امکان ندارد تا به حال چیزی از دیوار بزرگ چین نشنیده باشید. دیوار چین آنقدر معروف است که تمام دنیا آوازه آن را شنیدهاند. با شناخت این جاذبه، علاوه بر اینکه یکی از بهترین جاهای دیدنی چین را شناختهاید، با تاریخچهای بااهمیت و داستانها و افسانههای این دیوار هم آشنا میشوید.
این جاذبه سالانه حدودا ۱۰ میلیون بازدید کننده دارد، بزرگترین و طولانیترین سازه مهندسی جهان است و تقریبا اندازه ۴ برابر تمام مرزهای ایران، طول دارد.
اگر دوست دارید با دیوار چین آشنا شوید، حواستان را به مجله گردشگری علی بابا بدهید. در این مطلب دیوار چین را کامل، با کلامی ساده و مختصر خواهید شناخت.
چرا دیوار چین ساخته شد؟
دیوار بزرگ چین کجاست؟
ساخت دیوار چین چند سال طول کشید؟
دیوار چین چند کیلومتر است؟
معرفی دیوار چین
مطلب را با پرتکرارترین سوال در مورد دیوار بزرگ چین شروع میکنیم، دیوار چین چند کیلومتر طول دارد؟ این دیوار ۲۱۱۹۶ کیلومتر است. ارتفاع دیوار تقریبا ۸ متر است؛ البته در بعضی نقاط، ارتفاع به ۵ متر کاهش پیدا میکند. عرض دیوار چین هم تقریبا ۵ متر است.
دیوار بزرگ چین، بهعنوان مهمترین جاذبه گردشگری چین شناخته میشود. این دیوار در سال ۱۹۸۷ میلادی در فهرست میراث جهانی ثبت شد. همانطور که اشاره کردیم، طبق تخمینها و تحقیقات، این جاذبه سالانه از حدود ۱۰ میلیون گردشگر میزبانی میکند.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید طول دیوار چین بیشتر از ۲۱ هزار کیلومتر اعلام شده است، اما بسیاری از محققین معتقدند که نمیتوان طول دقیق آن را ارزیابی کرد؛ به گفته بعضی منابع و محققین، امکان دارد در گذشته بخشهای از دیوار در قسمتهای دورافتاده و بیابانها هم وجود داشته باشد؛ اما حالا از بین رفتهاند.
با بازدید از این دیوار، میتوانید چشمانداز فوقالعادهای به شهرها داشته باشید، از چندین منطقه و استان بازدید کنید، بزرگترین دستسازه تاریخی بشریت را ببینید و با چین بیشتر آشنا شوید.
دیوار چین کجاست؟
همانطور که اشاره کردیم، دیوار چین وسعت زیادی دارد و از چندین استان و منطقه عبور میکند؛ به همین دلیل نمیشود یک آدرس برای آن تعریف کرد. معروفترین بخش دیوار، در شمال پکن قرار دارد. این بخش همراه چند بخش دیگر، هم دسترسی خوبی به شهرهای مهم چین دارند، هم معروفتر هستند.
دیوار چین از ۹ استان عبور میکند که عبارتند از:
- گانسو (甘肃 (Gānsù))
- نینگ شیا (宁夏 (Níngxià))
- لیائونینگ (辽宁 (Liáoníng))
- هبئی (河北 (Héběi))
- تیانجین (天津 (Tiānjīn))
- پکن (北京 (Běijīng))
- مغولستان داخلی (内蒙古 (Nèi Měnggǔ))
- شانشی (山西 (Shānxī))
- شاآنشی (陕西 (Shǎnxī))
دیوار چین به تمام این استانها دسترسی دارد. اگر آدرس مشخصی برای آن میخواهید، میتوانیم از طریق پکن، آدرس آن را به شما بدهیم. برای دسترسی به دیوار بزرگ چین، میتوانید از اتوبوسها و یا تاکسیهای مخصوص دیوار استفاده کنید.
آدرس: Mutianyu Road, Huairou District, Beijing,China
دیوار چین از کجا تا کجاست؟
این دیوار از نزدیکی مرکز کره و دریای بوها شروع میشود و تا بیابان گوبی در یانگ کوان (Yang Kuan) ادامه دارد.
لوکیشن دیوار چین روی گوگل مپ
مسیر دسترسی به دیوار چین
برای رسیدن به دیوار چین، راههای مختلفی وجود دارد. بادالینگ، موتیانو، سیماتای و جینشانلینگ معروفترین بخشهای دیوار چین در پکن هستند. در ادامه مسیر دسترسی به این دو بخش را برای شما توضیح میدهیم. دسترسی به هر دو بخش بادالینگ و موتیانو، با قطار، اتوبوس و تاکسی ممکن است.
بخش موتیانیو
بخش موتیانیو (Mutianyu (慕田峪)) در ۷۳ کیلومتری مرکز پکن قرار دارد. این بخش هر روز از ساعت ۶ صبح تا ۱۷:۳۰ عصر مشغول به کار است.
برای رسیدن به موتیانیو، از ایستگاه مترو Dongzhimen در خط ۲، سوار اتوبوس ۹۱۶ شوید که شما را به موتیانیو میرساند. اگر از مرکز پکن سفرتان را آغاز کنید، تا رسیدن به موتیانیو ۱.۵ وقت لازم دارید.
آدرس: Mutianyu Great Wall, Huairou District, Beijing, China
بخش بادالینگ
بخش بادالینگ (Badaling (八达岭)) هر روز از ساعت ۵:۳۰ صبح تا ۱۶:۳۰ عصر باز است. این بخش هم از مرکز پکن حدود ۷۲ کیلومتر فاصله دارد. بخش بادالینگ دیوار بزرگ چین در شهرستان Yanqing (延庆) در حدود ۶۰ کیلومتری شمال غربی شهر پکن قرار گرفته است.
برای دسترسی به بادالینگ، از ایستگاه مترو Jishuitan در خط ۲، خروجی B2 را انتخاب کنید و به سمت Deshengmen پیادهروی کنید. سپس سوار اتوبوس ۸۷۷ شوید که شما را مستقیماً به بادالینگ میرساند. بین ۱.۵ الی دو ساعت طول میکشد که شما از مرکز پکن به این بخش برسید.
آدرس: Badaling Timberland, Fangshan District, Beijing 102112, China
بخش سیماتای و جینشانلینگ
بخش جینشانلینگ (Jinshanling (金山岭))، هر روز از ساعت ۶ صبح تا ۱۷:۳۰ عصر به گردشگران خدمت میکند. جینشانلینگ تا مرکز پکن، تقریبا ۱۶۰ کیلومتر فاصله دارد.
برای رسیدن به جینشانلینگ، از ایستگاه اتوبوس Dongzhimen یا Wangjing West سوار اتوبوس ۹۸۰ شوید که به سمت جینشانلینگ میرود. این مسیر از مرکز پکن حدودا ۲.۵ الی ۳ ساعت از شما زمان میگیرد.
آدرس بخش جینشانلینگ: Jinshanling Great Wall, Hualougou, Bakeshiyin Town, Luanping County, Chengde City, Hebei Province, China
بخش سیماتای (Simatai (司马台)) هر روز از ۹ صبح تا ۱۷:۳۰ عصر در خدمت گردشگران است. این بخش در فاصله ۱۵۰ کیلومتری پکن قرار دارد. برای رسیدن به بخش سیماتای، میتوانید از مسیری استفاده کنید که برای بخش جینشانلینگ توضیح دادیم.
آدرس: Simatai Great Wall, Gubei Ancient Town, Miyun District, Beijing, China
تاریخچه دیوار چین
قصه ساخت دیوار بزرگ چین، مانند طول آن، دراز است؛ اما تا حد امکان آن را برایتان خلاصه کردیم. ساخت دیوار چین، با یک دوره ۲۰ ساله شروع شد. در این ۲۰ سال قسمت اصلی و اولیه دیوار ساخته شد؛ بعدها دیوار کاملتر شد و به شکل امروزی خودش درآمد.
دیوار چین طولانیترین دستسازه تاریخ به حساب میآید. این دیوار حدود ۲۰۰۰ سال پیش به دست مردم عادی و سربازان ساخته شد. متاسفانه انسانهای زیادی جانشان را برای ساختن این اثر از دست دادهاند.
این روزها دیوار چین بهعنوان یکی از عجایب هفتگانه جهان شناخته میشود. نه تنها گردشگران، بلکه باستانشناسان، مورخان و محققان هم علاقه زیادی به این دیوار شگفتانگیز دارند.
سلسله ژو که در سالهای ۷۷۰-۲۲۱ قبل از میلاد حاکمان ایالتی بودند، تصمیم به ساخت دیوار مرزی در چین گرفتند. بعدها اولین امپراتور سلسله کین که از سالهای ۲۲۱-۲۰۷ حکمران چین بودند، تکههای مختلف دیوار را در بخش شمالی به هم متصل کرد.
بعد هم سلسله هان از سال ۲۰۶ قبل از میلاد تا ۲۲۰ بعد از میلاد روی کار آمدند و دیوار را گسترش دادند. سلسله مینگ (۱۶۴۴-۱۳۶۸ میلادی) هم کار را تمام کرد و دیواری را ساخت که امروزه میبینیم.
پادشاهان مختلف قصد داشتند دیوار را کامل کنند؛ اما متاسفانه به دلیل مواد اولیه ضعیف و حمله مداوم مغولان، پروژه مدام عقب میافتاد. با عزم، اراده و تلاش مردم، دیوار در زمان سلسله مینگ تکمیل شد و یکی از عجایب هفتگانه جهان ساخته شد.
دلیل ساختن دیوار چین
مهاجمان مغول حمله میکردند و مردم چین از دست آنها آسایش نداشتند. پادشاه شین هوانگ تی (Shin Huang TI) قسمتهای جدا شده چین را متحد کرد و دستور ساخت دیوار بزرگ چین را داد. آن زمان مغولها در شمال این ایالتهای متحد شده ساکن بودند.
به این ترتیب، دیوار چین ساخته شد تا از مردم، در برابر حمله مغولان محافظت کند.
ساخت دیوار چین چند سال طول کشید؟
ساخت دیوار چین، زمان زیادی از مردم گرفت. ساخت دیوار اصلی و اولیه، ۲۰ سال طول کشید؛ بعدها در زمان سلسله مینگ، کاملکردن دیوار چین تقریبا ۲۰۰ سال طول کشید. این ۲۰۰ سال زمانی بود تا دیوار را به شکل امروزی آن در آورند.
این دیوار به وسیله هزاران سرباز و مردم عادی ساخته شده؛ به همین دلیل است که ساخت دیوار بزرگ چین خیلی طول کشید. در زمان پادشاه شین، حدود ۳۰۰ هزار سرباز و ۵۰۰ هزار نفر از مردم عادی مشغول به کار روی دیوار چین بودند.
همچنین یکی از دلایل طولکشیدن این پروسه، حمله مغولان بوده است. مغولها با حملههای مداوم و مخرب، جلوی پیشرفت دیوار را میگرفتند و سعی میکردند قسمتهای ساخته شده را هم خراب کنند.
صدمات و تخریب دیوار چین
فرسایش طبیعی، فعالیتهای انسانی و حمله مغولان، از جمله دلایلی است که دیوار بزرگ چین در طول زمان آسیب دیده است.
ساخت دیوار چین روی کوهها و بیابانهای چین، باعث شد تا فرسایش طبیعی کار بخشهایی از دیوار را یکسره کند. نقاطی از دیوار با خاک، آهک یا حتی شاخههای گیاهان ساخته شده بود و زیاد محکم نبود؛ بارانها، زلزله یا سایر اتفاقات طبیعی، باعث میشد دیوار آسیب ببیند.
از جمله فعالیتهای انسانی که آسیب زیادی به دیوار چین زده هم میتوان به عبور چوپانها و حیواناتشان و تخریب دیوار توسط مردم عادی اشاره کرد. بعضی از ساکنین منطقه، در گذشته آجرهای دیوار چین را جدا میکردند و میفروختند.
مرمت و بازسازی دیوار چین
خوشبختانه این دیوار بارها مورد بازسازی قرار گرفته است. بازسازیها بیشتر به دلیل نابود شدن دیوار بر اثر تخریب آن بوده است. همانطور که اشاره کردیم، مردم آجرهای دیوار را جدا میکردند و میفروختند؛ به این ترتیب تقریبا ۲۲ درصد بخشهایی از دیوار بزرگ چین که در دوران امپراتوری مینگ به آن اضافه شده بود، از بین رفته بود.
بیشترین بازسازی دیوار چین در زمان سلسله مینگ در قرنهای ۱۵ و ۱۶ بود. در حال حاضر بخشهایی از دیوار چین به کمک آجر و بتن پوشیده شده است تا بتوان از این اثر محافظت کرد.
معماری دیوار چین
برای اینکه معماری دیوار چین را بررسی کنیم، باید اول به مواد ساختمانی آن اشاره کنیم. برای ساخت این دیوار از مواد مختلفی استفاده شده است؛ برای مثال آجر، سنگ، خاک فشرده و حتی چوب و شاخه در ساخت آن به کار رفته است.
یکی از بخشهای دیوار بزرگ چین، قلعه آتش است. قلعه آتش بخشهایی از دیوار چین است که برای پناهدادن به سربازان ساخته شده بود. در این بخش سربازان فرصت میکردند کمی استراحت کنند و یا از شلیک گلولههای دشمن در امان باشد.
در بیشتر بخشهای دیوار، معماری کهن چینی را مشاهده میکنید. در قسمتی که دروازه ورود به چین است، میتوانید برجهای زیبای چینی را در طراحی دیوار چین ببینید.
– برج علامتدهی
یکی از مهمترین بخشهای دیوار بزرگ چین در گذشته، برجهای علامت دهی یا برج مراقبت بوده است. حدود ۲۵۰۰۰ برج مراقبت در طول دیوار وجود دارد. این برجها برای ارتباط بین سربازان و دید بهتر به دشمن ساخته شده بودند. هر وقت دشمنان به چین حمله میکردند، سربازان از طریق این برجها به بقیه علامت میدادند تا آنها آماده نبرد شوند.
– دیوار
اصلیترین بخش در این اثر، دیوارها هستند که به صورت دو لایه آجری بر روی یک پایه سنگی ساخته شدهاند؛ فضای داخلی بین آجرها هم با شن، ماسه و خاک پر شده است.
– گذرگاه
گذرگاهها هم شامل پلهها و بخشهایی است که عبور را برای مردم آسان میکند. پلکان این بخش ممکن است به بیشتر از هزارتا پله هم برسد. یادتان باشد موقع بازدید دیوار چین، حتما کفش مناسب بپوشید.
بخشبندیهای دیوار چین
دیوار بزرگ چین بخشهای مختلفی دارد. برای بازدید از هر بخش باید به مکان مختلفی بروید و مسیرهای مختلفی را طی کنید. در ادامه این بخشها را به شما معرفی میکنیم تا با آنها آشنا شوید.
– بادالینگ
بادالینگ (Badaling) معروفترین، شلوغترین و تجاریترین بخش دیوار چین است. گردشگران زیادی از این بخش بازدید میکنند و خود مردم و دولت چین هم ارزش زیادی برای این بخش قائل هستند. بادالینگ اولین بخش از دیوار چین بود که در دسترس عموم قرار گرفت.
برای بازدید از بادالینگ، میتوانید در دو جهت حرکت کنید و با خیال راحت از فضا دیدن کنید. جالب است بدانید در این بخش گاهی میتوانید افراد مشهور و رویدادهای مختلف را هم ببینید.
– جویونگگوان
جویونگگوان (Juyongguan) در ۵۰ کیلومتری شمال غربی پکن قرار دارد. اگر خلوتی فضا را دوست دارید، جویونگگوان یکی از بخشهای مورد علاقه شما خواهد شد. در جویونگگوان میتوانید سازه جالبی به نام یون تای یا سکوی ابری را ببینید که در این بخش قرار گرفته است.
– موتیانیو
موتیانیو (Mutianyu) طولانیترین بخش دیوار چین و یکی از محبوبترین بخشها برای پیادهروی محسوب میشود. جالب است بدانید این بخش از دور شبیه یک شاخ گاو است؛ به همین دلیل این منظره با اسم دیوار شاخ گاو هم شناخته میشود. اگر دوست نداشتید پیادهروی کنید، میتوانید از تله کابین این بخش استفاده کنید و از منظره لذت ببرید.
– سیماتای
سیماتای (Simatai) یکی دیگر از بخشهای خلوت دیوار بزرگ چین است. چشمانداز این بخش و خلوت بودن مسیر، باعث شده سیماتای هم بهعنوان بخش محبوبی از دیوار چین شناخته شود. این بخش از دیوار حدود ۵۵ کیلومتر است و شیب تندی دارد.
به گفته بعضی از گردشگران، برای صعود از شیب ۷۰ درجه این بخش که به راهپله بهشت معروف است، باید چهار دست و پا حرکت کنید تا بتوانید بالاتر بروید.
– جینشانلینگ
جینشانلینگ (Jinshanling) در غرب سیماتای قرار دارد. اگر دوست دارید بخشهایی از دیوار چین را ببینید که زیاد توسعه نیافتهاند، به جینشانلینگ بروید. این بخش به شما بخشهای قدیمی دیوار چین را نشان میدهد؛ همچنین میتوانید برجهای مراقبت را هم ببینید.
برج انبار و ۶۷ برج دو طبقه که به اشکال مختلف ساخته شدهاند، در جینشانلینگ قرار دارند. بازدید از این بخشها هم میتواند فرصت خوبی برای دیدن معماری چینی باشد.
– جیانکو
جیانکو (Jiankou) بخشی است که زیاد معروف نشده؛ اما گردشگرانی که به آنجا رفتند، پیشنهاد میکنند حتما سری به جیانکو بزنید. این بخش شما را با وجهه جدید از دیوار بزرگ چین آشنا میکند. جیانکو نزدیک موتیانیو قرار دارد و دسترسی به آن هم راحت است.
البته یک نکته مهم در مورد این بخش وجود دارد. مسیر جیانکو بسیار ناهموار و خطرناک است. بنابراین فقط اگر کوهنوردی میکنید و با مسیرهای سخت آشنایی دارید، به این بخش سری بزنید.
– هوانگهواچنگ
هوانگهواچنگ (Huanghuacheng) به شکل هلال ماه، بین بادالینگ و موتیانیو قرار دارد. دریاچه هائومینگ در اسم قسمت، دیوار را به سه قسمت تقسیم کرده و بخشهای اصلی دیوار را زیر آب برده است. در این بخش میتواتید شکوفههای گلهای زرد را در بهار ببینید و از بهارتان لذت ببرید.
در امتداد این بخش دیوار میتوانید قایقهایی را ببینید که مسافران را جابجا میکنند. وجود دریاچه و باغ شاهبلوط کنار دیوار، باعث جذابیت دو چندان هوانگهواچنگ شده است.
– گذرگاه شانهای
گذرگاه شانهای (Shanhai Pass) در استان هبئی قرار دارد. این گذرگاه بهعنوان یک محوطه ملی فرهنگی در چین شناخته میشود و حسابی معروف است. این گذرگاه در ۳۰۰ کیلومتری پکن قرار گرفته و جذابیت زیادی برای مردم دارد.
دقیقا وسط این گذرگاه، برج ناقوس بلندی دیده میشود که علاوه بر جذابیت، معروفیت این منطقه را هم بیشتر کرده است.
– گذرگاه یانمن
گذرگاه یانمن (Yanmen Pass) بخشی از دیوار چین است که سه دروازه دارد. این گذرگاه هم دیدنی است و هم تاریخی. یانمن در گذشته شاهد اتفاقات غمانگیزی مربوط به جنگ جهانی دوم بود؛ اما این روزها بهعنوان جاذبهای گردشگری شناخته میشود.
– گوبیکو
گوبیکو (Gubeikou) بخشی از دیوار بزرگ چین است که اصلا بازسازی نشده است. در این بخش میتوانید قسمتی از دیوار چین را ببینید که همان ۲۰۰۰ سال پیش ساخته شد. جنگها و اتفاقات زیادی در این بخش اتفاق افتاده است؛ اما همچنان گوبیکو پابرجا مانده و مسیری مناسب برای پیادهروی دارد.
امکانات تفریحی دیوار چین
از جمله امکانات تفریحی دیوار چین، میتوان به پیادهروی، کوهنوردی، عکاسی، امتحان کردن لباس سنتی چینی و بازدید از قسمتهای مختلف دیوار اشاره کرد؛ همچنین در قسمتهای مختلف دیوار، میلههای فلزی دیده میشود که زوجها قفل کوچکی به آن زدهاند.
تورهای گردشگری روی دیوار چین، تلهکابین سواری، پاراگلایدر، قایقسواری روی دریاچه هائومینگ و کمپینگ هم از جمله تفریحاتی است که خوب میشود از دست ندهید.
امکانات رفاهی دیوار چین
امکانات مختلفی برای بازدیدکنندگان دیوار چین وجود دارد. اول از همه باید به مغازهها و غرفههایی اشاره کنم که در قسمتهای مختلف دیوار میتوانید آنها را پیدا کنید.
همچنین اطراف دیوار هتلها، رستورانها و کافیشاپهای متعددی وجود دارد. جالب است بدانید در بعضی بخشها میتوانید موزههایی را پیدا کنید که تاریخچه آن بخش از دیوار بزرگ چین را به نمایش گذاشتهاند.
بهترین زمان بازدید از دیوار چین
بهترین زمان بازدید از دیوار بزرگ چین، فصل بهار، یعنی از ماه آوریل تا ماه می است. در این فصل شما شاهد بهترین آبوهوا برای بازدید از دیوار چین هستید. البته تابستان هم یکی از فصلهای محبوب برای سفر به چین و پاییز هم یکی از زیباترین فصل است. دمای هوا در بهار بین ۱۱ الی ۲۴ درجه جابهجا میشود.
زمستان به دلیل بارش برف و باران، رفتوآمد روی دیوار سخت میشود؛ پس پیشنهاد میکنیم قید سفر در زمستان را بزنید. تابستان هم فصلی محبوب اما خیلی شلوغ است.
اقامت در چین و نزدیک به دیوار چین
برای اقامت شما گزینههای زیادی پیش رو دارید. اول از همه باید به کمپینگ اشاره کنیم. برای کمپینگ کمی کارتان سخت است؛ باید وسایل کمپینگ تهیه کنید و جای مناسبی هم برای کمپ زدن پیدا کنید.
گزینه بعدی، اقامت در هتلها و اقامتگاههای نزدیک دیوار چین است. اول تصمیم بگیرید از کدام بخش دیوار بزرگ چین میخواهید بازدید کنید. بعد با توجه به مقصد خود، هتلی نزدیک به آن بخش را انتخاب کنید.
بعضی از هتلهای معروف و نزدیک به دیوار چین را برایتان لیست کردهایم:
- هتل موتیانیو پکن: نزدیک به بخش موتیانیو است و ۱.۳ کیلومتر از دیوار فاصله دارد.
- هتل تیل فکتوری پکن: این هتل فقط پنج کیلومتر از دیوار دور است.
- هتلهای نزدیک بادالینگ: این هتلها معمولا حدود ۷۰ کیلومتر از بخش بادالینگ فاصله دارند.
- اقامتگاههای سیماتای: با این اقامتگاهها در بخش سیماتای میتوانید شب را روی دیوار یا نزدیک دیوار بگذرانید.
- هتل جیانکو: این هتل به بخش جیانکو دیوار نزدیک است.
حقایق و عجایب دیوار چین
حقایق و افسانههای زیادی در مورد دیوار چین وجود دارد. در این بخش به آنها میپردازیم تا با افسانههای محلی و حقایقی در مورد دیوار هم بیشتر آشنا شویم:
- دیوار بزرگ چین، یکی از عجایب هفتگانه جهان است.
- این دیوار بهعنوان طولانیترین دستسازه بشر شناخته میشود.
- ۶۰ کیلومتر از دیوار، دقیقا دیوار نیست؛ این بخشها شکافهایی است که با آب پر شده.
- دیوار چین پیوسته نیست؛ بعضی بخشها از هم جدا شده است.
- دیوار چین تا امروز توسط بیشتر از ۳۰۰ نفر از سران دولتها و افراد برجسته جهان دیده شده است.
- دیوار چین از فضا قابل رویت نیست.
افسانههایی که در مورد دیوار چین به گوش میخورد:
- افسانه مون جیان نو: مون جیان نو، معروفتریت افسانه در مورد دیوار چین است. طبق این داستان، شوهر مون جیان نو حین ساختن این دیوار میمیرد؛ بقیه کارگران هم جنازه او را در دیوار دفن میکند و مون جیان نو از دوری شوهر خود آنقدر گریه میکند که دیوار ترک میخورد و جنازه شوهرش پیدا میشود.
توصیههایی برای بازدید از دیوار چین
برای بازدید از دیوار بزرگ چین، باید حتما کفش مناسب پیادهروی و لباس مناسب همراهتان باشد. اگر مشکل قلبی عروقی، مفصلی، عضلانی یا هر مشکل مهمی دارید، از قسمتهایی بازدید کنید که مسیر پیادهروی کم شیب و صافی دارند.
قبل از سفر مطمئن شوید بلیط هواپیما و اتاق هتلتان را رزرو کردهاید.
در نهایت، اگر به چین سفر کردید و از دیوار چین بازدید کردید، حتما از تجربه ارزشمند سفرتان برای ما هم بگوییم. ما علی باباییها همیشه حاضریم تا کامنتهای شما را بخوانیم و در خوشی سفرتان شریک باشیم.