سرولات

سرولات؛ گوشه‌ای از زیبایی‌های بی‌پایان گیلان

قرار است در مطلب پیش رو به سرزمین باران، گیلان همیشه سبز سفر کنیم و گوشه‌ای از زیبایی‌های شگفت‌انگیزش را به نظاره بنشینیم. جایی که نامش را شاید کمتر شنیده باشید و طبیعت بکری مانند آن را ندیده باشد. جاییکه درخت‌های انبوهش شاخه در هم تنیده و روستا را در آغوش خود گرفته‌اند و آوازه سادگی و مهربانی اهالی روستایش تا هفت کوه و هفت دریا آنطرف‌تر مشهور است. این‌جا سرو لات است، سرو لات گیلان؛ که از سال‌های سال تا کنون مهمانان بسیاری را بر سر سفره خود جای داده است. می‌خواهید بدانید سرولات کجاست؟ در مجله گردشگری علی‌ بابا با ما همراه باشید و تجربه خود را نیز با ما در علی‌بابا به اشتراک بگذارید.

آن‌جا که کوه‌های البرز دامن گشوده و آچیرود در آن می‌خروشد تا گل و درخت و سبزه‌ها را سیراب کند و تابلوی بی بی‌بدیلی را برای شما به تصویر بکشد و سبزه‌ها را زیرپای شما فرش کند.

برخی برای دیدن جاهای معروف همیشه عطش دارند اما بسیاری از افراد برای دیدن جاهای کمتر دیده شده و ناشناخته سر و دست می‌شکنند. حس مرموزی در دیدن و لذت بردن از جاهای بکر و ناشناخته وجود دارد که آدم را به وجد می‌آورد. سرولات یکی از آن جاهاست که هنوز پای افراد زیادی به آن‌جا باز نشده.هنوز علف‌های تازه کنار آچیرود لگدمال نشده و نفس جنگل‌های انبوه سرولات هنوز تازه و گرم است.

سرولات کجاست؟

سرولات روستایی در دامنۀ کوه البرز و میان جنگل‌هایی انبوه قرار دارد. این روستا جزو استان گیلان، بخش چابکسر شهرستان رودسر است. اگر از تهران به گیلان می‌روید بهتر است از مسیر رشت به قزوین بروید که سر راهتان از رشت، فومن و لاهیجان نیز دیدن کنید.

جاهای دیدنی سرولات

پس از عبور از لاهیجان و لنگرود به رودسر خواهید رسید که روستای سرولات فاصله‌ای با رودسر ندارد. در این مسیر چشم‌اندازهای مزارع برنج که در باد موج برمی‌دارد بسیار خیره کننده است. همین‌طور جنگل‌ها و هوای تازه و پاکی که به صورتتان می‌خورد شما را زنده خواهد کرد.

در کنار جاده مردان و زنان روستایی را خواهید دید که انواع میوه‌های فصل، لبنیات محلی، نان محلی، کباب و چای به شما تعارف خواهند کرد. مشا دارید به سرولات نزدیک می‌شوید. کم کم کوه‌ها مرتفع و سرسبز سماموس و مهران‌کوه به پیشواز چشمانتان می‌آیند و خروش و غلغل کورئه و آچیرود دو رود همیشه پر آب سرولات به گوشتان خواهد رسید. شما به سرو لات گیلان رسیده‌اید.

منطقه جواهردشت شامل ناحیه وسیعی از چابکسر است که بخش وسیعی از آن تحت حفاظت قرار گرفته و روستای سرولات بخشی از این طبیعت بکر و دست‌نخورده است. در جنگل‌های انبوه جواهردشت انواع گونه‌های گیاهی و جانوری زندگی می‌کنند که تحت حفاظت محیط زیست قرار گرفته تا از خطر نابودی ایمن بمانند.

جاهای دیدنی سرولات

علاوه بر جاذبه‌ها و زیبایی‌های طبیعی که در پیرامون شما قرار دارد و به راحتی می‌توانید از آن بهره‌مند شوید، ماهیگیری در آچیرود و کورئه همیشه رونق دارد. باید در مناطق کم‌عمق این رودخانه‌ها مشغول ماهی‌گیری شوید چونکه در اکثر وقت سال رودها پر آب و خروشان‌اند.

از دیگر جاذبه‌ها و دیدنی‌های سرولات چشم‌انداز دریای خزر است. از ارتفاعات روستای سرولات پهنه آبی و آرام خزر نمایان است. فاصله سولات تا دریای خزر و ساحل رودسر کمتر از یک ساعت است. هر وقت که اراده کنید می‌توانید کنار موج‌های خزر قدم بزنید.

جنگل‌های انبوه سرولات

جنگل‌های انبوه سرولات از جاذبه‌های دینی آن است که روح شما را زنده خواهد کرد. از هر جای جنگل صدای رودهای خروشان را خواهید شنید. هنگام غروب مه غلیظی میان درختان راه می‌افتد و صدای زنگوله گله‌های گوسفند به گوشتان خواهد خورد.

بافت روستایی سرولات

بافت روستایی سرولات

بافت روستایی سرولات پس از سال‌ها هنوز حفظ شده، البته در سال‌های اخیر ساخت و ساز بی‌رویه ویلا چهره روستا را کمی مخدوش کرده اما با این حال هنوز خانه‎‌های کاهگلی با سقف شیروانی و طارمی‌های چوبی سبز و آبی وجود دارند. بسیاری از این خانه‌های روستایی برای اقامت اقامت مسافران مهیا هستند و شما می‌توانید شبی را زیر یکی از شیروانی‌ها با خیال راحت بخوابید؛ البته اگر خوش‌شانس باشید و باران هم ببارد صدای ضرب باران را بر روی شیروانی حلبی خواهید شنید.

روستاهای کوهستانی

روستاهای کوهستانی

روستاهای کوهستانی مجاور سرولات با درختان یر به آسمان کشیده از جاهای دیدنی این منطقه است. سکوت و هوای نمناک جنگل و خانه‌های کوچک و ینتی بومیان و گله‌های گوسفند منظری مثال زدنی را معرض نمایش خواهد گذاشت. از روستای مجاور سرولات می‌توان به پشتاسران، لیمه سرا، لیکام، جَنگِسرام و منه سئه اشاره کرد که هر کدارم در نوع خود بی‌نظیراند.

رودخانه‌های کورئه و آچیرود

رودخانه‌های کورئه و آچیرود

کورئه و آچیرود دو رودخانه همیشه پر آب با منظره‌ای زیباست که در برخی نواحی، آب از ارتفاع چند متری به پایین می‌ریزد و آبشار کوچکی را به معرض نمایش می‌گذارد. وجود درختان و سبزه و علف کنار این دو رود منظره‌ای رویایی پیش روی شما خواهد نهاد که بیشتر شبیه خواب است تا بیداری.

تماشای گله‌های حیوانات

در جنگل‌های سولات حیوانات زیادی زندگی می‌کنند که برخی از آن‌ها خطرناک نیز هستند اما گاهی می‌توانید گله گرازها را از دور ببینید و یا نزدیک غروب و یا شب صدای گرگ و شغال و همینطور آواز غورباغه‌ها را بشنوید.

غذاهای محلی و سوغات سرولات

غذاهای و خوراکی‌های محلی سرولات بخش قابل توجه و خوشمزه ماجراست. در جای جای سرو لات رستوران‌های محلی وجود دارد که اغلب بانوان سرولاتی آن را اداره می‌کنند. در رستوران‌های سرولات تمامی آن‌چه که به نام غذاهای محلی گیلان شنیده‌اید مجود است. برنج کته، فسنجان، ترش‌تره، باقالی‌قاتوق و هر چزی که به ذهنتان برسد می‌توانید در آن‌جا تهیه کنید.

نان‌ها و شیرینی‌های محلی گیلان در سرولات هنوز به شکل قدیمی‌اش پخت و عرضه می‌شود. پخت نان و شیرینی از مشاغل دیرینه بانوان گیلان بوده که هنوز نیز حتی خانم‌های جوان سرولاتی به آن اشتغال دارند. این نان‌ها و شیرینی‌ها و همین‌طور حلوا اغلب در تنورهای قدیی و به شکل سنتی پخته می‌شوند. شما می‌توانید مراحل و دستور پخت آن را مشاهده کرده و یاد بگیرید. بعید نیست مادربزرگی را در لباس‌های رنگارنگ محلی در حال بخت نان ببینید که زیر لب آوازی محلی را زمزمه می‌کند. همه ی این‌ها را یادتان باشد، قرار است روزی دلتان برای سرولات تنگ شود و دوباره به این‌جا برخواهید گشت.

لبنیات و انواع ترشی از دیگر خوراکی‌هاییست که به شکل طبیعی در سرولات تولید و عرضه می‌شود. از دیرباز در سرولات کار مردم بومی دامداری بوده و این امر سبب شده تا امروزه نیز به تولید انواع لبنیات مشهور باشند. شیر، سرشیر، انواع پنیر محلی، کره، انواع دوغ و ماست محلی را می‌توانید در سرولات تهیه کنید. ترشیجات محلی که عطر و طعم بی‌نظیری دارد اغلب به دست مادران سرولات درست شده و در مغازه‌ها یا دستفروشان کنار جاده عرضه می‌شود. سیرترشی، هفته‌بیجار و انواع ترشی‌های دیگر که با سبزی‌های کوهی سرولات معطر شده می‌تواند سوغات خوبی برای شما باشد. سبزی‌های کوهی، قارچ و گیاهان خوراکی دیگر نیز در سرولات وجود دارد.

خوراکی های سرولات

میوه‌های روستای سرولات اغلب مرکبات است اما در هر فصل میوه‌ها خاص خود را دارد. انگور، آلو، سیب، شلیل، خوج، به، تمشک، توت و انجیر میوه‌های تابستانی سرولات هستند. در زمستان نیز انواع مرکبات، ازگیل و میوه‌های جنگلی است. از بسیاری از از این میوه‌ها انواع رب، دوشاب و مربا تهیه می‌شود که به رسم سوغات می‌توانید برای دوستان و خانواده خود ببرید.

از روزگاران کهن مردم سرولات در کتار دامداری به کشت و رزع نیز اشاغال داشته‌اند و تا امروز نیز آن را حفظ کرده‌اند. عمده محصولات کشاورزی مردم سرولات برنج، سبزی‌جات و انواع میوه‌ها است. برنج یکی از مهمترین و مشهورترین محصولات کشاورزی استان گیلان است که تقریبا در همه جای این استان کشت می‌شود. با ورود به سرولات کشتزارهای وسیع برنج که به بیجار معروف است را خواهید دید. سرولات یکی از مهمترین تولیدکنندگان برنج گیلان است که در میان برنج‌های دیگر از مرغوبیت و طعم خوبی برخوردار است.

از دیگر محصولات کشاورزی سرولات گردو و فندوق است که تابستان فصل برداشت این محصولات است. همچنین انار ترش و شیرین، غوره، سیر و ترب از محصولات شاخص سورلات است. مردم سرولات همیشه شاکر طبیعت بوده و سپاسگزار رودخانه آچیرود و کورئه بوده‌اند زیرا این دو رود خان نعمت را در این روستا گسترده است.

صنایع دستی سرولات

صنایع دستی سرولات

صنایع دستی هر اقلیم برگرفته از طبیعت آن‌جاست و معمولا این اقلیم است که ابزار و ماود خام صنایع دستی را به بومیان آن‌جا عرضه می‌کند. در سرولات نیز صنایع دستی برگرفته از طبیعت آ‌جاست. حصیر بافی یکی از صنایع دستی مردم آن دیار است که با گیاه خاصی به نام گالی بافته می‌شود. گالی که در مناطق مختلف گیلان نام‌های مختلفی دارد معمولا کنار رودخانه و مرداب‌ها می‌روید. سقف بسیاری از خانه‌های قدیمی گیلان از گالی پوشیده شده است. حصیر بافی که در گیلان و مناطق مختلف ایران از قدمت هزاران ساله برخوردار است یکی از کالا‌هایی است که به شکل طبیعی و ابتدایی توسط مردم ساخته می‌شده.

از گیاه گالی محصولات دیگری اعم از سفره حصیری، سینی حصیری، گَرَگ که زیر ظرف‌های فلزی قرار می‌گیرد، کلاه حصیری یا زبیل‌کلاه، خورجین، سبد و زنبیل نیز بافته می‌شود که در اندازه‌ها و طرح و رنگ‌های مختلف عرضه می‌شود.

همچنین امروزه تابلوهای کوچک و بزرگی با گالی یا خوشه‌های برنج ساخته می‌شود که اکثر خانه‌های گیلان به آن مزین شده است.

صنایع دستی

از صنایع دستی دیگر سرولات که امروزه کمرنگ شده سفالگری است که با توجه به پیشرفت تکنولوژی اثری از آن باقی نمانده اما در سرولات در اکثر خانه‌ها و یا رستوران‌ها ظرف‌های گلی مورد استفاده قرار می‌گیرد. گمچ، تابه، انواع کوزه و کاسه‌های کوچک و بزرگ یادگار هنر و صنایع دستی مردم این دیار است.

برای اقامت در سرولات مشکلی نخواهید داشت زیرا بسیاری از خانه‌های سنتی آن‌جا به مسافران اجاره داده می‌شود. علاوه بر آن هتل‌ها و مسافرخانه‌های زیادی در سال‌های اخیر در رودسر احداث شده که آماده میزبانی و پذیرایی از شما خواهند بود. برای لذت بردن از غذاها و خوراکی‌های درجه یک سرولات به بازار سنتی آن که یک روز در هفته در رودسر برگزار می‌شود بروید تا هو سوغات بخیرد و هو دلی از عزار در بیاورید. انواع محصولات رودسر و سرولات را می‌توانید در بازار تهیه کنید. رب انار و آلوچه، انواع ترشیچات و سبزی کوهی، شیرینی‌جات و نان و هزاران چیز دیگر در سرولات منتظر شماست.

مجله گردشگری علی بابا سفر خوشی را برای شما آرزو می‌کند. ما در این‌جا هستیم تا راهنمای خوبی برای شما باشیم. تجربه مسافرت به سرولات را به ما در علی‌بابا به اشتراک بگذارید. سفر بی خطر.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.