لالجین معروف به شهر گل و سفال از جاهای دیدنی همدان است. ثبت هنر سفالگری لالجین همدان در فهرست شهرهای جهانی صنایعدستی از سال ۱۳۹۵ باعث شهرت این شهر و جذب گردشگران زیادی به این منطقه شد.
لالهجین هم از جاهای دیدنی همدان است و گردشگران معمولا در سفر به همدان، سری هم به پایتخت سفال میزنند؛ مخصوصا اگر به هنر سفالگری علاقه داشته باشند. چه عاشق سفالگری باشید و چه به بازدید از دیدنی های همدان علاقه داشته باشید، سفر به این مقصد را فراموش نخواهید کرد.
پس اگر هوای سفر به سرتان زده است یا نیاز به استراحتی کوتاه دارید، پیشنهاد میدهیم چمدان سفرتان را ببندید و به سمت همدان بروید. هر چیزی که باید درباره سفر به لالجین بدانید را در این مطلب از مجله گردشگری علیبابا گردآوری کردهایم.
لالجین همدان کجاست؟
بازار لالجین همدان کجاست؟
ساعت کار بازار لالجین همدان چه زمانی است؟
سوغات لالجین چیست؟
معرفی لالهجین همدان
لالجین همدان معروف به «پایتخت سفال ایران» و حتی «پایتخت سفال خاورمیانه و جهان» است و بیش از ۸۰۰ سال قدمت دارد. لالهجین همدان سال ۱۳۹۵ عنوان «شهر جهانی سفال» را از طرف شورای جهانی صنایع دستی به دست آورد و از آن موقع بیشتر مدنظر گردشگران قرار گرفت.
زبان مردم این منطقه ترکی آذربایجانی با گویشی شبیه به ترکهای قشقایی استان فارس است. لالجین همدان مقصدی عالی برای فرار از گرمای تابستان است و مرکز سفال و سرامیک محسوب میشود. نهتنها سفال لالهجین بلکه دیزیهای خوشمزه آن هم شهرت زیادی دارند؛ پس اگر به این شهر سفر کردید حتما دیزی لالجین همدان را امتحان کنید.
لالجین در طول تاریخ فرازوفرودهای زیادی را تجربه کرده و بهطور خلاصه باید بگویم که این شهر در حمله مغولها و افغانها دو بار کاملا ویران شده و باز از نو ساخته شده است. مسجد مهاجران و پل مهاجران از جاهای تاریخی این شهر است که مربوط به دوره قاجار است.
لالجین همدان کجاست؟
لالجین در ۲۵ کیلومتری همدان و شهرستان بهار قرار دارد. مهمترین جاذبه گردشگری لالهجین سفالهایش است. برای بازدید از جاهای دیدنی لالهجین باید به ۱۰ کیلومتری شهرستان بهار بروید.
مسیرهای رفتن به لالجین
سفر به لالجین همدان با خودرو شخصی و اتوبوس و قطار امکانپذیر است.
اگر از تهران حرکت میکنید، باید بدانید که تا همدان با قطار حدود ۵ ساعت و با ماشین حدود ۴ ساعت راه است. نزدیکترین مسیر هم از طریق جاده ساوه به همدان است.
اگر مبدأ سفرتان از شهرهای جنوب شرقی یا مشهد است، اول به گرمسار بروید و از بزرگراه گرمسار-قم وارد مسیر ساوه شوید. در ادامه مسیر تابلوی راهنمای همدان را دنبال کنید.
اگر از شهرهای شمالی و شمال شرقی سفر میکنید، بهتر است مسیر تهران را انتخاب کنید. برای افرادی که مبدأ سفرشان شهرهای غربی و شمال غربی ایران است، راحتترین راه سفر با خودرو شخصی است.
اگر ساکن شهرهای جنوبی هستید، باید بدانید که فاصله زیادی تا همدان است و سفر با ماشین شخصی طولانی و خستهکننده خواهد بود. مگر اینکه زمان کافی داشته باشید و در یکی از شهرهای بین راه شب را بمانید و استراحت کنید.
بهتر است با قطار یا هواپیما حرکت کنید. بهعلاوه اگر دوست دارید با ماشین شخصی به جاهای دیدنی همدان بروید، میتوانید هنگام خرید بلیط قطار همدان با استفاده از خدمات حمل خودرو با قطار، ماشین خودتان را هم با قطار تا همدان ببرید.
لوکیشن لالجین همدان روی گوگلمپ
فاصله لالجین تا همدان
نزدیکترین مسیر از همدان تا لالهجین حدود ۲۳ کیلومتر است و نیم ساعت طول میکشد. اگر با ماشین شخصی سفر میکنید، باید جاده همدان بیجار را به سمت بلوار آیتالله بهاری بروید و بعد به سمت آیتالله خمینی بروید.
فاصله لالجین تا تهران
برای رفتن از تهران به لالهجین همدان میتوانید اتوبوس، ماشین شخصی یا قطار را انتخاب کنید. همدان در ۳۶۰ کیلومتری جنوب غرب تهران قرار دارد و برای سفر به لالهجین با ماشین میتوانید از جاده تهران به همدان بروید یا جاده ساوه یا بوئین زهرا را انتخاب کنید. مسیر جاده ساوه حدود ۵۰ کیلومتر نزدیکتر است.
اگر میخواهید با اتوبوس به لالجین بروید، باید بدانید که همدان سه پایانه مسافربری دارد. پایانه بزرگ همدان در میدان عاشورا و پایانه اکباتان در خیابان اکباتان مسیر نهایی شما از تهران به همدان است. برای رفتن به لالهجین از تهران با اتوبوس باید وقتی به همدان رسیدید، از پایانه سفیدآبی در بلوار بدیعالزمان همدانی سوار اتوبوسهای لالهجین شوید.
وجه تسمیه لالجین
با شنیدن اسم «لالهجین» شاید اول از همه یاد گلهای لاله بیفتید؛ اما داستانهای زیادی درباره نامگذاری پایتخت سفال ایران وجود دارد:
- در این منطقه دشتی زیبا از گلهای لاله قرار دارد که میتواند دلیل نامگذاری باشد. بعضیها میگویند لالجین به معنی آبادی لاله است. جین به معنی مکان و پسوند لاله است؛ چون همدان شهرهای دیگری با پسوند جین دارد. مثل فرجین، توی جین، دیوجین و فارس جین.
- بعضی از مردم محلی هم میگویند اسم لالهجین در اصل از پرندهای شکاری به نام لاچین الهام گرفته شده است.
- در گذشته قبیلهای آذریزبان در آنجا ساکن بودهاند و قبلا بهعنوان سرزمین ترکهای لاچین شناخته میشد.
- داستان دیگر هم این است که بعد از حمله چنگیز مغول و فرستادن مردم این منطقه به چین برای یادگیری هنر سفال، اینجا لاله چین نامیده شد که با گویش محلی لالجین تلفظ میشد.
جالب است بدانید مردم همدان با لهجه محلی، لالجین را به صورت لَلین و لالون تلفظ میکنند.
با گذشت زمان و بهخاطر گویشها نام لاچین به لاجین، لالجین و لالهجین تغییر پیدا کرده است.
بهترین زمان سفر به لالهجین همدان
آبوهوای لالجین سرد و کوهستانی است و در فصلهای پاییز و زمستان ممکن است گشتوگذار در این منطقه کمی سخت باشد. بهخصوص زمستانها که برف مهمان پایه ثابت این منطقه است.
بهترین زمان سفر به لالهجین همدان فصلهای بهار و تابستان است؛ البته بهتر است بدانید که از نظر آبوهوا و خلوتی بهتر است که نیمه دوم بهار را برای بازدید از لالجین همدان انتخاب کنید.
تعطیلات نوروز در لالهجین هوا هنوز سرد است و جمعیت زیادی از گردشگران به همدان سفر میکنند. به همین دلیل اواسط اردیبهشت و خرداد از همه نظر بهترین زمان سفر به لالهجین همدان محسوب میشود؛ البته فصل تابستان هم برای فرار از گرما سفر به همدان میتواند انتخابی باشد؛ اما بهتر است بدانید تابستان فصل شلوغ سفر است.
تاریخچه لالجین همدان
یکی از بزرگترین معادن خاک رس با کیفیت عالی در لالجین قرار دارد و وجود این معدن دلیل اصلی تبدیلشدن منطقه به پایتخت سفال است. میگویند قدمت سفالگری در این شهر به بیش از ۸۰۰ سال میرسد.
درواقع میتوان گفت از قدیم تا به امروز سفالگری یکی از مهمترین صنایع در این شهر است؛ البته لالهجین همدان از دهه ۷۰ به دلیل شهرت سفالهایش لالهجین به قطب سفال و گردشگری تبدیل شد. به همین دلیل کارگاههای سنتی سفالگری دیگر جوابگو نبودند و شهرک صنعتی سفال لالجین را افتتاح کردند.
در حال حاضر بیش از هزار کارگاه سفالگری در این منطقه فعال است و صادرات سفال به شهرهای داخل ایران و خارج از کشور منبع اصلی درآمدزایی همدان است.
لالهجین از نظر تاریخی هم ارزش زیادی دارد و آثار تاریخی این منطقه بسیار جالب توجه است. بومیهای این منطقه بر این باورند که سفالگری از زمان تصرف این منطقه به دست چنگیزخان مغول شروع شده است.
گویا بعد از اینکه چنگیزخان مغول قدرت را به دست میگیرد، اهالی این منطقه را برای یادگرفتن فنون سفالگری به چین میفرستد. از آن زمان به بعد چون مواد اولیه هم در لالجین زیاد بوده، همه به هنر سفال روی میآورند و صنعت سفالگری روزبهروز پیشرفت میکند.
سال ۱۳۱۵ اولین شرکت سهامی ظروف در لالجین تاسیس شد و در سال ۱۳۹۵ هنر سفالگری لالجین، در فهرست شهرهای جهانی صنایعدستی به ثبت رسید. از آن زمان بهبعد این شهر با نام پایتخت سفال شهرت پیدا کرد.
صنایعدستی لالجین همدان
برای خرید سوغات همدان انواع ظروف سفالی با کاربرد، طرح و رنگهای مختلف انتخابی خوب است. سفال لالجین با مرغوبترین خاک رس و با استفاده از چرخ سفالگری تولید میشود. از انواع ظروف تزیینی و گلدان گرفته تا ظروف مصرف روزانه و هر چیز سفالی که فکرش را کنید، با لعابهای رنگیرنگی و نقاشی زیبا در اینجا پیدا میشود.
کارگاههای سفال لالهجین به ۴ دسته تقسیم میشود که به ترتیب زیر است:
- کارخانههای کاشی
- کارگاههای سنتی
- تولیدات خانگی
- تولیدات مدرن
آداب و رسوم شهر لالجین
مردم لالجین بسیار مهماننواز و مهرباناند و ممکن نیست در این شهر احساس غربت کنید. آداب و رسوم شهر لالجین مثل جاهای دیگر ایران و بخشی از آداب و رسوم اختصاصی شهر، کمی بهدست فراموشی سپرده شده است.
جالب است بدانید که در اینجا وقتی هوا سرد میشود، هنوز بساط کرسی را مثل قدیمها به پا میکنند. مراسم محرم و رمضان هم برای همدانیها اهمیت زیادی دارد و عید نوروز مثل شهرهای دیگر ایران باشکوه و طبق رسم و رسوم برگزار میشود.
بازار لالجین همدان
بازارها همیشه قلب تپنده هر شهری است و برای آشنایی با آدابورسوم شهر لالهجین و سبک زندگی مردم آن بهترین جا بازار است. در بازار لالهجین همدان لباسهای محلی، صنایعدستی لالجین، نان و شیرینی و خوراکیهای محلی همگی تداعیگر آدابورسوم شهر لالجین است.
اگر میخواهید سوغات لالجین را تهیه کنید، بهترین جا بازار محلی است. لالجین شهر کوچکی است و هر گوشه آن را نگاه کنید مغازههای سفالفروشی نظرتان را به خودش جلب میکند.
لوکیشن بازار لالجین همدان روی گوگلمپ
ساعت کار بازار لالجین همدان
برای خرید از بازار لالجین بهترین زمان ۱۰ صبح تا قبل از ظهر و عصرها ۴ تا غروب است. بعضی از سفالفروشیها و کارگاهها هم بهصورت تماموقت از صبح تا شب باز است؛ البته باتوجهبه اینکه سفر و گردشگری در این منطقه بهصورت فصلی است، در روزهایی که گردشگران زیادند از صبح تا شب مغازهها باز است.
ساعات کار بازار لالجین همدان متغیر است و بستگی به تعداد گردشگران و بازدیدکنندگان دارد. در فصل زمستان چون گردشگران زیادی به اینجا سفر نمیکنند، ساعت کاری بازار سفال لالجین همدان محدود میشود.
طبیعت لالجین همدان
طبیعت لالهجین هم همانند سفالهایش زیبا و منحصربهفرد است. رودخانه قوری چای در بخش شمالی لالجین و رودخانه یکه چای در بخش جنوبی باعث سرسبزی و حاصلخیزی خاک آن شده است. این منطقه در دشتی هموار قرار دارد و وجود آبهای زیرزمینی شرایط کشاورزی را مساعد کرده است.
رودهای دشت سیمینه، درختزارهای بید، سپیدار، صنوبر و تبریزی از جاذبههای طبیعی این منطقهاند. در فصل بهار گلهای لاله و شکوفههای درختان زیبایی این منطقه را دوبرابر میکنند.
جاهای دیدنی نزدیک لالجین همدان
اگر به شهر سفال سفر کردید پیشنهاد میکنیم حتما سری هم به جاهای دیدنی نزدیک لالجین بزنید. اطراف لالجین جاهای طبیعی زیبایی دارد و برای پیکنیک نیمروزی و کمی استراحت انتخابی خوب است.
– روستای دهنجرد
یکی دیگر از جاهای دیدنی نزدیک به لالجین همدان روستای دهنجرد است. این روستا در دهستان سفالگران، بخش لالجین شهرستان بهار قرار دارد. روستای دهنجرد با اسمهای دهنگرد، دنهگرد و دهنجرد شناخته میشود.
این روستا حدود ۲.۹ کیلومتر با لالجین فاصله دارد و با ماشین کمتر ۱۰ دقیقه راه است. اگر به طبیعتگردی و جاهای تاریخی علاقه دارید، میتوانید سری هم به این روستای سرسبز زیبا بزنید و از طبیعت بکر و تجربه زندگی روستایی لذت ببرید.
قدمت این روستا به دوره قاجار میرسد و هنوز هم بافت سنتی و تاریخی را حفظ کرده است. دامداری و کشاورزی و قالیبافی از مهمترین مشاغل مردم این روستای تاریخی است.
– رودخانه یکه چای
یکی از زیباترین جاهای دیدنی همدان در نزدیکی شهر سفال لالجین، رودخانه یکه چای است. وجود این رود خروشان و پرآّب باعث سرسبزی و حاصلخیزی روستا شده است و نزدیک رودخانه هوای مطبوعی دارد.
اگر برای بازدید از شهر سفال به همدان سفر کردید بد نیست سری هم به رودخانه یکه چای بزنید و از پیکنیک نیمروزی کنار رودخانه لذت ببرید. رودخانه یکه چای بخشی از سیمینه رود است که حدود ۴۵ دقیقه با لالجین فاصله دارد.
– غار علیصدر
یکی از مهمترین جاهای دیدنی همدان غار علیصدر در روستای علیصدر شهرستان کبودرآهنگ است. قدمت غار علیصدر به دوران ژوراسیک مربوط است و در دل کوههای زاگرس در فاصله ۷۰ کیلومتری شمال غرب همدان قرار دارد.
در اصل این غار بهخاطر آب خنکی که دارد علی سرد نام داشت که بهمرورزمان تغییر کرده است. اگر برای بازدید از لالهجین همدان سفر کردید، حتما توصیه میکنیم سری هم به غار علیصدر بزنید.
مشابه این غار در دنیا بهندرت پیدا میشود. این غار ۱۱ کیلومتر است و چون دالانهای پیچدرپیچ متعددی دارد، تنها قادر به کشف ۳ متر آن بودهاند. بدون شک بازدید از این غار آبی بینظیر تجربهای فراموشنشدنی را در ذهنتان ثبت خواهد کرد. از شهر سفال همدان تا غار علیصدر حدود ۴۰ دقیقه راه است.
اقامت در لالهجین همدان
پیشنهاد ما این است که به سراغ رزرو هتلها و اقامتگاههای بومگردی همدان بروید. در این حالت میتوانید علاوه بر بازدید از پایتخت سفال ایران، به جاهای دیدنی همدان هم سر بزنید. بازدید از لالجین کمتر از یک روز زمان میبرد. میتوانید صبح از همدان به سمت لالهجین بروید و بعد از بازدید از شهر سفال دوباره به همدان برگردید.
اما اگر دوست دارید وقت بیشتری را در لالهجین بگذرانید، بهتر است یکی از اقامتگاههای بومگردی لالجین همدان را رزرو کنید. این اقامتگاهها تجربه زندگی به سبک سنتی و روستایی را به شما هدیه میدهند. ظرفیت این اقامتگاهها محدود است و اگر در فصل شلوغ گردشگری سفر میکنید باید زودتر رزرو خود را انجام دهید.
بهترین اقامتگاههای بومگردی لالجین همدان به ترتیب زیر است:
- اقامتگاه بومگردی آقبلاغ لالجین همدان
- اقامتگاه بومگردی خاطره لالجین
- اقامتگاه بومگردی دولتسرا
- هتلآپارتمان سینا لالجین
توصیههایی برای سفر به لالجین
- برای سفر به لالهجین پیشنهاد میدهیم دو سه روزی وقت بگذارید و از جاهای دیدنی همدان هم بازدید کنید.
- صبحانه را میتوانید کنار رودخانه یکه چای نوش جان کنید و از هوای خنک لذت ببرید.
- اگر دوست دارید از پایتخت سفال دیدن کنید، بهتر است که از صبح به لالجین بروید.
- کلاه آفتابی، عینک آفتابی و ضدآفتاب را فراموش نکنید و کفش راحت بپوشید.
- فصل بهار یا تابستان را بهترین زمان سفر به پایتخت سفال است.
- برای ناهار دیزی لالجین همدان بهترین انتخاب است.
- ظروف سفالی بهترین سوغات لالهجین است.