه سانتی‌گراد است و طبیعت شهر سرسبز و دیدنی می‌شود.

ارومیه

سفر به ارومیه در پاییز

اگرچه با شروع پاییز کم‌کم هوای ارومیه سرد می‌شود اما اوایل مهرماه هنوز هم فرصت مناسبی برای سفر به ارومیه است. دوره بارندگی ارومیه از اواخر مهر و ابتدای آبان شروع می‌شود و تا معمولا تا اواخر بهار ادامه دارد.

سفر به ارومیه در زمستان

زمستان‌های ارومیه خیلی گزینه مناسبی برای سفر نیست، این شهر در این سه ماه آخر حسابی سرد و یخبندان است. اگر سرمایی هستید بهتر است سفر به ارومیه را به فصل‌های گرم سال موکول کنید.

اقامت در ارومیه: بهترین هتل‌های ارومیه

هتل های شهر ارومیه هم مانند بقیه شهرها بر اساس تعداد ستاره رتبه‌بندی می‌شوند. شما می‌توانید بر اساس بودجه و مدت زمان سفر خود یکی از این گزینه‌ها را برای سفر به ارومیه انتخاب کنید:

هتل آنا ارومیه

هتل آنا نخستین هتل ۵ ستاره ارومیه است که در سال ۱۳۹۴ شمسی به بهره‌برداری رسید. این هتل با ارائه خدمات اقامتی و رفاهی متنوع جزو بهترین گزینه‌های برای اقامت در ارومیه است. از جمله امکانات هتل آنا می‌توان به رستوران، کافی‌شاپ، تالار و سالن جلسات، مجموعه ورزشی (استخر، سونا، حمام ترک، باشگاه بدنسازی، اتاق ماساژ) و… اشاره کرد.

بهترین هتل‌های ارومیه

  • آدرس هتل آنا: آذربایجان غربی، ارومیه، خیابان شهید بهشتی (جاده بند)، خیابان جام جم، هتل آنا

لوکیشن هتل آنا روی گوگل مپ

هتل آریا در شهر ارومیه

هتل آریا یکی از هتل‌های ۴ ستاره در ارومیه است. این هتل یک ساختمان ۱۱ طبقه با امکانات رفاهی کامل است که دسترسی مناسبی به جاهای دیدنی شهر ارومیه دارد.

  • آدرس هتل آریا: آذربایجان غربی، ارومیه، اواسط خیابان طالقانی، هتل آریا

لوکیشن هتل آریا روی گوگل مپ

هتل ساحل ارومیه

هتل ساحل یکی از معروف‌ترین و قدیمی‌ترن هتل‌های شهر ارومیه است که بازسازی شده است. این هتل نزدیک رودخانه ارومیه قرار گرفته و امکانات رفاهی متعددی برای رفاه حال گردشگران دارد.

  • آدرس هتل ساحل: آذربایجان غربی، ارومیه، بلوار والفجر ۲، هتل ساحل

لوکیشن هتل ساحل روی گوگل مپ

 

هتتل

هتل پارک شهر ارومیه

هتل پارک ارومیه در سال ۱۳۴۰ شمسی بهره‌برداری شد و به‌عنوان یک هتل ۴ ستاره، امکانات مناسبی برای اقامت گردشگران خارجی و ایرانی دارد. این هتل در یکی از خیابان‌های قدیمی شهر قرار گرفته و بهترین موقعیت برای گردش در جاهای دیدنی مثل بازار سنتی را دارد.

  • آدرس هتل پارک: آذربایجان غربی، ارومیه، خیابان امام، روبروی بازار، هتل پارک ارومیه

لوکیشن هتل پارک روی گوگل مپ

هتل مروارید

هتل سه ستاره مروارید، در کنار رودخانه اصلی ارومیه یا شهرچایی قرار گرفته است. این هتل با ۳۵ واحد اقامتی، امکانات رفاهی متعددی در اختیار گردشگران قرار می‌دهد.

  • آدرس هتل مروارید: آذربایجان غربی، ارومیه، خیابان پاسداران، رو‌به‌روی پارک ساحلی، جنب خانه جوان

لوکیشن هتل مروارید روی گوگل مپ

سوغات ارومیه

سوغات ارومیه را می‌توان به دو دسته سوغات خوراکی و صنایع دستی تقسیم کرد. شما هم بسته سلیقه خودتان می‌توانید یکی از این موارد را در سفر به ارومیه به‌عنوان سوغاتی انتخاب کنید.

ارومیه

سوغاتی‌های خوردنی

از قدیم‌الایام ارومیه سوغاتی‌های بی‌نظیری داشته که همگی در خوشمزگی با هم در رقابت هستند. چندتا از سوغتای های خوراکی ارومیه عبارتند از:

  • انواع نقل: نقل ارومیه انواع و اقسام دارد: نقل بیدمشک، نقل زعفرانی و نقل گل‌محمدی از پرطرفدارترین گزینه‌ها هستند که در جشن‌ها و عروسی‌ها سرو می‌شود.
  • انواع حلوا و شیرینی: از مغازه‌های سوغاتی‌فروشی می‌توانید حلوا و شیرینی‌های سنتی هیجان‌انگیزی تهیه کنید. از معروف‌ترین حلواهای ارومیه می‌توان به حلوای هویج، حلوای گردو، حلوای زعفرانی، حلوای زنجبیلی و… اشاره کرد.
  • انواع عرق: عرقیجات طبیعی مثل عرق نعنا، عرق بیدمشک، عرق بادرنجبویه و… جزو سوغاتی‌های ممتاز این شهر به حساب می‌آیند.

سوغاتی‌های صنایع‌دستی

معروف‌ترین سوغاتی‌های شهر ارومیه صنایع‌دستی این شهر است. فرش، ظریف‌کاری، رودوزی، پیکرتراشی، گلیم، معرق، سفالگری، جاجیم، منجوق‌دوزی، وسایل چوبی، رنگرزی و چاپ‌های سنتی و منبت‌کاری از جمله آثار هنری اهالی ارومیه است که می‌توانید به عنوان سوغاتی از سفر به ارومیه با خود به منزل ببرید.

بازارهای سنتی و زیبا

غذاهای محلی ارومیه به همراه دسرها

با توجه به این که ارومیه شهری چند قومیتی است غذاهای سنتی مختلفی هم در آن رایج است. چندتا از غذاهای معروف ارومیه را در این بخش به شما معرفی می‌کنم:

خورشت کنگر

خورشت کنگر ارومیه یکی از آن غذاهای خوشمزه است که باید در سفر به ارومیه امتحان کنید. این غذا شبیه قیمه پخته می‌شود با این تفاوت که در آن از کنگر سرخ‌شده هم استفاده شده.

ارومیه

یرتخلی (آش کلم)

آش کلم از آش‌های خوشمزه محلی ارومیه است که طعم ترش‌وشیرین دارد. این غذا کمی حالت خوراک دارد و از ترکیب کلم، برنج، سبزیجات معطر، حبوبات پخته، رب گوجه‌فرنگی و… تهیه می‌شود. بعضی‌ها برای عطروطعم این غذا از رب‌انار و بعضی‌ها هم از آبغوره‌وشیره استفاده می‌کنند.

شورجه اورمیه

شورجه ارومیه نوعی خوراک است که هم به عنوان غذا و هم به عنوان پیش‌غذا تهیه می‌شود. در تهیه این خوراک اغلب از ماست، تخم‌مرغ، گوشت، پیازداغ و… استفاده می‌شود و شما می‌توانید آن را با برنج و بدون برنج سرو کنید.

دلمه برگ مو

دلمه‌های برگ مو شهر ارومیه طرفداران زیادی دارد. این غذا یکی از معروف‌ترین غذاهای آذری است که در آن انواع سبزیجات معطر، برنج، لپه و… استفاده می‌شود. البته بعضی‌ها هم در آن گوشت چرخ‌کرده می‌ریزند. جالب است بدانید علاوه‌بر دلمه برگ مو، ارومیه دلمه‌های معروف دیگری مثل دلمه کلم هم دارد.

ارومیه

اورمیه خورشته

اورمیه خورشته که ترجمه آن خورشت ارومیه می‌شود، یکی از غذاهای مجلسی و لذیذ ارومیه است. این غذا شبیه به قیمه‌بادمجان است اما به جای لپه از لوبیا سفید مخصوص در آن استفاده می‌شود.

گیزاتما

کلمه گیزاتما در ترکی به معنی (سرخ‌کرده) است. این خوراک ساده، یکی از غذاهای بدون گوشت و محلی ارومیه است که همراه نان سرو می‌شود. گیزاتما با ترکیب سیب‌زمینی، فلفل سبز، بادمجان، کدو، گوجه‌فرنگی و… تهیه و همراه با ماست و سیر سرو می‌شود.

یرالما کبابی (یئر آلما کبابی ارومیه)

سیب‌زمینی کبابی یا یرالما کبابی یکی از غذاهای محلی ارومیه است. این غذا یک لقمه بزرگ سیب‌زمینی با سبزیجات و ادویه فراوان است که سیب‌زمینی آن در نمک داغ کباب شده است. این غذا را در کوچه‌پس‌کوچه‌های خیابان‌های قدیمی شهر ارومیه، مثل خیابان امام پیدا می‌کنید.

گوزلَمه

گوزلمه یکی از غذاهای ساده شهر ارومیه است که در کوتاه‌ترین زمان ممکن حاضر می‌شود. این غذا ترکیبی از تخم‌مرغ، ماست چکیده، سیر و ادویه‌های مختلف است.

ارومیه

آش دوغ (آیران آشی)

آش دوغ از غذاهای محلی آذریباجان غربی است که با ترکیبی جادویی از کلم، سبزیجات معطر، دوغ و نخود تهیه می‌شود. این آش به صورت گرم و سرد سرو می‌شود و طرفداران زیادی دارد.

باسلوق یا باستیخ

باستیخ نوعی باسلوق آذری است که با استفاده از نشاسته، شیره انگور، گلاب، هل و مغز گردو تهیه می‌شود. این دسر بافتی شبیه به ژله دارد و با شیرینی طبیعی شیره انگور شیرین می‌شود.

کاچی یا قویماخ

خیلی‌ها مردم آذری را با کاچی یا همان قویماق می‌شناسند. این دسر خوشمزه معمولا به عنوان صبحانه سرو می‌شود. در تهیه کاچی از آرد، کره، زعفران فراوان و شکر استفاده می‌شود.

بهترین رستوران‌های ارومیه

این که بهترین رستوران ارومیه کدام است به ذائقه شما بستگی دارد. غذای سنتی دوست دارید یا فست‌فود، کباب را ترجیح می‌دهید یا خورشت؟. با توجه به سلیقه شما رستوران‌های مختلفی در ارومیه وجود دارد.

اگر دوست دارید غذایی سنتی را در محیطی سنتی میل کنید سفره خانه کشکول، سفره سرای سنتی روزگاران، سفره خانه سنتی دارچین، رستوران گازماخ و رستوران سنتی بام سبز تورک مال انتخاب‌های مناسبی هستند.

فست‌فود خورها در سفر به ارومیه خوردن یک غذای عالی در فست فود دکتر ژون، فست فود چوبین، فست‌ فود جگوار، فست فود مون لایت و فست فود روبرو را از دست ندهند.

بهترین کباب ارومیه را رستوران دیاکو، رستوران فلامینگو، رستوران عباس کبابچی، رستوران غار نمک  و رستوران مولوی نوش‌جان کنید. غذاهای ترکیه‌ای را هم می‌توانید در رستوران غذاهای ترکیه‌ای اُوا، رستوران ترکیه‌ای هور، و غذای ترک روحیت اوستا میل کنید.

بهترین رستوران‌های ارومیه

 

مراکز خرید ارومیه

ارومیه شهری مرزی است به همین دلیل بازارها در این شهر رونق زیادی دارند. حالا بستگی دارد قصد خرید چه چیزی داشته باشید و دل‌تان بخواد در چه محیطی بگردید. در این بخش به معرفی چند تا از بهترین مراکز خرید ارومیه می‌پردازیم تا کار شما را آسان کنیم:

مجتمع تجاری تورک مال

یکی از مراکز خرید لوکس در ارومیه، مرکز خرید تورک مال است. این مرکز خرید ۵ طبقه، فروشگاه‌های مختلفی دارد و از جمله امکانات آن می‌توان به فودکورت، شهربازی مخصوص کودکان و هایپر مارکت اشاره کرد.

  • آدرس: آذربایجان غربی، ارومیه، خیابان دانشکده (شهید بهشتی)

لوکیشن تورک مال روی گوگل مپ

ارومیه

مرکز خرید سیتادیوم ارومیه

مرکز خرید سیتادیوم یکی را می‌توان بزرگترین مرکز خرید ارومیه معرفی کرد. این مرکز خرید با استانداردهای بین‌المللی طراحی و تاسیس شده و یک مجتمع تجاری تفریحی مدرن است. از جمله امکانات سیتادیوم ارومیه می‌توان به فودهال، پارکینگ، هایپراستار، فضای تخصصی بازی کودکان، فروشگاه‌های برندهای معتبر و… اشاره کرد.

  • آدرس: ارومیه، انتهای بلوار سعدی ۲، میدان طریقت

لوکیشن مرکز تجاری سیتادیوم روی گوگل مپ

پاساژ تاناکورا

اگر قرار نیست جاهای لوکس را بگردید، پاساژ تاناکورای ارومیه هم فال است و هم تماشا. این مرکز خرید قدیمی یکی از جاذبه های گردشگری ارومیه است که محلی برای فروش پوشاک دست‌دوم خارجی محسوب می‌شود. این بازار مجموعه کاملی از پوشاک مردانه، زنانه و بچگانه، انواع کیف و کفش و… از برندهای مطرح خارجی را به صورت دست‌دوم و با قیمت مناسب به فروش می‌رساند.

  • آدرس تاناکورای ارومیه: آذربایجان غربی، ارومیه، ابتدای جاده ارومیه به اشنویه

ارومیه

لوکیشن تاناکورای ارومیه روی گوگل مپ

علاوه‌براین موارد، مراکز خرید دیگری مثل مراکز خرید خیابان استادان، خیابان خیام، بازار سنتی ارومیه، مرکز خرید دانشکده، بازار مرزی سرو و… وجود دارد که می‌توانید به آن‌ها سر بزنید.

جاذبه‌های گردشگری شهر ارومیه

در ارومیه همه جور جاذبه گردشگری مطابق سلایق گوناگون وجود دارد. از جاذبه‌های تاریخی و طبیعی گرفته تا تفریحی و مذهبی. کافی است هدفتان را از سفر به ارومیه مشخص کنید و به فهرستی که علی بابا تهیه کرده نگاهی بیندازید.

جاذبه‌های تفریحی و بهترین پارک‌های ارومیه

این شهر از جاذبه‌ها و دیدنی‌های مختلفی برخوردار است. اگر می‌خواهید از ارومیه دیدن کنید، پیش از سفربه این نکات توجه کنید.

پارک گوللر باغی ارومیه

پارک جنگلی شیخ تپه

اگر دوست دارید چشم‌انداز پانوراما از ارومیه داشته باشید، پارک جنگلی شیخ تپه بهترین انتخاب است. این پارک در جنوب‌شرقی ارومیه و در مجاورت تپه باستانی شیخ تپه قرار گرفته است. در پارک شیخ تپه به وسعت ۴۴ هکتار علاوه بر استفاده از زیبایی طبیعت می‌توانید از امکانات تفریحی و رفاهی مثل شهربازی، رستوران، فست فود و کافه هم لذت ببرید.

پیست اسکی خوشاکو

در منطقه راژان و در ۳۰ کیلومتری غرب ارومیه، پیست اسکی خوشاکو قرار دارد. کوه‌های این منطقه شیب مناسبی برای اسکی سواری دارند و در زمستان پوشیده از برف می‌شوند. به همین دلیل هر ساله در فصل زمستان اسکی بازان از نقاط مختلف ایران و جهان به این منطقه می‌آیند.

جاذبه های دیدنی ارومیهپارک تخم مرغی

پارک تخم مرغی را می‌توانید در میدان استقلال و ابتدای شهرک ایثار ارومیه پیدا کنید. این پارک به دلیل داشتن بازارچه، محوطه بازی کودکان و شهربازی روبازش مشهور است و گردشگران را به خود جذب می‌کند

پارک دانشجو (گوللر باغی)

گوللر باغی (پارک گل‌ها) نام دیگری است که روی پارک دانشجوی ارومیه گذاشته شده است. علت آن هم وجود ۱۰۰ نوع گل و بیش از ۵۰۰ هزار بوته گل نظیر لاله، بنفشه، پامچال، مینا چمنی، میمونی، قرنفل و بومادرانه در فضای شش هکتاری پارک است. همین ویژگی سبب شده تا گللر باغی هر سال در بهار میزبان جشنواره گل باشد.

طبیعت گردی در ارومیهدهکده ساحلی چی چست

در فاصله ۱۸ کیلومتری شهر ارومیه، در جاده دریاچه ارومیه و نزدیک بندر گلمانخانه دهکده ساحلی چی چست با ظاهر زیبایش خودنمایی می‌کند. این دهکده ساحلی با امکانات رفاهی و تفریحی مانند هتل سه ستاره، محوطه بازی کودکان، اتاق‌های نمک درمانی، سایت پرواز، پیست رالی اتومبیل، کارتینگ اتومبیل‌رانی و آیس هاکی، بیلیارد و بسیاری امکانات دیگر میزبان گردشگران بسیاری در سفر به ارومیه است.

از دیگر جاذبه‌های تفریحی ارومیه می‌توان به دهکده ساحلی باری، دهکده ساحلی فانوس، پارک ساعت، Ellar Bagi (باغ مردم) و پارک ساحلی اشاره کرد.

جاذبه‌های تاریخی شهر ارومیه

تاریخ را می‌توان در جای‌جای ارومیه دید. چه در کوچه‌پس‌کوچه‌های شهر و چه در طبیعت. تاریخ همه جای این شهر خودنمایی می‌کند.

یخچال دو قوز پله و نمایشگاه آبگینه

در خیابان عسگر خان و محله دو قوز پله، یخچالی به نام دو قوز پله وجود دارد که قدمت آن به دوران قاجار بر می‌گردد. در آن زمان از این یخچال برای تامین و نگهداری یخ استفاده می‌شد. بعدها با صنعتی شدن یخچال‌ها این یخچال دیگر مورد استفاده قرار نگرفت و با توجه به قدمت آن، در سال ۸۰ جزو آثار ملی به ثبت رسید. امروزه از در این یخچال نمایشگاهی به نام آبگینه برگزار می‌شود که در آن شیشه‌گری، نقاشی روی شیشه، معرق شیشه و هنرهای دستی مربوط به شیشه به نمایش گذاشته می‌شود.

یخچال دو قوز پله و نمایشگاه آبگینهکلیسای ننه مریم

کلیسای ننه مریم را نخستین کلیسای مشرق زمین می‌دانند. هرچند که این تنها روایتی است ولی قدمت این کلیسا بسیار زیاد است. تا جایی که بعضی از باستان شناسان ادعا می‌کنند این کلیسا بعد از «کلیسای بیت‌لحم» در فلسطین، قدیمی‌ترین است. معماری کلیسا به سبک ساسانی و پارتی است. محوطه داخلی کلیسا ساده و به دور از هر گونه تزیینات، معرف ساده زیستی آشوریان ارومیه است.

کلیسای ننه مریممسجد جامع ارومیه

بنای مسجد جامع ارومیه مربوط به سده هفتم هجری قمری و دوره ایلخانان است. این مسجد در کنار بازار ارومیه قرار دارد و طوری طراحی شده که از سه طرف به گذرگاه‌های اصلی راه داشته باشد. گچ‌بری‌های محراب مسجد از زیباترین آثار هنر معماری دوران مغول‌ها است. نقوش هندسی، کتیبه‌ای به خط کوفی، طاق‌نماها و تاج آن، زیبایی مسجد را چند برابر کرده است. با توجه به قدمت و خاص بودن معماری مسجد جامع ارومیه این بنا در سال ۱۳۱۴ به عنوان یک اثر ملی تاریخی به ثبت رسید.

جاهای دیدنی ارومیهخانه انصاری

اگر دوست دارید خانه‌ای قدیمی به سبک قاجار را ببینید، در سفر به ارومیه سری به میدان امام حسین (میدان گول اوسته)، خیابان مدنی دو بزنید و از خانه انصاری دیدن کنید.

خانه انصاری را بابک جعفری ساخت که بعدها این خانه به دختر و دامادش سیف‌الله انصاری به ارث رسید. به همین دلیل به این بنا خانه انصاری می‌گویند. این خانه در سال ۱۳۸۳ مرمت شد و امروزه با نظارت آموزش‌وپرورش ناحیه دو ارومیه، بازدید از آن برای عموم آزاد است.

جاهای دیدنی ارومیهکلیسای مارسرگیز

کلیسای مارسرگیز یا کلیسای سیر در ۱۲ کیلومتری ارومیه و در دامنه‌ کوه سیر قرار دارد. این کلیسای اهمیت خاصی برای مسیحیان ارمنی و آشوری دارد و به نوعی زیارتگاه آنها محسوب می‌شود. بنای منحصربه‌فرد آن سبب شده تا کلیسا از آثار سنگی معروف آذربایجان غربی باشد. دیوارها و سقف کلیسا با سنگ‌های نامنظم، به شکل ماهرانه‌ای ساخته شده‌اند. با توجه به نوع معماری آن می‌توان قدمت آن را قبل از اسلام و دوران خسرو پرویز دانست. کلیسای مارسرگیز در سال ۵۴ به ثبت آثار ملی رسید.

غار تمتمه

غار تمتمه (غار تمتمان) در ۱۸ کیلومتری جنوب غربی شهر ارومیه یکی از مناطق گردشگری ارومیه است. آثار مکشوف از این غار قدمت آن را به دوره پارینه سنگی نسبت می‌دهد. در قسمت انتهایی آن، نشانه‌هایی از تلاش انسان‌ها برای مسکونی سازی غار دیده می‌شود. این غار هم جزو آثار ملی ثبت شده در شهر ارومیه است.

  • از دیگر دیدنی‌های تاریخی ارومیه می‌توان به کلیسای پطروس پولیس، شهرداری ارومیه، بازار ارومیه، مدرسه هدایت، مدرسه ۲۲ بهمن، مسجد مناره، مسجد سردار و کلیسای ماریوخنه اشاره کرد.

موزه‌های ارومیه

تاریخ و فرهنگ ارومیه را می‌توانید در موزه‌های این شهر ببینید.

موزه شهر ارومیه

موزه ارومیه سال ۱۳۴۶ در خیابان بهشتی ارومیه احداث شد. در این موزه ۲۶ هزار قلم آثار باستانی و تاریخی نگهداری می‌شود که پر قدمت‌ترین آن مربوط به هفت هزار سال قبل از میلاد مسیح است. خط نوشته‌هایی از هزاره اول پیش از میلاد به نام‌های استل کله‌شین، استل موانا و کتیبه محمودآباد که به خط میخی اورارتویی در این موزه وجود دارند. بروز‌ترین آثار آن هم مربوط به دوران قاجار است.

جاهای دیدنی ارومیهموزه هنرهای سنتی و صنایع دستی ارومیه

موزه هنرهای سنتی و صنایع دستی ارومیه در دو طبقه از ساختمان شهربانی سابق قرار دارد. در این موزه آثار صنایع دستی از ادوار مختلف به نمایش گذاشته شده است. علاوه بر این، منبت چوب، ریزه‌کاری خاص شهر ارومیه، معرق چوب، پیکره‌های چوبی و صنعت سراجی یا چرم استان، رودوزی‌های سنتی شامل سرمه دوزی و فرش، سفال، آبگینه و بسیاری دیگر از آثار هنرمندان معاصر هم در معرض دید علاقه‌مندان قرار داده شده است.

جاذبه‌های طبیعی ارومیه

آب و هوای خاص ارومیه سبب شده این شهر طبیعت بسیار زیبایی داشته باشد. دریاچه‌ها، مرداب‌ها، جنگل‌ها و آبشارهای ارومیه جزییات طبیعت این شهر را می‌سازند.

دریاچه ارومیه

دریاچه ارومیه از زیبایی‌های طبیعی ارومیه و البته ایران و جهان است. این دریاچه ششمین دریاچه آب شور جهان و بزرگ‌ترین دریاچه آب شور خاورمیانه و ایران است که در ۲۱ کیلومتری شرق ارومیه، و در مرز دو استان آذربایجان غربی و شرقی قرار دارد.

سواحل زیبای ماسه‌ای و صخره‌های دور تا دور دریاچه، زیستگاه مناسبی برای انواع منحصربه‌فرد گونه‌های گیاهی و جانوری فراهم کرده‌اند. پرندگان بومی و مهاجری مثل فلامینگو، پلیکان، حواصیل و اردک گردشگران زیادی را به این منطقه جذب می‌کند. در کنار این زیبایی‌ها خواص درمانی آب شور دریاچه و لجن آن هم باعث جذب گردشگران به آن شده است.

جاهای دیدنی ارومیهآب دریاچه ارومیه از ۶۰ رودخانه تامین می‌شود که زرینه‌رود، باراندوز، شهرچای، نازلو، سیمینه‌رود، تلخه‌رود، گادر و زولا از جمله آنها هستند. این دریاچه از سال ۱۳۴۶ به عنوان منطقه حفاظت‌شده معرفی شد و در سال ۱۳۵۵ یونسکو دریاچه ارومیه را به‌عنوان یکی از ۵۹ ذخیره‌گاه زیست‌کره دنیا و پارک ملی معرفی کرد. پارک ملی دریاچه ارومیه تقریبا ۱۰۲ جزیره دارد که جزیره شاهی بزرگ‌ترین و تنها جزیره مسکونی آن است.

چند سالی دریاچه ارومیه با خشکسالی مواجه بود چون آب رودخانه‌هایی که به آن سرریز می‌شوند به شکل نامناسبی مورد استفاده قرار می‌گرفتند و به دریاچه نمی‌رسیدند که البته این مشکل با مدیریت و برنامه‌ریزی مناسب برطرف شد و دریاچه ارومیه تا حدودی وضعیت بهتری پیدا کرده است.

دریاچه مارمیشو

دریاچه مارمیشو در ۴۵ کیلومتری شمال غرب شهر ارومیه قرار دارد. این دریاچه پس از یک زمین لرزه و زمانی که کوه مسیر آب‌های ایران و ترکیه را مسدود کرد به وجود آمد. امروزه مارمیشو با وسعتی در حدود پنج هکتار زیستگاه بسیاری از جانوران و گونه‌های گیاهی است و با زیبایی‌هایش گردشگران و طبیعت دوستان را جذب خود می‌کند.

دریاچه مارمیشوروستای بند

در فاصله پنج کیلومتری از ارومیه، روستایی با طبیعت چشم نوار با نام روستای بند وجود دارد. این روستا که به نام گردشگاه بند هم معروف است، قدمتش به سه قرن پیش بر می‌گردد. روستا در امتداد رودخانه شهر چای قرار گرفته، خانه‌ها به صورت سنتی با سنگ، چوب، خشت، گل و آجر ساخته شده‌اند که زیبایی طبیعی آن را چندین برابر کرده است.

جاهای دیدنی ارومیهدریاچه دالامپر

بر فراز کوه دالامپر، در ۴۵ کیلومتری جنوب غربی ارومیه، دریاچه‌ای بکر و زیبا با نام دریاچه دالامپر (دریاچه مام شیخ) قرار دارد که یکی از مناطق طبیعی گردشگری ارومیه است. مسیر رسیدن به دریاچه کوهستانی و سخت است، ولی به مناظری که در طول مسیر و در هنگام رسیدن به دریاچه می‌بینید، می‌ارزد. انواع گونه‌های گیاهی مثل ون، بادام کوهی و آلبالوی وحشی باعث شباهت این کوه به کوه زاگرس شده است و هنگامی که به دریاچه می‌رسید، اطراف آن را مملو از گل‌های وحشی می‌بینید. آرامشی بی‌نظیر که تنها کنار دالامپر به دست خواهید آورد.

آبشار سولک

در فاصله ۳۲ کیلومتری غرب ارومیه و در تپه‌های سرسبز دامنه‌های کوه دره‌وش، در دره هفت کانی، آبشار سولک با ارتفاع ۷۶ متر ارتفاع قرار دارد. آب این آبشار از ذوب شدن برف کوه‌های سولک تامین می‌شود. سولک یکی از مهم‌ترین مسیرهای کوهنوردی در این منطقه و محل مناسبی برای کمپ‌های گردشگری و پناهگاه‌های کوهستانی است.

سولک زیباچشمه آب گرم هفت آباد

چشمه آب گرم هفت آباد در روستای هفت‌ آباد،  در فاصله ۴۵ کیلومتری ارومیه قرار دارد. چشمه در دامنه کوه آتشفشان خاموش به وجود آمده و گرمای آب ناشی از فعالیت‌های آتشفشانی خفته این کوه است. دمای آب چشمه بین ۳۲ تا ۳۴ درجه است و خاصیت درمانی برای بسیاری از بیماری‌های استخوانی دارد.

گردشگاه نازلو

در فاصله ۲۰ کیلومتری شمال ارومیه گردشگاه نازلو (روستای نازلو) با هوایی دلپذیر و مناظر طبیعی بی‌نظیر، میزبان گردشگران ارومیه است. از جنوب روستای نازلو رودخانه پرآب نازلوچای گذر می‌کند که طراوت و زیبایی این گردشگاه را صد چندان می‌کند.

  • دره قاسملو، جزیره کاظم داشی در دریاچه ارومیه، دهکده کاشتبان، دهکده امامزاده، منطقه سیلوانا، جزیره کبودان، دریاچه حسنلو، سد شهرچای از دیگر چشم‌انداز‌های طبیعی در ارومیه هستند.

حمل و نقل عمومی در ارومیه

شاید تعجب کنید، ولی ارومیه دومین شهر پرترافیک ایران است. روزانه بیشتر از ۲۵۰ هزار خودرو در شهر رفت‌وآمد می‌کنند و خیابان‌های شهر جوابگوی این تعداد خودرو نیست. برای کاهش ترافیک، سیستم حمل‌ونقل عمومی ارومیه تقویت شده است.

حمل و نقل درون شهری در ارومیه

برای سفر‌های درون شهری اتوبوس تندرو و اتوبوس‌های معمولی در سطح شهر در مسیرهای مختلف مسافران درون شهری را جابه‌جا می‌کنند. علاوه‌براین تاکسی‌های شهری در مسیر‌های مشخصی با نرخ مصوب و تاکسی‌های آنلاین هم گزینه‌های دیگری برای حمل‌ونقل درون‌شهر است.

فرهنگ و آداب و رسوم مردم ارومیه

همان‌طور که گفتیم، ارومیه شهری با قومیت‌های مختلف است. به همین خاطر فرهنگ و آداب‌ورسوم متنوعی در بخش‌های مختلف این شهر خواهید دید که هرکدام برای خودش قصه‌ای دارد. در اینجا چند تا از مراسم‌ها و آداب‌ورسوم مردم ارومیه را به شما معرفی می‌کنیم:

موسیقی بخشی از تاریخ و فرهنگ ارومیه

بخش مهمی از فرهنگ ارومیه موسیقی است. مکتب عاشیقی ارومیه اصیل‌ترین و قدیمی‌ترین مکتب موسیقی عاشیقی است که به‌عنوان اثر ملی ملموس ایران به ثبت رسیده است. این هنر حالا دیگر هر سال در قالب جشنواره موسیقی برگراز می‌شود تا استعداد هنرمندان این رشته شکوفا شود.

ارومیه

برگزاری اعیاد و مراسم‌های مذهب

هر قومیتی مراسم‌های انحصاری خودش را دارد، علاوه‌براین بعضی از جشن‌ها بین همه مردم شهر ارومیه مشترک است. از بین اعیاد و مراسم‌های مختلف می‌توان به عید نوروز، عید قربان، عید فطر و… اشاره کرد.

آداب و رسوم شب یلدا در ارومیه

شب یلدا در ارومیه مثل همه شهرهای ایران مهم است. در این شب همه تا پاسی از شب دورهم جمع می‌شوند و خوراکی‌هایی مثل حلوای سنتی ارومیه، انار، هندوانه و آجیل می‌خورند. در شب یلدا معمولا خانواده داماد برای تازه‌عروس‌های سینی شب یلدا آماده می‌کند که شامل خوراکی‌های یلدایی و هدیه است.

ارومیه

جشن شانی‌در

اواخر تابستان، وقت برداشت انگور از باغ‌ها فرا می‌رسد. اکثر باغ‌داران به همراه خانواده‌های خود برای جمع‌آوری انگور دورهم جمع می‌شوند و با بعد شیره انگور (دوشاب) درست می‌کنند.

نگاهی به تاریخچه شهر ارومیه

تاریخ ارومیه به گذشته‌های بسیار دور بر می‌گردد. در مورد وجه تسمیه نام آن چند توضیح وجود دارد. در بعضی آثار تاریخی نام باستانی ارومیه «چی چیست» و «چی چستا» عنوان شده است؛ اما در نوشته‌ها سریانیان به آن «اورمیا»، ارمنی‌ها «اورمی»، اعراب «ارمیه» و ایرانیان «ارومی» گفته‌اند. واژه «ارومیه» از دو کلمه «اور» و «میه» تشکیل شده است.

در زبان‌های باستانی اور به معنای شهر، جا، مکان و قلعه و «میه» یا «میا» نیز به معنای آب است. چون در این شهر آب به فراوانی وجود داشت، آن را ارومیه یا شهر آب نامیدند. البته دار النشاط، پاریس ایران، شهر آب، شهر ادیان، مذاهب و اقوام از القاب ارومیه است. حتی مدتی در دوره پهلوی به رضائیه تغییر نام داد.

تاریخچه ارومیه

ارومیه یکی از مناطقی است که می‌توان گفت شکل دهنده تمدن‌های بشری بوده است. شواهد و آثار باستانی گویای این هستند که ارومیه در زمان حکومت مادها مسکونی و آباد بود. نبش قبرهای کشف شده در ناحیه ارومیه نشان می‌دهد که قدمت آن به چهار هزار سال قبل از میلاد مسیح بر می‌گردد.

بعضی از مورخان این شهر را محل تولد دین زرتشت می‌دانند. بر مبنای کتاب اوستا، زرتشت در قرن هفتم قبل از میلاد مسیح در کنار رودخانه داییتا در آذربایجان غربی به پیامبری برگزیده شد و در حاشیه غربی دریاچه «چی چست» (نام باستانی ارومیه) شروع به تبلیغ این دین کرد.

جاهای دیدنی ارومیه

در هنگام تولد عیسی مسیح چند زرتشتی مامور رفتن به بیت الحم بودند که در ارومیه مدفون شده‌اند. این نشان می‌دهد که ارومیه در گذشته کانون فعالیت‌های مذهبی و اجتماعی بوده است. سرداران و امپراتوران روم برای رسیدن به آتشکده بزرگ زرتشتیان (آذرگشسب) و پایتخت تابستانی ساسانیان (گزنا) یا تخت سلیمان، بارها از ارومیه عبور کرده‌اند. آثار کشف شده از تپه‌های تاریخی گوی تپه و حسنلو این ادعا را تایید می‌کنند.

از قرن ۱۵ میلادی ترکان عثمانی جایگزین روم شرقی شدند و ارومیه به‌عنوان شهر سرحدی اهمیت ویژه‌ای پیدا کرد و برج‌ها و باروهای مهمی در این شهر بنا شد. در این زمان ارومیه نقطه تلاقی اقوام و ادیان گوناگون مانند آشوری‌ها، ارمنی‌ها، یهودی‌ها و در نهایت مسلمانان بود. برج سه گنبد و مسجد جامع ارومیه از یادگارهای تمدن اسلامی در این منطقه محسوب می‌شوند.

تاریخچه ارومیه

با همه آنچه گفته شد، اگر می‌خواهید به ارومیه سفر کنید، پیش از سفر فهرستی از دیدنی‌های ارومیه تهیه کرده و بعد پا به این شهر قدیمی و اصیل بگذارید تا فرصت را از دست نداده و همه جاذبه‌های ارومیه را به خوبی بگردید.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

279 دیدگاه

  1. نگین عسگری از تبریز می‌گوید

    ارومیه شهر علوی و حسینی و قلب آذربایجان هست واقعا دسته ها و هیات های عزاداری شهر ارومیه خیلی منظم و هماهنگ زنجیر میزنن دیروز مهمان شهر ارومیه بودیم لذت بردم از این همه دسته های عزاداری هماهنگ و منظم ❤

    یاشاسین آذربایجان ❤یاشاسین تبریز❤ یاشاسین اورمیه ❤

  2. یاشاسین آذربایجان یاشاسین ارومیه می‌گوید

    یاشاسین آذربایجان❤
    یاشاسین اورمیه ❤
    یاشاسین ترک❤
    یاشاسین علی بابا ❤