یادتان هست در کارتونهای دوران کودکیمان، افرادی که در بیابان و صحرا گیر میافتادند، منظرهای از بیشهای سرسبز با رودخانهای پر از آب گوارا و زلال را میدیدند؟ همهمان میدانستیم که آنها سراب میبینند، اما در دل منطقه گرم و خشک استان خوزستان که پیش بروید، سر از درهای سرسبز در میآورید که سراب نیست؛ درهای به نام دره انار گتوند.
دره انار از جاهای دیدنی استان خوزستان است که هوش از سرتان میبرد. هوای خنک، صدای قطرات آب که از دیوارهها پایین میریزند، چشمههای آب و آبشارهای زیبا و درختان سبز با انارهای سرخ ویژگیهای این جاذبه گردشگری استان خوزستان است.
اگر به درهپیمایی و طبیعتگردی علاقه دارید، بار سفر ببندید و از دره انار گتوند دیدن کنید. البته، قبل از آن، ادامه این مطلب را از مجله گردشگری علی بابا بخوانید تا اطلاعات بیشتری به دست آورید و آماده سفر شوید.
دره انار کجاست؟
بهترین زمان بازدید از دره انار چه موقعی است؟
دیدنیهای اطراف دره انار کدام است؟
دره انار چه امکانات رفاهی و تفریحی دارد؟
مشخصات دره انار
کمتر کسی باور میکند که در منطقهای گرم و خشک، ناگهان با چنینی بهشتی مواجه شود. دره انار آبوهوای بسیار مطبوعی دارد، اما مانند هر چیز ارزشمندی، مسیر رسیدن به آن دشوار است.
شنیدن صدای ریزش آب و برخورد آن به صخرهها باعث میشود طبیعتگردان از پیمایش این دره، نهایت لذت را ببرند. از جمله جاذبههای دره انار خوزستان میتوان به دیوارههای سنگی بلند پوشیده از خزه، غارهای کوچک و بزرگ، پوشش گیاهی متنوع، درختان کهنسال و مناظر طبیعی بینظیر اشاره کرد.
جویهای آب و آبشارهای متعددی در این دره جریان دارند که در مسیر خود سرسبزی را به ارمغان میآورند. یکی از این آبشارها ۵ متر ارتفاع دارد و حوضچهای کوچک در پایین آن شکل گرفته است. میتوانید تنی به آب بزنید و از خنکی آن لذت ببرید.
در بعضی قسمتها دیوارهها مرتفعتر است و عرض دره کم میشود، بهحدی که فقط یک نفر میتواند از آنجا عبور کند. در چنین شرایطی، نور کافی به محیط نمیتابد و خزهها همهجا رشد میکنند و انگار دیوارهها با مخمل سبز پوشیده شدهاند. در این قسمتها هوا هم خنکتر میشود.
دره انار کجاست؟
این بهشت پنهان که نگین سبزی است در دل این منطقه خشک، در جنوب سردشت و ۲۵ کیلومتری شهرستان گتوند در منطقه کیارس واقع شده است. برای رسیدن به دره انار باید از پل پرزین بگذرید.
لوکیشن دره انار روی گوگلمپ
بهترین مسیر دسترسی به دره انار
برای رفتن به دره انار از تهران و شهرهای دیگر باید اول به خوزستان بروید. بعد خودتان را به گتوند برسانید که در ۲۵ کیلومتری جنوب این دره قرار دارد. از گتوند باید به پل پرزین بروید که حدود ۳۰ دقیقه زمان میبرد.
از پل تا ورودی دره انار حدود نیم ساعت در مسیر خاکی پیش میروید. ممکن است طی کردن این مسیر کمی سخت باشد، اما وقتی از پلههای ورودی دره پایین میروید، سختی راه از یادتان میرود. انگار به دنیای متفاوتی قدم گذاشتهاید.
اگر میخواهید بخشی از مسیر را با هواپیما طی کنید، باید به فرودگاه اهواز بروید و از آنجا خودتان را به گتوند و بعد هم به دره انار برسانید. میتوانید این مسیر را با اتوبوس، قطار یا خودروی شخصی هم طی کنید. بسته به اینکه از کدام شهر حرکت میکنید، مسافتها و زمان رسیدن به دره انار متفاوت خواهد بود.
فاصله دزفول تا دره انار
فاصله دزفول تا دره انار حدود ۷۱ کیلومتر است و ۱ ساعت و ۱۴ دقیقه طول میکشد این مسیر را بپیمایید.
فاصله تهران تا دره انار
اگر مبدا شما تهران است، باید حدود ۸۲۴ کیلومتر را در حدود ۹ ساعت طی کنید و از چند استان و شهرستان مختلف بگذرید تا به دره انار برسید. البته بستگی دارد شما از چه وسیلهای برای رسیدن به دره انار دزفول استفاده کنید.
فاصله اهواز تا دره انار گتوند
برای رفتن از اهواز به دره انار گتوند باید ۱۲۵ کیلومتر را پشتسر بگذارید که حدود ۱ ساعت و ۳۵ دقیقه طول میکشد.
دلیل نامگذاری دره انار
همانطور که پیش از این هم اشاره کردیم، درختان انار بهوفور در این منطقه یافت میشوند. به همین دلیل، خیلی ساده به آن میگویند دره انار. البته مردم محلی منطقه به آن دره اناری هم میگویند.
بهترین زمان بازدید از دره انار
بهترین زمان سفر به دره انار، ماههایی است که هوا معتدل است. ماههای اسفند، فروردین، اردیبهشت، شهریور و مهر بهترین زمانها برای بازدید از این بهشت کوچک است تا در آبوهوای خنک از زیباییهای طبیعی آن لذت ببرید.
بهتر است صبح زود راه بیفتید. مسیر رسیدن به دره انار گتوند گرم است و هرچه خورشید بالاتر بیاید، گرمتر میشود.
یادتان باشد زمستان به دره انار نروید. با اینکه در این فصل، هوای استان خوزستان بسیار مطبوع است، بارشهای متعدد سطح آب را بالا میآورد. شاید حتی سیل به راه بیفتد.
پوشش گیاهی و جانوری دره انار
از نام این دره پیداست که بیشترین پوشش گیاهی آن درختان انار است. اما زیبایی این دره را درختان انجیر بیشتر میکنند. بیشتر نقاط دره از خزه، سرخس و درختچههای وحشی پوشیده شده است. اگر شهریور به این دره بروید، میتوانید از انارهای درختان بچینید و نوشجان کنید.
بادام کوهی، درختچههای زرشک، گون و گیاهان دارویی خودرو مانند آویشن و بابونه هم در دره انار دیده میشود.
دره انار دزفول زیستگاه گونههای مختلف جانوری نظیر روباه، خرگوش و پرندگانی مانند کبک، بلبل و پرندگان شکاری کوچک است. خزندگانی مانند مارمولک و مارهای غیرسمی هم در این دره زندگی میکنند. تنوع گیاهی و جانوری دره انار باعث شده طبیعتگردان از سراسر ایران به این منطقه سفر کنند.
دیدنیهای دره انار گتوند
دره انار گتوند با ویژگیهای منحصربهفرد خود باعث میشود مردم محلی و گردشگران علاقهمند بازدید آن باشند. برخی از دیدنیهای دره انار را در زیر لیست کردهایم.
– آبشارها و چشمههای طبیعی
عامل سرسبزی و طراوت این دره، آب فراوان است. هنگام گشتوگذار و طبیعتگردی در دره انار دزفول، آبشارها و چشمههای متعددی را خواهید دید. جویبارها و چشمههایی که از دل صخرهها جاری میشوند، با صدای دلنشین آب، حس تازگی و خنکی را به بازدیدکنندگان منتقل میکنند.
– پوشش گیاهی متنوع
درختان انار، انجیر و انواع گیاهان دارویی مانند آویشن و بابونه را میتوانید در این دره ببینید. علاوه بر لذت بردن از زیبایی آنها، میتوانید این گیاهان دارویی را بچینید و دمنوشهای خوشمزهای آماده کنید.
– قندیلهای طبیعی
باور این موضوع کمی دشوار است که منطقهای در خوزستان باشد که بتوانید قندیلهای طبیعی را آنجا ببینید. اما در بعضی نقاط دره که گرمای پرمهر خورشید کمتر به زمین میرسد، دمای هوا کمتر است و قطرات آب روی دیوارهها، قندیلهایی طبیعی را تشکیل میدهند.
دیدنیهای نزدیک به دره انار
ساحل رودخانه کارون
رود کارون، پرآبترین و طولانیترین رودخانه ایران و رگ حیات خوزستان است. بعدازظهرها که هوا خنک میشود، ساحل کارون تبدیل میشود به تفرجگاه و پاتوق محلی. اگر به دره انار رفتید، پیشنهاد میکنیم سری هم به ساحل رودخانه کارون بزنید، هم فال است و هم تماشا.
قلعه رستم
قلعه رستم در شمال شهر گتوند و ساحل غربی رود کارون واقع شده است. این قلعه یادگار دوران ساسانیان است. مردم محلی به آن میگویند قلعه سلیمو.
این قلعه در گذشته برج و باروهایی داشته که از بالای آنها تمام منطقه را زیر نظر میگرفتند. اگر به بناهای تاریخی و دوران ایران باستان علاقه دارید، بازدید از قلعه رستم را هم در برنامههایتان بگنجانید.
پل پرزین
در نزدیکی روستای کیارس منطقهای تفریحی وجود دارد به نام پل پرزین. در گذشته در این منطقه پلی چوبی نصب بوده است. بعدها پلی فلزی به جای آن نصب شد.
این مکان تفریحی، درهای است سرسبز و خنک که آبشارهای زیبایی دارد. مانند دره انار، میتوانید از گرمای طاقتفرسای منطقه به این دره پناه ببرید.
امکانات تفریحی دره انار
دره انار مکانی عالی برای زدن به دل طبیعت و لذت بردن از آن است. در ادامه به برخی امکانات تفریحی دره انار اشاره میکنیم.
یکی از فعالیتهای محبوب دره انار پیادهروی در طبیعت است. البته خودتان را آماده کنید که خیس شوید، چون بعضی جاها مسیر پیادهروی از زیر جریانهای کوچک آب میگذرد.
همچنین آبتنی در آبی که زیر آبشارها جمع میشود، تجربهای لذتبخش است. یکی از نکات مهم در این منطقه، ممنوعیت شکار است. برای حفاظت از گونههای جانوری و حفظ تنوع زیستی، منطقه شکار ممنوع است.
بازدید از این محل رایگان است، اما امکانات کمپینگ فراهم نیست. عکاسی از زیباهای طبیعت و از خودتان و عزیزانتان فراموش نشود. لحظهها و مناظر عالی را ثبت کنید تا بعدها نیز با دیدن آنها خاطرات سفر به دره انار تکرار شود و شیرینی آن را از نو بچشید.
امکانات رفاهی دره انار
اطراف دره انار امکانات رفاهی چندانی وجود ندارد. سعی کنید مواد غذایی لازم و آب آشامیدنی را از شهرها و روستاهای اطراف تهیه کنید، چون ممکن است در مسیر، فروشگاهی پیدا نکنید. سرویس بهداشتی عمومی نیز در داخل دره وجود ندارد.
اقامت در دره انار
در دره انار جایی برای اقامت وجود ندارد. حتما گشتوگذارتان را قبل از تاریکی هوا، به پایان برسانید و به شهرهای اطراف برگردید. در شهر دزفول هتلها و مکانهای مناسبی برای اقامت وجود دارد. همچنین میتوانید به گتوند بروید.
– کمپینگ و شبمانی در دره انار
دره انار مکان مناسبی برای کمپینگ و شب ماندن نیست. اگر به کمپینگ علاقهمندید، میتوانید کنار رود دز چادر بزنید.
– اقامتگاههای بومگردی اطراف دره انار
اقامتگاه بومگردی دره انار و لامردون در گتوند مکان مناسبی است برای استراحت و شب ماندن که خستگی طبیعتگردی را از تنتان بیرون میکند.
توصیههایی برای سفر بهیادماندنی به دره انار
برای اینکه سفرتان بهیادماندنیتر شود، لازم این به نکات زیر توجه کنید:
- اگر آمادگی بدنی ندارید، بهتر است در همان آغاز مسیر بمانید، چون بخشی از مسیر، کوهپیمایی و عبور از آب است.
- از راهنماهای محلی کمک بگیرید تا مسیر را اشتباه نروید.
- کفش و لباس مناسب همراه داشته باشید. حتما لباس اضافی هم با خود بردارید.
- وسایلی مثل دوربین و موبایل را داخل کیسههای پلاستیکی محکم قرار دهید.
- کولهپشتی ضدآب همراه داشته باشید یا وسایلتان را داخل نایلون قرار دهید و خوب بپوشانید و بعد داخل کولهپشتی بگذارید.
- آب آشامیدنی و مواد غذایی همراه داشته باشید.
- توصیه همیشگیمان احترام به محیطزیست است. لطفا زبالههای خود را روی زمین یا داخل آب نریزید. به درختان آسیب نزنید.