بیشتر گردشگران، یونان را به طبیعت زیبا و آثار تاریخیاش میشناسند، اما سفر به یونان زمانی کامل میشود که غذاهایش را امتحان کنید!
با نشستن سر میز یونانیها و خوردن غذاهایشان، در واقع بخش مهمی از فرهنگ این کشور را مزه مزه میکنید. میزهایی پر از سبزیجات تازه، بشقابهای گوشت، ماهی و نوشیدنیهای رنگارنگ به معنی ناهار یا شامی طولانی است، که میتواند تمام بعدازظهر یا شب طول بکشد و یک همنشینی تمام عیار را به شما هدیه دهد. غیر از این، یونانیها خوب میدانند که این میزهای خوشآبورنگ را کجا بچینند! چه جایی بهتر از سواحل زیبا، کافههای محلی و پیادهروهایی که از نور زندگی میدرخشند؟
پس اگر به یونان سفر کردید و تصمیم گرفتید برای صرفهجویی بیشتر در پول، غذایتان را گوشه هتل میل کنید، بدانید که فرصت دیدن بخش بزرگی از زیباییهای یونان را از دست دادهاید! اما اگر اهل ماجراجویی هستید، پیدا کردن غذاهای سنتی یونان برایتان سخت نیست.
یونان یعنی یک تکه نان با چاشنی روغن زیتون!
آنهایی که برای اولین بار به یونان سفر میکنند، انتظار دارند تمام میزها پر از غذاهای دریایی باشد! البته باید به این افراد حق داد چون هر جا که سر میگردانند، آبهای مواج دریا را میبینند. اما جالب است بدانید که غذاهای روزمره یونانیها ترکیبی از گوشت، سبزیجات و پنیرهای متنوع است.
گوشت، غذایی است که همیشه سر سفره یونانیهاست، به ویژه گوشت بز و گوسفند که به شکلهای مختلفی درست میشوند. سبزیجات در آشپزی یونانی نقش ویژهای دارد، مثلاً گوجهفرنگی و خیار همیشه یک جایی کنار میز چشمک میزنند و بادمجان، پیاز و سیبزمینی در گوشه دیگر میز جا خوش میکنند. گیلاس و انجیر هم از شخصیتهای مهم میز غذای یونانیها هستند.
بعد از اینها نوبت به لبنیات میرسد. این روزها ماست یونانی شهرت جهانی دارد و سر سفره ما ایرانیها هم دیده میشود. البته فراموش نکنید این ماست در خود یونان طعم متفاوتی دارد، پس به راحتی از کنارش نگذرید!
روغن زیتون را نمیتوان از آشپزی یونانی جدا کرد. این روغن به دلیل خلوص بالا و مرغوبیت، عطر و طعم خاصی دارد. کافیست یک تکه نان بردارید، روی آن کمی روغن زیتون یونانی بمالید و میل کنید. خوردن این ترکیب ساده و بینظیر، حسابی سرحالتان میآورد.
غذاهای یونانی، طعمهایی با چاشنی شرق و غرب
غذاهای یونانی تاریخ پر فراز و نشیبی داشتند و از دل فرهنگهای مختلفی بیرون آمدند. در این غذاها رد پای طعمهای شرقی به خوبی دیده میشود. بعدها آشپزهای یونانی، پای این غذاها را به رستورانهای اروپایی باز کردند. در ادامه ۱۰ تا از محبوبترین غذاهای سنتی یونان را معرفی میکنیم.
تراماسالاتا (Taramasalata)
این غذا را با ماهی، روغن زیتون و آبلیمو درست میکنند و به آن خامه، نمک و ادویههای مختلف میزنند. تراماسالاتا در رستورانهای فرانسه و رومانی هم هست، اما طعم یونانی آن متفاوتتر است. گاهی به این غذا سبزیجات هم اضافه میکنند تا معطر شود.
ساگاناکی (saganaki)
در نگاه اول این غذا چیزی به جز پنیر سرخ شده نیست، اما وقتی طعمش را بچشید، تا آخر سفر، مهمان بشقاب غذایتان میشود.
در این غذا پنیر را به قدری سرخ میکنند که کاملا ترد شود، نوع پنیر با توجه به سلیقه آشپز، متفاوت است. بیشتر رستورانها این غذا را با پنیر هالومی یا پنیر گرویر درست میکنند. در بعضی رستورانها، این غذا همراه گوجه فرنگی، میگو و صدف آماده و سرو میشود.
لوکومادس (Loukomades)
اگر تا الان فکر میکردید دونات یک اختراع مدرن است، پس کاملا در اشتباه بودید! تاریخچه دونات یا همان لوکومادس یونانی، به اولین بازیهای المپیک برمیگردد. در آن زمان ورزشکاران علاقه زیادی به این غذا داشتند و برای آنها غذای ویژهای به حساب میآمد. البته مردم عادی هم این غذا را میپختند.
لوکومادس از خمیر مخصوص، دارچین، گردو و عسل درست میشود. این غذا که امروزه آن را در دسته شیرینیها میگذاریم، دو ظاهر متفاوت دارد. در مدل سنتی آن را به شکل توپهای کوچک درست میکنند اما شکل مدرنتر آن شبیه دونات است.
این شیرینی معمولاً با پودر قند یا شربت غلیظ شده سرو میشود. ترکیب قهوه و لوکومادس میتواند یکی از خوشمزهترین صبحانههای دنیا باشد!
باقلوا
باقلوا نشانهای است از پیوند فرهنگها در یونان. تاریخچه این نوع باقلوا به امپراتوری عثمانی برمیگردد و این روزها یکی از شیرینیهای محبوب ترکیه است. اما یونانیها سعی کردند ظرافتهای آشپزیشان را روی باقلوا هم اجرا کنند تا طعم تردتر و بهتری پیدا کند. این باقلوا معمولا از ۳۳ لایه خمیر، آجیل، دارچین، عسل و شربت گلاب درست میشود و از دسرهای محبوب در یونان است.
سالاد یونانی
وقتی در یونان هستید تمام سالادهای یونانی را که پیش از این خوردهاید، فراموش کنید. در سالاد یونانی اثری از کاهو نیست، بلکه با دیگر سبزیجات محلی مثل گوجه فرنگی، خیار و پیاز درست میشود. پنیر فتا و زیتون، نمک و روغن زیتون این سالاد را تکمیل میکنند.
در بیشتر کشورها، سالاد به عنوان یک رژیم غذایی برای کاهش وزن به حساب میآید اما جالب است بدانید که این طرز فکر در یونان جایی ندارد، بنابراین سالادشان را پر میکنند از روغن زیتون و پنیر. پس فکر نکنید خوردن سالاد یونانی به رژیمتان کمک میکند!
موساکا (Moussaka)
موساکا محبوبترین غذای یونانی است. این غذا شباهت زیادی به لازانیا دارد، فقط به جای پاستا از لایههای بادمجان استفاده میشود. گوشتی که در موساکا میریزند، معمولاً گوشت بره است که با دارچین و سیر مزهدار شده. لایه آخر موساکا با سس بشامل پوشیده میشود تا طعم این غذای افسانهای را کامل کند.
سوولاکی (Souvlaki)
سفر به یونان بدون خوردن سوولاکی، مثل این است که مسافری به ایران سفر کند و طعم دیزی را نچشد. سوولاکی در غذافروشیهای کنار خیابان به راحتی پیدا میشود و اغلب رستورانهای یونان هم این غذا را سرو میکنند. سوولاکی با انواع گوشت قرمز یا گوشت مرغ درست میشود اما این غذا مدل گیاهی هم دارد که مخصوص گیاهخواران است و از بادمجان، فلفل و قارچ تهیه میشود.
توصیه میکنیم این غذا را با نان پیتا، سیبزمینی سرخ شده و سس تزاتزیکی بخورید. این ترکیب رویایی به اسم ژیرو، در اغذیه فروشیها و رستورانها موجود است.
دلمه (Dolmadakia)
دلمه نشان دیگری از تلفیق فرهنگی و طبیعت متنوع غذاهای یونان است. دلمه یونانی شباهت زیادی به دلمه ایرانی دارد. در این غذا مخلوط گوشت و برنج را وسط برگ انگور میگذارند و بعد برگ را به دور مواد میپیچند. دلمهها معمولا همراه لیمو و گاهی سس تزاتزیکی سرو میشوند
تیروپیتا
تیروپیتا یا پای پنیر یک میان وعده محبوب و رایج در یونان است. برای درست کردن آن، پنیر فتا، کره ذوب شده و روغن زیتون را بین لایههای خمیر میریزند و داخل فر میگذارند. مردم محلی پای پنیر را برای صبحانه یا به عنوان میان وعده قبل از ناهار میخورند.
هشت پا کبابی
اختاپوس کبابی مختص یونان نیست، اما یونانیان نسخه خاصی از آن را درست میکنند. رستورانهای یونانی هشت پا را با عنوان “از دریا به میز غذا” سرو میکنند، به این معنی که صید هشتپای همان روز را به مشتریان میدهند.
یادتان باشد اگر در جزایر یونان، با بند رختی پر از اختاپوس صید شده آویزان مواجه شدید، نترسید. این منظره در یونان خیلی طبیعی است!
فهرست غذاهای یونانی به همینجا ختم نمیشود، معرفی این غذاها فقط شروعی بود برای آشنایی با فرهنگ غذایی این کشور. سفره رنگارنگ یونانیها به قدری طولانی است که میتواند به تنهایی گردشگران را از نقاط مختلف دنیا پای این سفره بنشاند.