غذاهای سنتی تبریز به مزه بهشتی و رنگ و روی قشنگشان معروفند. معمولا همه افراد خانواده از هر سنی که باشند، این غذاها را دوست دارند. اگر سفر به تبریز را بهزودی در برنامه خود دارید، حتما این مطلب را انتها بخوانید.
هر کسی گذرش به تبریز افتاده باشد، مزه غذاهای محلی آن را فراموش نمیکند. غذای سنتی تبریز باحوصله آماده و پخته میشود. عطر و بویی که از آن بلند میشود، هر شکم گرسنهای را به هوس میاندازد. هیچ چیز بهاندازه امتحان کردن غذاهای تازه سفر را لذتبخش نمیکند.
این بار که به تبریز سفر کردید، گذشته از کباب و تاواکبابی معروف و باکیفیتش، سراغ غذای سنتی را بگیرید. خوشبختانه در تعدادی از بهترین رستورانهای تبریز، غذاهای سنتی این شهر را پیدا میکنید. «علی بابا» این بار میخواهد سری به آشپزخانه تبریزی بزند و با شما از غذاهای سنتی این شهر سخن بگوید.
جستجو و رزرو بلیط، هتل و تور در علی بابا
۱. کوفته تبریزی؛ معروفترین غذای تبریز
حرف از غذای تبریز که باشد، یاد ردیف کوفته تبریزی هیجانانگیز وسط ظرف پر از سس کنار سبزی خوردن نمیافتید؟ تهیه کوفته تبریزی کم هنر نمیخواهد، دستهای ماهری لازم دارد که دانهدانه کوفتهها را ورز دهد و کنار هم بچیند.
قدیمترها گوشت را در هاون میکوبیدند، اما حالا دیگر باوجود فراوانی گوشت چرخکرده، کمتر کسی سراغ هاون را میگیرد. گوشت چرخکرده، پیاز، سبزی خوشبو، برنج و لپه کوبیده مواد اولیه این غذای بینظیر را تشکیل میدهند.
در دل این کوفته آلو، گردو، پیازداغ، زرشک و معمولا تخممرغ درسته میگذارند. از آب و زعفران و رب گوجهفرنگی یک سس خوشمزه درست میکنند و کوفتهها را به آن میسپارند. این کوفته بهتنهایی هم مزه ناب و بینظیری دارد، اما میتوانید آن را با سبزی و ماست و ترشی را نوشجان کنید و لذت دو چندان ببرید.
در چند رستوران خوب این شهر کوفته تبریزی سرو میشود، مثل رستوران وحید، رستوران گازماخ، رستوران شهسواری و رستوران برکه. اگر به کمربندی سردرود در فاصله ۱۵ دقیقه تا مرکز شهر بروید، رستورانهای زیادی را آن جا پیدا میکنید. اما پیشنهاد ما رستوران برکه است. اینجا رستوران سنتی است و در دلش یک برکه و فضای سبز دلنشین دارد. گذشته از کباب معروفش، کوفته تبریزی هیجانانگیزی سرو میکند که نباید از دستش بدهید.
۲. دلمه برگ مو؛ غذایی که سفره را دلربا میکند
درست است که دلمه برگ مو یا یارپاق دولماسی در فهرست میراث فرهنگی ناملموس یونسکو بهنام آذربایجان ثبت شد، اما میتوانیم آن را جزو غذاهای سنتی تبریز بهحساب بیاوریم. از آشپزخانههای تبریز دلمههای لقمهای و جمعوجور بیرون میآید. گوشت چرخکرده، پیازداغ، لپه، برنج و سبزیهای خوشبو را تفت دهند. برگ مو را یک دقیقه در آب و نمک میجوشانند و دانهدانه در دست میگیرند. هر کدام را با یک قاشق از سس برنج پر میکنند و برگ را لقمهای میپیچند.
اگر بخواهید در یکی از رستورانهای تبریز دلمه بخورید، سری به رستوران کام بزنید. در منوی ایرانی این رستوران خورش هویج هم بهچشمتان می آید. گزینه بعدی این است که به رستوران کارما بروید. این رستوران غذاهای ایرانی سرو میکند که در میانشان دلمه برگمو مثل نگینی میدرخشد. در منوی رستوران کارما کوفته تبریزی هم پیدا میکنید.
۳. خورش هویج؛ میز غذا را قشنگ میکند
یکی از خورشهای خوش آب و رنگ که تبریز آن را به نام خودش زده، خورش هویج یا خورش زردک است. هر تصوری از هویج پخته دارید، فراموش کنید. این خورش را بیشتر با گوشت میپزند، اما با مرغ هم درست میشود. هویجها خیلی ظریف و قشنگ خلالی میشوند و به تابه میروند. گوشت یا مرغ هم تفت داده میشود و با رب گوجهفرنگی قاتی میشود. آلو و بعد زعفران و آبلیمو به این خورش اضافه میشوند و طعم ترش و شیرین به آن بدهند.
در سفر به تبریز میتوانید به رستوران گازماخ بروید و یکی از خوشمزهترین خورش هویجهای تبریز را مزه کنید. اینجا یکی از بهترین رستورانهای تبریز است و پیشنهاد میکنیم به بقیه منوی آن نگاهی بیندازید. کترینگ دورهمی یکی دیگر از رستورانهای تبریز است که خورش هویج و البته آبگوشت سنتی سرو میکند.
۴. کوکو لوبیاسبز؛ هیجان را به سفره میآورد
این بار که برای میز غذا دنبال کوکوی جدیدی بودید، به این غذای تبریزی فکر کنید. کوکو لوبیا سبز هم خوشگل است و هم خوشمزه.
لوبیاسبز تر و تازه، هویج و سیبزمینی را نگینی میکنند و میپزند. وقتی سرد شدند، به آنها تخممرغ میزنند. این معجون را با اضافه کردن گردو ریزشده، زرشک، پیازداغ، بکینگپودر، نمک، زردچوبه و البته زعفران، مزهدار و بعد سرخ میکنند. این غذای ساده ولی بینظیر با یک ظرف سوپ داغ و نان تازه فوقالعاده میشود.
تهیه غذای تلخون در دروازه تهران یکی از رستورانهاییست که غذاهای محلی تبریز را میپزد. اینجا میتوانید کوکو لوبیاسبز سفارش دهید. اینجا علاوه بر کوکو، آش اوماج، کوفته تبریزی و دلمه برگ مو هم پیدا میکنید.
۵. آش آبغوره؛ پیشغذای ترش و دلربا
شما هم نام غوره را میشنوید، دهانتان آب میافتد؟ آش آبغوره یکی دیگر از غذاهای محلی تبریز است که مزه ترش و لذیذی دارد. اگر یکبار آش آبغوره بخورید، طرفدارش میشوید. لوبیا چیتی، برنج، بلغور، تره و جعفری از مواد اولیه این غذاست و مهمتر از همه، گوجهفرنگی.
لوبیا چشمبلبلی هم کارتان را راه میاندازد. اگر در آش آبغوره مقدار گوجهفرنگی را زیاد کنید، دیگر نامش آش گوجهفرنگی خواهد شد.
برای خوردن یک بشقاب آش آبغوره تبریزی اعلا، باید خوششانس باشید و مهمان یکی از تبریزیها شوید. مطمئن باشید مزهاش زیر زبانتان میماند.
۶. آش اوماج؛ یادگار سفرههای قدیمی تبریز
فصل سرماخوردگی و آنفولانزا که باشد، هیچ چیز بهاندازه آش مقوی و خوشمزه بهدردتان نمیخورد. تبریزیها به همین دلیل آش اوماج را میپزند. آرد را با آب، نمک و زردچوبه مخلوط میکنند و خمیر بهدست میآورند. خمیر را ریز میکنند و کنار میگذارند تا خشک شود. بعضیها هم خمیر را رنده میکنند.
از طرف دیگر پیازداغ، عدس و آب قلم را میجوشانند و سبزی معطر به آن میزنند. عدسها که پختند، اوماج را کمکم اضافه میکنند. در این مرحله باید بالای سر قابلمه ایستاد، مبادا اوماجها بههم بچسبند. آن موقعی آش اوماج آماده کشیدن در ظرف است که اوماجهایش خوب پخته و پف کرده باشند. اگر شانس نیاورید شما هم امتحان کنید.
تهیه غذای تلخون در دروازه تهران، کوی باختر، یکی از معدود رستورانهاییست که غذاهای محلی مثل آش اوماج در منوی آن پیدا میشود.
۷. آش ماست؛ مزه فراموشنشدنی یک آش محلی
تا حرف آش است، از آش ماست تبریزی هم بگوییم. با گوشت چرخکرده، پیاز و آرد ذرت کوفته ریزه درست میکنند، عدس، لوبیا، برنج، سیبزمینی و هویج را در آب گوشت میپزند. سبزی آش را وارد ماجرا میکنند و میگذارند همه با هم جا بیفتند. ماست را موقع سرو آش به آن اضافه میکنند و نتیجه یک آش هیجانانگیز و خوشطعم است.
۸. دویماج؛ فینگرفود هیجانانگیز تبریزی
بعضیها دوست دارند به سفرهشان تنوع بدهند. همیشه دنبال پیشغذا، عصرانه و غذاهای لقمهای جدید هستند. یکی از این لقمههای لذیذ را بین غذاهای محلی تبریز پیدا میکنید. دست بهکار شوید و پنیر تبریز، گردو، آب یا دوغ، سبزی خوشبو، پیازچه و نان خشک را جلوی دستتان بچینید.
پنیر را ریز کنید، گردو را خرد کنید، سبزیها را هم روی آنها بریزید. نان لواش خشک یا نان تبریزی را در ظرفی خرد کنید و روی آن کمی دوغ بریزید. حالا همه را قاتی کنید. برای داشتن دویماج تبریزی حرفهای، به مخلوطتان شکل بدهید و مثل کوفته ریزه خوشگلش کنید. دیگر میماند تزیین آن که با تکههای گردو و سبزی انجامش میدهید. اگر در سفر به تبریز مهمانی دعوت شدید، احتمال اینکه با یک سینی دویماج غافلگیر شوید، خیلی زیاد است.
۹. قارنی یاریخ؛ پیشغذای شیک و مجلسی
غذای دیگری که در آشپزخانههای تبریز پیدا میکنید، قارنی یاریخ یا همان بادمجان شکمپر است. سس این غذا با سیر، پیازداغ، گوشت چرخکرده، گوجهفرنگی و رب گوجهفرنگی و جعفری درست میشود. تکلیف بادمجانها هم که روشن است. از وسط نصف میشوند و در تابه سرخ میشوند. بعد شکم هر کدام را با سس پر کنید. وقتی نیم ساعتی روی حرارت ملایم بمانند، مزهها بهخورد هم میروند و طعم نابی میگیرند.
۱۰. آش میوه؛ ترکیب میوه و گوشت قلقلی
آنهایی که آش ترشمزه دوست دارند، عاشق آش میوه میشوند. تصور کنید آلو بخارا، آلبالو، زغالاخته و زردآلود جمعشان جمع شود. از آن طرف نخود و لوبیا دارید و سبزی آش بهعلاوه هویچ و گوجهفرنگی. میماند گوشت قلقلی که جداگانه آماده میکنند. برای آنها که عاشق ترشی هستند، کمی سرکه هم اضافه میکنند.
۱۱. قورما شورباسی؛ آبگوشت خاص تبریزی
تبریزیها نوعی آبگوشت دارند که به قورما شورباسی معروف است. برای داشتن یک ظرف شوربای گوشت قرمه، گوشت سردست و لپه را میپزند، رب گوجهفرنگی، سیبزمینی، نمک و زردچوبه اضافه میکنند و آخرهای کار سراغ تره و تخممرغ میروند. اگر در کنار این غذا نان داغ و یک کاسه ترشی و البته سبزی خوردن داشته باشید، مطمئن باشید که یک وعده غذای فراموشنشدنی پیش رو دارید.
برای خوردن یک کاسه دیزی لذیذ در تبریز میتوانید به آبگوشت تاواکبابی محمدی سر بزنید. اینجا رستوران کوچک و جمعوجوریست، اما اگر در فکر کیفیت غذا باشید، راضی برمیگردید. آبگوشت محمدی را در خیابان معروف تربیت پیدا میکنید.
۱۲. سوتی پلو؛ پلوی متفاوت و خوشبو
احتمالا انواع پلوی ایرانی را امتحان کردهاید، اما ممکن است سوتی پلو تبریزی برایتان تازگی داشته باشد. سوتی پلو یا شیرپلو محبوب اردبیلیها هم هست. برنج، شیر، زعفران، کره و نمک را مثل برنج دمی میپزند. این برنج را همراه ماهی سرخشده، آلو، کشمش و مغزهای مختلف سرو میکنند. اگر ماهیخور نیستید، به گوشت یا مرغ هم میتوانید فکر کنید.
غذای مورد علاقه شما از میان غذاهای سنتی تبریز کدام است؟ یا اگر به شهر زیبای تبریز سفر کنید دوست دارید کدام از این غذاها را امتحان کنید؟
خیلی غذاهای دیگه داره تبریز که بناب معروف ترینش هست …خواهشا لیستتون رو بزرگ تر کنید
من شیرازی هستم ولی غذاهای تبریز رو تبلیغ میکنم هم مردم و فرهنگشون و هم آشپز های ماهر و تمیزشون .
دویماش سبزی نداره
سوتلی آش مخصوص اردبیله و تو تبریز کاربرد نداره
آش دوغ دو نوع داره تبریز و اردبیل برای تبریز خیلی عالی و فکر شدست اما آش دوغ اردبیل فقط دوغ و کمی سبزی بزرگ خورد شده ست در کل الکی غذا درست میکنن پدرم لیدر توریست های فرانسوی و تشویق کننده غذای تبریز هست و درست میگفت که مردم اردبیل خیلی به تبریز حسودی میکنند
اسم اون غذا که نوشتی دویماج، صحیح نیست، اسمش دویماش هست، و ضمنا”در اون عکس مقدار نان خشکش خیلی کمه و دیده نمیشه!! باید یک سوم کل مواد، نان خشک باشه و دو سومش هم بقیهٔ مواد اولیه.