لرستان همان سرزمین بکری است که هنوز کشف نشده و برای همین بیشتر جاهای آن دستنخورده باقی مانده. لباسهای سنتی زنان و مردان، رقصهای محلی، سوغات و خوراکیهای خانگی در کنار آثار تاریخی، گردشگری و تفریحی میتواند یک سفر تمامعیار برای شما بسازد. چون این استان خیلی تنها مانده و کمتر گردشگری از جاهای دیدنی لرستان گفته میخواهم حجت را برایش تمام کنم و در این مقاله از از مجله گردشگری علی بابا راهنمای سفر به لرستان را برایتان بنویسم. آماده باشید تا از سیر تا پیاز سفر به لرستان و دیدنی های لرستان نقل مادربزرگانه کنم.
بهتر است چه زمانی به لرستان سفر کنیم؟
جاهای دیدنی لرستان کجاست؟
بهترین هتلهای لرستان کدام است؟
از مرکز لرستان به کدام شهرها میتوان سفر کرد؟
بهترین راه دسترسی به لرستان کدام است؟
مشخصات جغرافیایی لرستان
استان لرستان که در غرب کشور قرار گرفته، مساحتی حدود ۲۸۲۹۴ کیلومتر مربع دارد و جمعیت آن در آخرین سرشماری، حدود یک میلیون و چهارصدهزار نفر بود. سفر به لرستان به خاطر داشتن کوههای بلند و زیبا، چشمهها و آبشارهایش محبوبیت دارد، ولی برای طبیعتگردان، جنگلهای بلوط شناختهشدهتر هستند.
راهنمای سفر به لرستان قرار است به شما اطلاعاتی در مورد استان بدهد، پس بگذارید کمی از این شهر بگویم. لرستان در منطقهای مدیترانهای قرار گرفته و چهار فصل است. چیزی که سفر به این استان را جذاب میکند، فقط دیدنی های لرستان نیست. این استان جاذبههای تاریخی دارد که ریشههای عمیق در تاریخ بشر دارند.
از شهرهای مهم و جاهای دیدنی لرستان میتوانم به خرمآباد (مرکز استان)، پلدختر، بروجرد و الیگودرز اشاره کنم که حتما اسم آنها را شنیدهاید. استان لرستان از شمال به همدان، از شمال شرقی به استان مرکزی، از شمال غربی به کرمانشاه، از غرب به ایلام، از شرق به اصفهان، از جنوب شرقی به چهارمحال و بختیاری و از جنوب به خوزستان منتهی میشود. تصورش را بکنید ۷ استان، لرستان را احاطه کردهاند. ۷ استانی که آبوهوا و اقلیمی متفاوت از هم دارند و گُلِ سر سبد آنها هم لرستان است.
بنابراین جای تعجبی ندارد که سفر به لرستان انقدر خاطرهانگیز و جذاب باشد.
نگاهی به تاریخچه لرستان
برای اینکه نشان دهم استان لرستان چه تاریخ غنی و پُرباری دارد، همین اول قبل سفر به لرستان بگویم که لرستان تنها استان ایران است که یکی از ۴ بخش اصلی موزه ملی ایران را به خودش اختصاص داده. از عصر پارینه سنگی تا دوره نوسنگی، آثاری در این استان کشف شده که نشاندهنده زمانهایی طولانی است که لرستان پذیرای انسانها بوده است. غار کجنی خرمآباد یکی از معروفترین غارهای لرستان است که از آن آثار تاریخی زیادی استخراج شده است.
با بررسی یافتهها، علم کارشناسان میگوید که لرستان قدمی حدود ۴۰ هزار سال دارد. واقعا عدد بزرگی است. ۴۰ هزار سال یعنی ۴۰۰ قرن!
آثار بهدستآمده نشان میدهد اقوامی از لولوبیان، عیلامیها و کامیها قبل از ورود مادها در لرستان خوش و خرم زندگی میکردند. تازه نشانهایی از تمدن ایلام آشور در کلماکره هم دیده شده. از اهمیت تاریخی لرستان همین بس که بعد از ایلام و خوزستان بهعنوان سومین ایالت هخامنشیها شناخته میشده.
آب و هوای لرستان
یکی از آن چیزهایی که ما ایرانیها همیشه به آن میبالیم، چهار فصل بودن ایران است. لرستان یکی از بهترین نمونههایی است که میتوان برای مثال زدن چهارفصل بودن ایران از آن استفاده کرد. جاذبه های گردشگری لرستان در شهرها و مناطق مختلف خودش راوی این داستان است. راهنمای سفر به لرستان خودش نشان میدهد که این استان از لحاظ آبوهوایی چه تنوع جذابی دارد.
من خودم باورم نمیشد چطور یک استان میتواند چهار فصل سال را همزمان داشته باشد؛ تا اینکه دیدم وقتی در قسمتهای شمالی استان برف و کولاک است، در قسمت جنوبی حین سفر به لرستان هوایی معتدل پادشاهی میکند. در یک کلام بگویم که لرستان دارای ۳ نوع آبوهوای مختلف است، سرد کوهستانی، معتدل مرکزی و گرم جنوبی.
لرستان سومین استان پُربارش کشور بعد از گیلان و مازندران است و به دلیل وجود رشته کوه زاگرس، خطهای کوهستانی محسوب میشود. بارش زیاد، منطقهای کوهستانی، کوههای بلند، آبوهوایی معتدل و انبوهی از درختان بلوط جاهای دیدنی لرستان را به عروسی تبدیل کرده که تازه موهایش را شانه کرده است.
بهترین زمان سفر به لرستان
لرستان آبوهوایی چهار فصل دارد، پس در هر فصلی از سال میتوانید به این استان سفر کرده و از جاذبه های گردشگری لرستان لذت ببرید. فقط باید منطقه گردشگری را با دقت انتخاب کنید. با توجه به اینکه آبوهوای غالب در این استان معتدل و سرد است، پیشنهاد میکنم در راهنمای سفر به لرستان، بهار، خصوصا اردیبهشت را انتخاب کنید.
فقط یادتان باشد که گردشگرهای دیگر هم مثل شما میخواهند در بهترین آبوهوا به دیدن زیباییها و جاهای دیدنی لرستان بروند، پس باید با شلوغی کنار بیایید. اگر مثل علاقهای به دیدن جاذبه های گردشگری لرستان در شلوغی و هیاهو ندارید، بهترین گزینه، تابستان است. لازم شد بگویم که قسمتهای جنوبی لرستان تقریبا جزو مناطق گرم است و شاید بتوان در فصل پاییز هم به این منطقه سفر کرد.
حمل و نقل در لرستان چطور است؟
چالش اصلی در سفر به لرستان، استفاده از وسایل حملونقل است. این استان فعلا مترو ندارد اما قرارگاه خاتمالانبیاء قراردادی بسته که شاید بتواند مونوریل را به این استان بیاورد. تصورش را بکنید راهنمای سفر به لرستان با وجود قطاری که از سطح زمین فاصله دارد و یک جورهایی میان هواست، چقدر جذاب میشود.
در بخشهای مختلف شهرهای مهم استان مثل خرمآباد، ایستگاههای اتوبوس راهاندازی شده و مسافرگیری دارد اما خب شاید بهتر باشد با تاکسی بروید تا زودتر به مقصد برسید. برای مناطق مهم و گردشگری استان و جاهای دیدنی لرستان خطوط تاکسی در نظر گرفته شده و میتوانید از آنها استفاده کنید.
اگر با خودروی شخصی برای سفر به لرستان و دیدن جاذبه های گردشگری آن بروید که تکلیف معلوم است. با مسیریاب خیلی راحت مسیر را پیدا میکنید. اما خب باید ترافیک در ساعات مختلف روز را هم در نظر بگیرید. اول صبح و عصرها، ترافیک کمی بیشتر از دیگر ساعتهای روز است. در ادامه بعضی از وسایل حملونقل مهم استان را به شما معرفی میکنم.
فرودگاه های لرستان
استان لرستان در حال حاضر فقط یک فرودگاه دارد که در شهر خرمآباد یعنی مرکز استان واقع شده.
– فرودگاه خرمآباد
فرودگاه خرمآباد هم مثل خود استان لرستان، داستانی تاریخی دارد. باند فرودگاه خرمآباد برای سفر به لرستان در اواسط سال ۱۳۳۲ و در جریان جنگ جهانی دوم توسط متفقین طراحی شد. این باند در جایی درست روبروی کمپ نظامی بدرآباد ساخته شد که مقر نیروهای نظامی شوروی سابق، آمریکا و انگلیس بود.
هدف اصلی از ساخت این باند فرودگاهی، پرواز هواپیماهای ملخی قدیمی بود. وقتی جنگ جهانی دوم بعد از سالها کشمش و به نتیجهای نرسیدن، تمام شد، نیروهای متفقین برای جابجایی نیروها و افسران نظامی خودشان از خرمآباد به تهران و برعکس استفاده کردند.
باند فرودگاه خرمآباد در برنامه سفر به لرستان تا مدتها همین کاربرد را داشت تا اینکه شرکت ملی نفت ایران و شرکت مخابرات لرستان، زمینهای اطراف فرودگاه را خریدند و با بازسازی و آسفالت کردن باند از آن برای پرواز هواپیماهای کوچک استفاده کردند.
در سال ۱۳۵۵ بود که عدهای از مسئولان شرکت نفت، مسئولیت فرودگاه خرمآباد را به سازمان هواپیمایی کشور واگذار کردند. از این به بعد داستان فرودگاه کمی عوض شد و رنگ و بوی یک فرودگاه واقعی را به خودش گرفت. اولین پرواز مسافری با ۶۰ نفر مسافر از این فرودگاه انجام شد و هیاهوی آدمها در گوش فرودگاه طنینانداز شد. در حال حاضر شرکتهای هواپیمایی ایران ایر، ماهان و تابان پروازهایی به این فرودگاه برای سفر به لرستان دارند.
آدرس فرودگاه خرمآباد: استان لرستان، شهر خرمآباد، فرودگاه خرمآباد
لوکیشن فرودگاه خرمآباد روی گوگل مپ
ترمینال های مسافربری لرستان
۷ پایانه مسافربری در شهرستانهای خرمآباد، بروجرد، الیگودرز، نورآباد، ازنا، کوهدشت و الشتر وجود دارد. بعضی از این ترمینالها، مسافربری و بعضی دیگر هم باربری هستند.
– پایانه مسافربری خرمآباد
عملیات ساخت ترمینال مسافربری خرمآباد در سال ۱۳۹۲ شروع شد. این ترمینال ۱۰ غرفه مسافری، ۱۰ غرفه فروشگاه، رستوران، کافیشاپ، اتاق انتظامات، اتاق مادر و کودک، سرویس بهداشتی و نمازخانه دارد. اگر هدف شما از خواندن این راهنمای سفر به لرستان انتخاب وسیلهای مناسب برای سفر است، اتوبوس انتخاب خوبی است چون از این پایانه به اکثر مناطق کشور، اتوبوس وجود دارد.
آدرس ترمینال مسافربری شرق خرمآباد
لرستان، خرمآباد، ابتدای بلوار آیتالله کمالوند (کرگانه)، پایانه خرمآباد
لوکیشن ترمینال شرق خرمآباد روی گوگلمپ
– ترمینال مسافربری الیگودرز
ترمینال مسافربری الیگودرز در برنامه سفر به لرستان در بخش شمال غربی این شهرستان قرار گرفته و هر روز حدود ۱۳۰۰ مسافر را به مقصد میرساند. این ترمینال ۳۰ اتوبوس، ۶۰ تاکسی و ۵۰ مینیبوس دارد که به شهرهای مختلف سفر میکنند. از مهمترین مقصدهای این ترمینال میتوانم به تهران، کرج، اصفهان، قم و قرچک اشاره کنم.
آدرس ترمینال مسافربری الیگودرز: لرستان، الیگودرز، به طرف میدان شهید فهمیده، اول جاده الیگودرز به ازنا، پایانه مسافربری الیگودرز
لوکیشن ترمینال مسافربری الیگودرز
– ترمینال مسافربری بروجرد
ترمینال مسافربری بروجرد در بخش شرقی شهر قرار گرفته و روزانه ۲۵۰۰ مسافر را به مقصد میرساند. این ترمینال ۶۵ اتوبوس، ۵۰ سواری و ۶۰ مینیبوس دارد که به شهرهای مختلف سفر میکنند. از مقاصد این ترمینال مسافربری میتوانم به پایانههای مختلف تهران، قم، کرج، شهررضا، اهواز، اصفهان، بوشهر، ماهشهر، آبادان، گناوه و اندیمشک اشاره کنم.
آدرس ترمینال مسافربری بروجرد: لرستان، بروجرد، بلوار امام، پایانه بروجرد
لوکیشن ترمینال مسافربری بروجرد روی گوگلمپ
ایستگاه راه آهن لرستان
این استان هم مثل خیلی از استانهای دیگر کشور، خط راهآهن مسافربری و باربری برای سفر به لرستان دارد. این خط راهآهن، ۱۱ ایستگاه به اسمهای تنگ هفت، کشور،ف چمسنگر، سپیددشت، بیشه، قارون، دورود، رودک، دربند، ازنا و مومنآباد دارد.
این خط راهآهن از مناطقی میگذرد که مناظری باورنکردنی دارند و همین موضوع هم باعث شده «قطار گردشگری لرستان» کارش را شروع کند. برنامه سفر به لرستان با این قطار گردشگری جالب است. قطار از ساعت ۵ صبح کارش را شروع میکند و در مسیرش از جاهای دیدنی لرستان میگذرد. ایستگاههای بین مسیر رویایی هستند و در هر ایستگاه کمی توقف میشود و در آخر هم مسافران در ساعت ۲۲ به آخرین ایستگاه میرسند.
محدودیتهای سفر به لرستان
در راهنمای سفر به لرستان مثل هر استان دیگری ممکن است محدودیتهایی دستوپای شما را ببندد. یکی از آنها موضوع حملونقل است. چون هنوز سامانه مترو در این استان راهاندازی نشده، بهترین روش حملونقل، کرایه ماشین، تاکسی یا اتوبوس است.
همانطور که گفتم، فعلا فقط یک فرودگاه آنهم در پایتخت لرستان وجود دارد، پس اگر نمیخواهید با اتوبوس، قطار یا ماشین شخصی سفر کنید و هدفتان زود رسیدن به مقصد است باید با هواپیما به خرمآباد رفته و از آنها به مقصد مورد نظرتان بروید.
لرستان امنیت قابلقبولی دارد و سعی شده برای گردشگران محیطی امن و آرام حین سفر به لرستان فراهم شود. در بخشهای اصلی شهرهای این استان میتوانید اقامتگاههای مناسبی پیدا کنید اما اگر قصد رفتن به روستای دورافتاده را دارید ممکن است کمی با مشکل مواجه شوید.
مسیرهای سفر به لرستان
آنکه اهل دل باشد و راهنمای سفر به لرستان را خوانده باشد خودش میداند بهترین مسیر سفر به این استان کدام است. بهطورکلی چند روش برای سفر وجود دارد که شامل هواپیما، قطار، اتوبوس، تاکسی و ماشین شخصی است. در این بخش از مقاله راهنمای سفر به لرستان میخواهم مسیرهای سفر را برایتان رو کنم.
– سفر به لرستان با هواپیما
سفر به لرستان با هواپیما بهترین گزینه برای کسانی است که میخواهند خیلی سریع به مقصد برسند. هر چند که مسیر رسیدن به این استان از شهرهای مختلف آنقدری قشنگ هست که سختی سفر با اتوبوس و ماشین را با جان بخرید. در حال حاضر تنها فرودگاه استان لرستان در شهر خرمآباد قرار دارد. پس هر جایی که میخواهید بروید باید اول وارد خرمآباد شده و از آنجا با اتوبوس یا تاکسی به مقصد اصلی بروید.
هواپیما کلا روش امنی برای سفر است اما خب بعدش چه؟ وقتی رسیدید خرمآباد باید با چه وسیلهای به مقصد بعدی بروید؟ برای حفظ امنیت خودتان هم که شده، اتوبوس یا تاکسی را انتخاب کنید.
از فرودگاه خرمآباد به فرودگاههای مهرآباد تهران، فرودگاه شهید هاشمی مشهد و فرودگاه خلیجفارس عسلویه پروازهای مختلف انجام میشود. این فرودگاه پروازهای خیلی کمی دارد و فقط ۳ شرکت هواپیمایی در آن فعالیت دارند. فاصله فرودگاه خرمآباد تا مرکز شهر حدود ۷ کیلومتر است و به همین دلیل هم خیلی سریع به جاذبه های گردشگری لرستان دسترسی پیدا میکنید.
– سفر به لرستان با قطار
اگر مثل من از صدای تقتق واگنهای قطار و بادی که در راهرو میپیچد و آن پیچوخم ریلها لذت میبرید، پس در راهنمای سفر به لرستان قطار را انتخاب کنید. در مقایسه با هواپیما، طبیعتا زمان بیشتری را در مسیر هستید اما در مقابل هزینه کمتری پرداخت میکنید.
قطار لرستان در شهرهای مختلفی ایستگاه داشته و در هر ایستگاه هم چند دقیقهای توقف میکند. اما نگویم از مسیری که پیچوخمش از بین کوهها و بلندیهای لرستان زیبا میگذرد. ایستگاههای قطار لرستان من را یاد فیلمهای انگلیسی قدیمی مثل شرلوکهلمز و خانم مارپل میاندازد که در قطاری تمیز از میان مسیری زیبا میگذشتند و ایستگاهها مثل رویا بودند. این رویای من در لرستان تحقق پیدا کرد چون توانستم سوار بر «قطار گردشگری لرستان» شوم.
یکی از مهمترین ایستگاههای قطار لرستان، ایستگاه قطار دورود است که در سال ۱۳۱۷ احداث شده و خط آهن لرستان را به خط آهن سراسری ایران وصل میکند. مسیرهای ایستگاه راهآهن دورود شامل مسیر مشهد و اهواز هستند.
– سفر به لرستان با اتوبوس
سفر با اتوبوس کمترین هزینه را در مقایسه با قطار و خصوصا هواپیما دارد. اما خب باید قبول کنید که مدت بیشتری در راه هستید. مدت زمان سفر بستگی به این دارد که از کدام استان قصد دیدن جاذبه های گردشگری لرستان را کردهاید. همانطوری در بخش معرفی پایانههای اتوبوسرانی لرستان گفتم، فعلا ۳ پایانه مسافری هست که از شهرهای مختلف خصوصا تهران و کرج و قم و اصفهان به سمت لرستان حرکت میکنند.
مسیر که خیلی قشنگ است و از هر شهری که عبور میکنید، زیباییها بیشتر میشود. مقصد لرستان است اما باید از مسیر هم لذت برد. سفر جادهای همیشه برای من جذاب بوده و هیجانم برای رسیدن به مقصد را بیشتر میکند.
– سفر به لرستان با ماشین شخصی
اگر دوست دارید با ماشین خودتان سفر کنید که خب از هر جای ایران که هستید مسیر برای رسیدن به لرستان وجود دارد. سفر به این روش سادهتر از اتوبوس است چون هر وقت خسته شدید یا جای زیبایی دیدید، میتوانید کنار بزنید و از طبیعت و هوای ناب لذت ببرید. در بین مسیر، رستوران و قهوهخانه هست و از بعضی مغازهها هم میتوانید خوراکی بخرید.
– سفر به لرستان از تهران
برای سفر به لرستان از تهران چند مسیر وجود دارد که هر کدامشان داستانی برای گفتن دارند. این مسیرها از تفاوت مسافتی زیادی با هم ندارند و علاوهبراین تقریبا به یک اندازه در راه هستید.
مسیر اول: مسیر اول از آزادراه خلیج فارس، بزرگراه قم-اراک، بزرگراه اراک-بروجرد-خرمآباد میگذرد و تقریبا کوتاهترین مسیر از تهران به لرستان است. طول مسیر اول ۴۸۷ کیلومتر بوده و حدود ۵ ساعت و ۴۱ دقیقه در راه هستید.
مسیر دوم: مسیر دوم سفر به لرستان از آزادراه شهید قاسم سلیمانی، بزرگراه قم-اراک و بزرگراه اراک-بروجرد-خرماباد میگذرد. طول مسیر دوم ۴۹۱ کیلومتر بوده و حدود ۵ ساعت و ۵۰ دقیقه در راه هستید.
مسیر سوم: مسیر سوم هم از آزادراه شهید سلیمانی میگذرد و تفاوتش با مسیر دوم این است که در ادامه مسیر وارد آزادراه ساوه-همدان شده و سپس وارد جاده همدان-قهاوند، بزرگراه همدان-ملایر، بزرگراه ملایر-بروجرد شده و در آخر هم به مسیر دوم میرسد. طول مسیر سوم ۵۴۹ کیلومتر بوده و حدود ۶ ساعت و ۳۳ دقیقه در راه هستید.
سفر از لرستان به شهرها و روستاهای نزدیک
فرض را بر این بگیریم که با هواپیما یا اتوبوس و یا چه بهتر با قطار به خرمآباد رسیدهاید، حالا وقت آن است که به شهرها و روستاهای نزدیک مرکز استان سری بزنید.
– سفر به بروجرد
در راهنمای سفر به لرستان نمیشود از جاهای دیدنی بروجرد نگفت. شهر کوهستانی و زیبای بروجرد در ارتفاع ۱۳۰۰ متری از سطح دریا و در میان درههای سرسبز زاگرس قرار دارد. پس دور از انتظار نیست که با انبوهی از درختان بلندقامت و سبز روبهرو شوید. فاصله خرمآباد تا بروجرد حدود ۱۱۰ کیلومتر است و حدود ۱ ساعت و ۳۱ دقیقه در راه هستید.
برای سفر از خرمآباد به بروجرد میتوانید از تاکسی یا ماشین شخصی استفاده کنید. در این مسیر کوتاه میتوانید جاذبه های گردشگری لرستان را هم ببینید. یکی از این جاهای دیدنی لرستان، مقبره و تنگه تاریخی زاهد شیر کمالوند است. البته اگر دلتان کمی دیدنی جذاب میخواهد، سری هم به سراب «نرکه» بزنید.
– سفر به الیگودرز
شهر مهم دیگر لرستان که لازم است در راهنمای سفر به لرستان آن را ببینید، الیگودرز است. الیگودرز را شهر آبشارها و لالههای واژگون هم مینامند. آبشارهایی زلال که در بخشهای مختلف از ارتفاعی به زمین میریزند و در بین مسیر از تلاقی با نور خورشید، رنگینکمانی زیبا میآفرینند. فاصله خرمآباد تا الیگودرز حدود ۱۲۵ کیلومتر بوده و حدود ۱ ساعت و ۴۱ دقیقه در راه هستید. بهترین روش حملونقل برای رفتن به الیگودرز در حال حاضر تاکسی، اتوبوسهای بینراهی یا ماشین شخصی است.
– سفر به دورود
دورود در دامنه رشته کوههای زاگرس و در نزدیکی اشترانکوه واقع شده و با ارتفاع ۱۴۰۰ متر از سطح دریا یکی از شهرهای خنک لرستان است. تپههای باستانی که از دوره آهن به جای مانده نشاندهنده قدمت این شهر است. دشت لالههای واژگون رزستان دورود، آبشار پوران و آبشار درهاسپر از جمله جاذبه های گردشگری در سفر به لرستان در شهر دورود هستند. فاصله خرمآباد تا دورود حدود ۸۷ کیلومتر بوده و حدود ۵۲ دقیقه در راه هستید.
– سفر به پلدختر
پلدختر شهری کوهستانی در بلندیهای زاگرس است که آبوهوایی کوهستانی با دامنههایی پر از درخت دارد. یافتههای تاریخی در این منطقه نشان میدهند که این شهر قدمتی دیرینه دارد. تپه واشیان، گورستان گرزور، کرفه، تنگلیلم، چال کرههلوش و چشمه کیوتنگ از زیباترین جاهای دیدنی لرستان در شهر پلدختر هستند. فاصله خرمآباد تا دورود حدود ۱۱۴ کیلومتر بوده و حدود ۱ ساعت و ۲۳ دقیقه در راه هستید.
جاهای گردشگری لرستان
تا به اینجای راهنمای سفر به لرستان متوجه شدید که این استان منطقهای کوهستانی است که از شمال و جنوب و شرق و غرب با استانهای اصفهان، خوزستان، ایلام، همدان و… احاطه شده است. لرستان چهارفصل ایران را یکجا دارد. غربش سرد و جنوبش گرم است و میتوانید در مدت ۲ ساعت آبوهوایی متفاوت را تجربه کنید. جاذبه های گردشگری لرستان زیاد است و میخواهم در ادامه بعضی از آنها را به شما معرفی کنم.
جاهای تاریخی لرستان
راهنمای سفر به لرستان به شما میگوید که چه جاذبههای تاریخی انتظارتان را میکشد. خیلی از مسافرانی که از راههای دور و نزدیک میآیند بهدنبال جاهای دیدنی لرستان هستند اما بد نیست کمی با تاریخ هم دوست شویم.
– تپه قرق
تپه قرق یکی از جاذبههای تاریخی لرستان است که در روستایی به همین اسم قرار دارد. قدمت این تپه تاریخی به عصر نوسنگی در هزاره چهارم و پنجم قبل از میلاد برمیگردد. باستانشناسان این تپه را تا ۵ لایه، لایهبرداری کردهاند و در لایه بیرونی آثاری از دورههایی مثل اشکانیان را پیدا کردند. کارشناسان با توجه رنگ اخرایی سفالهای پیدا شده و اشکال هندسی میگویند که تپه قرق از نظر قدمت با تپه گیان و کوهدشت یکسان است.
بنابراین در برنامه سفر به لرستان میتوانید از این تپه تاریخی هم بازدید کنید.
آدرس تپه قرق
لرستان، شهرستان بروجرد، بخش مرکزی، دهستان شیروان، روستای قرق
لوکیشن تپه قرق روی گوگلمپ
– حمام گپ خرمآباد
حمام تاریخی گپ یکی از جاذبههای تاریخی در سفر به لرستان به حساب میآید که در دوره صفوی ساخته شده است. دوره صفوی را میتوان دوره آبادانی بعضی از شهرها دانست. در این دوره بود که خیلی از پلها، قلعهها و حمامها ساخته شد. گچبریهای سقف، حوضهای چندضلعی فیروزهای، تزیینات زیبای سقف و لوسترهایی قدیمی که فضای حمام را روشن میکنند، از زیباییهای این حمام قدیمی است.
آدرس حمام گپ خرمآباد
لرستان، خرمآباد، خیابان حافظ، نبش میدان گپ، جنب مسجد توتونچی، بازار سنتی
لوکیشن حمام گپ روی گوگلمپ
– قلعه فلکالافلاک
قلعه فلکالافلاک مهمترین جاذبه تاریخی در سفر به لرستان است. دیوارهای منظم با آجرهایی که در اثر سالها وزش باد و باران ساییده شده، چهرهای خسته اما استوار از قلعه ساخته است. قلعه که بعضی به آن «دژ شاپورخواست» میگویند در دوره ساسانیان ساخته شده. البته در طول دورههای بعدی بخشهایی هم به قلعه اضافه شد.
آدرس قلعه فلکالافلاک
لرستان، خرمآباد، خیابان دوازده برجی
لوکیشن قلعه فلکالافلاک روی گوگلمپ
– موزه باستانشناسی خرمآباد
موزه باستانشناسی خرمآباد که در سفر به لرستان نباید آن را از دست بدهید، در سال ۱۳۷۸ راهاندازی کردند. در این موزه ۱۲ ویترین قرار گرفته که در آنها حدود ۵۰ اثر تاریخی مهم کشف شده از لرستان نگهداری میشود. از وسایل تاریخی موجود در موزه میتوانم به ابزارهای سنگی عهد هجر، مهرهای سنگی، ظرفهای دوره اسلامی، سازههای مفرغی و سفالهای پیش از تاریخ اشاره کنم.
آدرس موزه باستانشناسی خرمآباد
لرستان، خرمآباد، بنای تاریخی قلعه فلکالافلاک
– موزه مردمشناسی لرستان
جاذبههای تاریخی راهنمای سفر به لرستان را با موزه مردمشناسی تمام میکنیم. این موزه که در قسمت جنوبی حیاط دوم قلعه فلکالافلاک قرار گرفته، اشیا و ماکتهایی از مردم لرستان دارد که مشغول کار هستند. همیشه گفتند یک تیر و ۲ نشان، حالا با رفتن به قلعه، یک تیر دارید و ۳ نشان. قلعه، موزه مردمشناسی و موزه باستانشناسی.
از ابزارهای موجود در موزه میتوانم به وسایل روشنایی آن قدیمها، لباسهای سنتی زنان و مردان لر، ابزار کشاورزی و گالری عکس اشاره کنم.
آدرس موزه مردمشناسی لرستان
لرستان، خرمآباد، دوازده برجی، قلعه فلکالافلاک
جاذبههای طبیعی
وقتی پا به پای من در راهنمای سفر به لرستان آمده باشید، نوبتی هم که باشد، باید به جاذبههای طبیعی استان سری بزنیم.
– تنگه شیرز
تنگه شیرز یکی از تماشاییترین جاذبههای طبیعی در سفر به لرستان است که ساختاری صخرهای دارد. این منطقه در دل رشته کوه زاگرس قرار گرفته و قدمت آن به چند صد میلیون سال قبل برمیگردد. نمونههای مشابه این تپه را میتوانید در دره پادشاهان استرالیا و دره گرند کانیون آمریکا ببینید.
ظاهر پلهپله تنگه با آن ظاهر عجیب و نامنظم بخشهای مختلف و سبزههایی که روی پلهها جا خوش کردهاند، ظاهری عجیب میسازد. از دور که نگاه کنید مثل یک عکس باکیفیت است و تا دستتان به تنگه نرسد فکر میکنید واقعی نیست.
آدرس تنگه شیرز
لرستان، ۵۵ کیلومتری شهر کوهدشت
لوکیشن تنگه شیرز روی گوگلمپ
– تنگه لیلی در سفر به لرستان
اگر دنبال یک جای جالب شبیه صحنه فیلمها هستید، تنگه لیلی جان میدهد برای این کار. خیلی از مردم اسم تنگه شیرز را شنیدهاند اما کمتر کسی است که لیلی را بشناسد. تنگه لیلی در دل صخرههای زاگرس قرار گرفته و در طول سالهای طولانی، آب لایهلایه دیوارهها را شسته تا تنگه به شکل امروزی درآید. نمیشود به همه بخشهای تنگه دسترسی داشت اما حواستان هم باشد که خیلی با احتیاط قدم بردارید. قسمتهایی از تنگه به خاطر فرسایش صیقلی شده و ممکن است لیز بخورید.
آدرس تنگه لیلی
لرستان، ۲۰ کیلومتری شرق دورود، بین روستای لاسوره و روستای چمنار
لوکیشن تنگه لیلی روی گوگلمپ
– تونل برفی ازنا
از اسمش مشخص است، وارد تونلی میشوید که در هر وقتی از سال برف دارد. طول این تونل ۸۰۰ متر است که به صورت طبیعی و از انباشتهشدن هزاران تن برف و یخ بوجود آمده. برف در کوهستان آنقدر میبارد تا همه جا را سفیدپوش کند، بعد چون آفتاب آنقدرها هم جاندار نیست، برفها روی هم انباشته شده و سفت و سخت میشوند و بعد هم که آبشدنشان سختتر میشود. یک پروسه ساده طبیعی تونل برفی ازنا را ساخته است.
آدرس تونل برفی ازنا
لرستان، ۵ کیلومتری جنوب شهرستان ازنا، منطقه کمندان، دامنه اشترانکوه
لوکیشن تونل برفی ازنا روی گوگلمپ
– آبشار بیشه در سفر به لرستان
روستای سحرانگیز بیشه یک آبشار بزرگ به اسم آبشار بیشه دارد که از لابهلای تنه چند درخت کوتاه عبور کرده و روی صخرهها سرازیر میشود. بیشه نزدیکی جنگلهای زیبای بلوط قرار دارد. آبوهوای خنک و سرسبزی اطراف آبشار را شکل داده که آنجا را در سفر به لرستان دلنواز میکند. چشمههای آبی که در بالای کوه هستند از دل زمین میجوشند، دانههای خاک را کنار میزنند و سرخوش به هم میرسند و در آخر هم میشوند آبشار بیشه.
آبشار بیشه
لرستان، ۳۵ کیلومتری دورود
لوکیشن آبشار بیشه روی گوگلمپ
– غار کلماکره
کارشناسها میگویند که قدمت غار کلماکره به حدود ۲۷۰۰ سال قبل برمیگردد. بعضی از مردم میگویند که اینجا محل دفن ثروت پادشاهان ساسانی بوده که یکی از مهمترین خزانههای حکومتهای ایران باستان را داشتند. البته گفته میشود که این غار به دوره نوعیلامیان (دوره قبل از هخامنشیان) هم مربوط میشود، پس این غار میتواند گنجینهای از میراث پادشاهان گذشته باشد که در سفر به لرستان باید به بازدید آن بروید.
آدرس غار کلماکره
لرستان، شهرستان پلدختر، روستای طاق ملک حسین
لوکیشن غار کلماکره روی گوگلمپ
جاذبههای تفریحی
لرستان غیر از جاذبههای گردشگری طبیعی و تاریخی، جاذبههای تفریحی زیادی هم دارد که میخواهم چند تا از آنها را اینجا به شما معرفی کنم.
– بام خرم آباد
بام شهر یکی از جاذبههای تفریحی در سفر به لرستان خصوصا در شب است که میتوانید همه شهر را زیر پای خودتان ببینید. بام شهر در قسمت شرقی خرمآباد و بالای کوه «مدبه» قرار دارد. این کوه پوشش گیاهی آنچنانی ندارد و بیشتر به دلیل اشرافش به کل شهر، شهرت پیدا کرده است.
آدرس بام شهر لرستان
لرستان، خرمآباد، محله فلسطین، بلوار شریعتی، خیابان امیری، جاده بام خرمآباد
لوکیشن بام خرم آباد روی گوگلمپ
– تپه چغا در سفر به لرستان
در این راهنمای سفر به لرستان، تپه و کوه زیاد هست چون این استان کوهستانی است و پر از فرازونشیب. تپه چغا یکی از جاذبه های گردشگری لرستان در شهرستان بروجرد است که منظرهای زیبا به شهر دارد. این تپه امکانات تفریحی زیادی دارد و میتوانید به باغ پرندگان با ۷۸ گونه مختلف هم سر بزنید. دریاچه، تفریحات آبی، آلاچیق، تندیسهای زیبا و وسایل بازی از مهمترین جاذبههای تفریحی تپه چغا هستند.
حالا که حرف از دریاچه شد، بازدید از دریاچه کیو در سفر به لرستان هم جذاب است. این دریاچه را از دست ندهید.
آدرس تپه چغا
لرستان، بروجرد، خیابان تختی، خیابان آیتاله بروجردی
لوکیشن تپه چغا روی گوگلمپ
– شهربازی کیو خرمآباد
اگر در سفر به لرستان بچهها را همراه خودتان بردهاید، پس حتما سری به شهربازی بزنید. البته شهربازی فقط برای بچهها نیست و بزرگترها هم میتوانند دلی از عزا در بیاورند. این شهربازی امکانات کاملی دارد و میتوانید هیجان زیادی را تجربه کنید. اگر هم دنبال یک شهربازی سرپوشیده هستید، رنگینکمان را به شما پیشنهاد میکنم.
آدرس شهربازی کیو
لرستان، خرمآباد، محله کیو
لوکیشن شهربازی کیو روی گوگل مپ
– دهکده گردشگری مخملکوه
در خرمآباد لرستان یک دهکده گردشگری ساخته شده که تلفیقی زیبا و ظریف از سنت و مدرنیته است. این اقامتگاه گردشگری در سفر به لرستان چند سوئیت مدرن و خانههای سنتی یا همان خانههای کاهگلی خودمان را دارد. این دهکده علاوهبر اقامتگاه دارای فضای ورزشی برای خانمها و آقایان، جاده سلامتی، محل اسبسواری، آلاچیق، سیاهچادر، آبنما و حوضچه است. از همه مهمتر منظره زیبای دهکده است که کوهستان و جنگل و رود را یکجا دارد.
آدرس دهکده گردشگری مخملکوه
لرستان، خرمآباد، رباط، کیلومتر ۵ جاده الشتر، جاده ورودی پارک جنگلی مخملکوه
لوکیشن دهکده گردشگری مخملکوه روی گوگل مپ
بازارها و مراکز خرید لرستان
لرستان بازار و مراکز خرید زیادی را در شهرهای مختلف دارد که هیاهوی آن بیشباهت به بازار بزرگ تهران نیست.
– بازار خرمآباد
نمیشود که در راهنمای سفر به لرستان حرفی از بازار و خرید نزنیم. بازار خرمآباد یکی از مهمترین بازارهای تاریخی لرستان است که در کنار قلعهفلکالافلاک بهعنوان یکی از آثار تاریخی مهم شناخته میشود. در گذشتههای دور، بازار خرمآباد در اصل کاروانسرا بود.
مسافران در سفر به لرستان در این کاروانسرا استراحت میکردند و بعد به راه خودشان ادامه میدادند. بعد از مدتی که تعداد کاروانها کمتر و کمتر شد و در آخر هم به خاطرهها پیوست، کاروانسرا به بازار تبدیل شد. البته پیشروی ساختوساز تا محدوده کاروانسرا هم عامل مهمی در این تغییر بود.
– مجتمع تجاری و گردشگری بعثت
مجتمع بعثت که در خرمآباد قرار گرفته، یکی از مراکز خرید و تجاری مهم در سفر به لرستان است. مجتمع بعثت ۱۳۰ باب مغازه دارد که هر کدام از آنها به کاری مشغول هستند. این مغازهها کالاهایی مثل صنایع دستی، لباس، لوازم بهداشتی و آرایشی، طلا و جواهر و کفش و … را میفروشند. خوبی بعثت این است که ۴ رستوران و کافیشاپ دارد و اگر خسته و گرسنه شدید میتوانید غذایی خوشمزه را امتحان کنید.
– بازار بروجرد در سفر به لرستان
اگر در راهنمای سفر به لرستان، سری هم به بروجرد زدید، حتما به بازار سنتی این شهر بروید تا با حال و هوایی قدیمی و تاریخی آشنا شوید. این بازار فقط یک محل خرید ساده نیست و نقش مهمی در تجارت بین استانهای مختلف لرستان و حتی تجارت بین لرستان و همدان و اراک دارد. عشایر لر و بختیاری برای خرید در فصلهای بهار و تابستان به این بازار میآیند و میتوانید چهره آفتابسوخته و دلنشین آنها را با آن لباسهای سنتی و زیبا ببینید.
سوغات لرستان
سوغات لرستان فقط محدود به خوراکیهای مختلف و صنایع دستی زیبا نیست، اگر تا اینجای راهنمای سفر به لرستان آمدهاید پس غیر از تصاویر جاذبههای گردشگری، فرهنگ لرستان را هم با خودتان سوغات میبرید.
صنایع دستی لرستان
صنایع دستی هر شهر و استانی در واقع نشاندهنده ذوق و سلیقه و البته در دسترس بودن مواد اولیه است. در ادامه میخواهم چند تا از مهمترین صنایع دستی لرستان را به شما معرفی کنم.
– ورشوسازی
ورشو مهمترین صنایع دستی شهرستان بروجرد در سفر به لرستان است. قدمت آن به حداقل ۲ قرن پیش برمیگردد. ورشو یک فلز سفیدرنگ مثل نقره است که از آلیاژ ۲۰% نیکل، ۳۵% روی و ۴۵% مس بهدست میآید. دستان هنرمندان بروجرد بعد از آبکردن این آلیاژ با چکشکاری و خمکاری به آن شکل میدهند تا سینی، بشقاب، سماور ذغالی، چایدان، استکان، سرمهدان و هزار چیز دیگر جان بگیرد.
– جاجیمبافی
جاجیم بافی را بیشتر زنان عشایر لرستان انجام میدهند. آنها در فصلهای تابستان و پاییز که کار کمتری دارند، مشغول جاجیمبافی میشوند. بیشتر جاجیمهای لرستان با طرحهایی ساده و ذهنی بافته میشوند و به علت استفاده از پشم و رنگ طبیعی، ظاهری خاص، متفاوت و البته خارقالعاده دارند. روی جاجیم که دست بکشید، دانهدانههای بافت آن از هیاهوی هر روزه زنان عشایر میگوید.
– گیوهبافی
یکی از صنایع دستی مهم در سفر به لرستان گیوهدوزی است. این پاپوش سنتی را بیشتر مردان میبافند اما ممکن است رویه کار را زنان هم درست کنند. گیوه به دلیل ساختار و شکل مناسب و کفی طبی یک پاپوش عالی برای کسانی است که پاهایی حساس دارند. البته پیدا کردن کسی که به شکلی کاملا سنتی گیوه ببافد آنقدرها هم کار راحتی نیست.
شکمگردی در سفر به لرستان
نمیشود که تا اینجا آمده باشید، اما هیچکدام از خوراکیهای محبوب را در سفر به لرستان را نچشید. بگذارید مزه این خوراکیها زیر زبانتان بماند.
– کاک
کاک یک شیرینی سنتی است که در خیلی از استانهای ایران پخته میشود. به مواد اولیه ساده و ظاهر معمولی آن نگاه نکنید، یکی از شیرینیها را که در دهانتان بگذارید تا ته جعبه را در نیاورید ولکن نیستید. کاک با آرد، زعفران، پودر قند و روغن حیوانی تهیه میشود. در واقع استفاده از روغن حیوانی خانگی است که مزه آن را متفاوت میکند.
– کلوچه بروجردی
کلوچه بروجردی از نظر ظاهری خیلی شبیه به کلوچه فومن است. برای تهیه این کلوچه از آرد، روغن حیوانی و مغز بادام استفاده میشود. این کلوچهها به دلیل استفاده راحت و مزه خوبی که دارند، همیشه پای ثابت سفرههای مهمانیها در سفر به لرستان هستند.
– سمنوی بروجرد
سمنو بیشتر در روزهای اول عید پخته میشود چون یکی از سینهای مهم هفت سین است. اما هر وقت که به بروجرد بروید، میتوانید سمنوی تازه بخورید. بروجردیها در پخت سمنو مهارت عجیبی دارند. سمنویی که آنها میپزند بافتی نرم و لطیف و مزهای خاص و متفاوت دارد. پخت سمنو یکی از مشاغل رایج در استان لرستان خصوصا در بروجرد است.
فرهنگ مردم در سفر به لرستان
مردم لرستان یکی از اصیلترین فرهنگهای ایرانی را دارند و این را میتوانید در سفر به لرستان متوجه شوید. اهالی بومی در مناطق مختلف استان با گویشهای متفاوتی صحبت میکنند. این مردم دوستداشتی مراسمهای مختلفی برگزار میکنند که از مهمترین آنها میتوانم به مراسم نوروز و شب چله اشاره کنم.
اهالی خانه از اولین روزهای اسفند برای آمدن عمو نوروز آماده میشوند. اگر آخر سال سفر به لرستان را در برنامه خود بگذارید، شوق نوروز را در شهر میبینید. آنها خانه را آب و جارو میکنند تا وقتی بهار آمد سری هم به خانه آنها بزند. بعضی از آیینهای نوروزی مردم لرستان شامل جمعه آخر سال، برات، اَلَفه، چهارشنبهسوری، نوعید، چیدن سفره هفتسین با سمنوی تازه بروجردی و سیزهبهدر و دید و بازدیدهای عید است.
موسیقی جزیی از فرهنگ مردم سفر به لرستان است. نغمههای شادی در عروسی و مراسمهای دیگر، تنبور در مراسم دینی و آیینی، لالایی مادران، نوحهخوانی و تغذیه دهه محرم و مویه و گریه در زمان خاکسپاری عزیزان همگی جزئی از نوای موسیقی در خطه لرستان هستند.
پوشش مردان لر شامل شال، ستره (قبای مخصوص)، کلاه نمدی، قبای پشمی (فرجی یا کَپنَک) و گیوه است. زنان هم پیراهنی آزاد و بلند میپوشند که به آن کلنجه گفته میشود. روی کلنجه، جلیقه یراقدوزی شده یا سکهدوزی شده میپوشند و ترّهای ابریشمی به سر میبندند.
غذاهای محلی و سنتی لرستان
لرستان غذاهای محلی زیادی دارد که باید حداقل یک چندتایی از آنها را بچشید. در این بخش میخواهم چندتایی از معروفترین و البته لذیذترین غذاهای محلی و سنتی لرستان را به شما معرفی کنم.
– چزنک رغو
چزنک رغو یک نان ساده خوشمزه است که مردم به نشانه احترام برای مهمان تازهواردشان در سفر به لرستان آماده میکنند. «چزنک» همان نام فطیر و «رغو» هم روغن حیوانی است. وقتی نان آماده شد، قبل از اینکه سرد شود روی آن کمی روغن محلی میریزند. گرمای نان، روغن را آب میکند و اینطور میشود که روغن به خورد نان میرود.
– آش شله ماش دورود
اگر اهل آش هستید، در سفر به لرستان آش شله ماش را فراموش نکنید. از همینجا مشخص است که این آش را در دورود میپزند. البته غیر از ماش، حبوبات دیگری هم به آش اضافه میشود. ظاهرش ساده است، اما عطر خوش پیاز داغ و نعناع داغ و آبگوشت طوری است که نمیگذارید آش سرد شود و همانطور داغ داغ میخوریدش.
– شامی کوو خرمآباد
شامی کوو خیلی هم با شامی خودمان فرقی ندارد. آن چیزی که این شامی را در رستورانهای لرستان خوشمزهتر میکند، سس آن است. سس این شامی از رب انار، مغز گردو و سبزیهای معطر تهیه میشود. فکرش را بکنید لای یک تکه نان سنگک تازه چند تا شامی کوو میگذارید و بعدش یک قاشق سس مخصوص میریزید. قول میدهم دیگر هیچ جای ایران یک همچین طعمی را نچشید.
– سُغدو
سُغدو یک غذای محلی شبیه دلمه، اما با سیراب و شیردان است. این غذا از شکنبه گوسفند تهی شده و داخل آن را با انواع خوراکیهای خوشمزه پُر میکنند. اگر از خواص سیراب و شیردان بدانید قطعا این غذا را در برنامه سفر به لرستان امتحان میکنید. وقتی با چاقو دلمه را باز کنید محتویات آن نمایان میشود و دلتان را میبرد.
– خورش قلیه ترش
من از آن دسته گیلانیهایی هستم که فسنجان را ترش دوست دارد، عاشق مرغ ترش است و کباب ترش را میپرستد. پس طبیعی است که شیفته خورش قلیه ترش شوم. آن ترکیبی که این غذا را ترش و بهشتی میکند، شیره تمر هندی است. تمر هندی خودش آب از لب و لوچه آدم آویزان میکند حالا چه برسد به اینکه شیره آن را در به مرغ و گوشت اضافه کنید.
رستورانهای معروف لرستان
در سفر به لرستان میفهمید که این شهر رستورانهای معروفی دارد که باید حتما غذاهای آنها را بچشید. این شهر رستورانهای مدرن و سنتی، کافیشاپ و فستفود دارد بنابراین ذائقه شما به هر سبکی که باشد یک رستوران خوب پیدا میکنید.
– رستوران زعفران طلایی
رستوران طلایی که در خیابان انقلاب خرمآباد قرار گرفته، غذاهایی جذاب و محبوب دارد. از مهمترین غذاهای این رستوران در سفر به لرستان میتوانم به چنجه شترمرغ و چلو ماهیچه گوسفندی اشاره کنم.
– رستوران گردان رنگینکمان
اگر در سفر به لرستان دلتان هوس رستورانی مثل رستوران گردان برج میلاد را کرده، رستوران رنگینکمان بهترین گزینه است. این رستوران که در بالاترین نقطه از یک مجتمع تفریحی قرار گرفته که علاوهبر دید وسیع به شهر، حتی میتوانید قلعه فلکالافلاک را هم ببینید.
– رستوران شمشاد نمونه
هر چقدر که مردم لرستان ساده و بیآلایش هستند، امکان تفریحی و حتی رستورانهای آنها هم همینطور است. شمشاد نمونه یک رستوران ساده است که عطر خورشهای سنتی و کبابهای آبدارش هوش از سرتان میبرد و سفر به لرستان را برایتان به یک تجربه ناب تبدیل میکند.
– رستوران مجموعه تاریخی حمام گپ
چی بهتر از اینکه بعد از گشتوگذار در یکی از جاذبه های گردشگری در سفر به لرستان غذایی فوقالعاده بخورید. رستوران این مجموعه غذاهای فرنگی، پیتزا و فیله سوخاری سرو میکند. اگر بعد از غذا هوس قلیون کردید نگران نباشید همه چیز آماده است.
– رستوران پدیده خرمآباد
رستوران پدیده یک ساختمان بزرگ است که در آن مراسمهای مهمی مانند عروسی و عزاداری هم برپا میشود. به همین دلیل هم آشپزهای حرفهای در این رستوران کار میکنند. اینجا به حجم غذای بالا و قیمت مناسب معروف است.
در سفر به لرستان کجا اقامت کنیم؟
در راهنمای سفر به لرستان باید بتوانید با اقامتگاههای مختلف آشنا شوید. شما که نمیخواهید این استان را یک روزه بگردید. هتل، اقامتگاههای بومگردی و خانههای روستایی یا حتی آلاچیقهای پارکها میتواند اقامتگاه شما باشد. فقط باید یکی را مطابق سلیقه و بودجه خودتان انتخاب کنید.
بهترین هتلهای لرستان
لرستان هتلهای زیادی دارد که در شهرهای مختلف ساخته شدهاند. تعداد هتلها زیاد است و من فقط چند تا از بهترین هتل های لرستان را برای نمونه به شما معرفی میکنم.
– هتل رنگینکمان خرمآباد
یکی از بهترین گزینهها برای اقامت در سفر به لرستان هتل رنگینکمان است. این هتل در سال ۱۳۹۲ ساخته شده و رستوران گردان نیز در بالاترین طبقه قرار دارد. طبقات ۴ تا ۶ مجتمع شامل اتاقهای هتل هستند. وجود پارکینگ اختصاصی، رستوران و سایر امکانات رفاهی رنگینکمان را به هتلی ۴ ستاره تبدیل کرده است.
لوکیشن هتل رنگینکمان خرمآباد روی گوگلمپ
– هتل زاگرس بروجرد
هتل زاگرس یکی دیگر از بهترین هتلها برای سفر به لرستان است که در شهرستان بروجرد قرار دارد. این هتل در سال ۱۳۷۹ تاسیس شده و توانسته ۴ ستاره دریافت کند. فروشگاه، کافیشاپ، پارکینگ و صبحانه رایگان از جمله امکانات عالی این هتل هستند.
لوکیشن هتل زاگرس بروجرد روی گوگلمپ
– مهمانسرای جهانگردی الیگودرز
مهمانسرای جهانگردی الیگودرز به دلیل زنجیرهای بودن (داشتن شعبه در شهرهای دیگر ایران)، قیمت خیلی خوبی دارد هزینه سفر به لرستان را مقرونبهصرفه میکند. اگر هتلهای ۴ ستاره و گران لرستان برای شما هزینه زیادی دارد، این مهمانسرا را انتخاب کنید. از خدمات خوب این مهمانسرا میتوانم به خشکشویی و رستوران اشاره کنم.
لوکیشن مهمانسرای جهانگردی الیگودرز روی گوگل مپ
– هتل ایران زمین دورود
شهرستان دورود به پایتخت طبیعت سفر به لرستان شهرت دارد، حتی ایستگاه قطار این شهرستان نیز با ایستگاههای دیگر لرستان متفاوت است. ساختمان هتل در سال ۱۳۹۵ ساخته شده و میتوان آن را مجموعهای نوساز دانست.
لوکیشن هتل ایران زمین دورود روی گوگلمپ
– اقامتگاههای بومگردی لرستان
یکی دیگر از گزینههایی که برای اقامت در سفر به لرستان دارید، اقامتگاه بومگردی لرستان است. بهترین و محبوبترین اقامتگاههای بومگردی لرستان شامل موارد زیر هستند.
– اقامتگاه بومگردی کلدر، خرمآباد
این اقامتگاه که در روستای قلعه سنگی قرار گرفته نمونهای زیبا از خانههای قدیمی است که با کاهگل ساخته شدهاند. خانهها دو طبقه هستند و چندین واحد اقامتی دارند.
– اقامتگاه بومگردی بلوط تاف کاسیت، خرمآباد
این اقامتگاه سنتی در جاده آبشار نوژیان قرار گرفته و شامل سوئیتهایی زیبا با پنجرههایی رنگی و امکانات کامل است.
– اقامتگاه بومگردی باغ گلچهران، بروجرد
اقامتگاه گلچهران در نظامآباد بروجرد و در باغ گلچهران ساخته شده و محیطی زیبا دارد. محل اقامت خانهای زیبا میان باغ است که امکانات خوبی برای اقامت دارد و سفر به لرستان را برایتان خاطرهانگیز میکند.
– اقامتگاه بومگردی ریتون سام، الیگودرز
اقامتگاه ریتون سام یک انتخاب عالی برای اقامت در سفر به لرستان است. اابته در صورتی که دنبال یک خانه به سبک قدیمی با امکانات مدرن در دل طبیعت زیبای لرستان هستند. این اقامتگاه در کیلومتر ۲۰ جاده شولآباد الیگودرز قرار دارد.
– اقامتگاه بومگردی شهید رجایی، پلدختر
این اقامتگاه که یک نمونه ساده از خانههای روستایی است در روستای قلعه نصیر شهرستان پلدختر قرار گرفته و میزبان کسانی است که دنبال یک سبک زندگی ساده هستند.
– اقامتگاه بومگردی ننه آقا، دورود
اقامتگاه ننه آقا یک خانه قدیمی است که بازسازی شده است. این را میتوان از حفاظ پنجرهها و گچبریهای روی طاقچه و شومینه فهمید. این اقامتگاه زیبا در شهرستان دورود کوچه آذرمی قرار دارد و در سفر به لرستان گزینه خوبی برای اقامت است.
– اجاره ویلا در سفر به لرستان
اگر فرض را بر این بگیریم که اقامتگاه بومگردی و هتل برای شما مناسب نباشد، تنها گزینهای که در سفر به لرستان باقی میماند، ویلا است. در شهرهای مختلف لرستان ویلاها و سوئیتها مختلفی اجاره داده میشوند که میتوانید یکی از آنها را با توجه به امکانات، دسترسی و هزینه هر شب اقامت انتخاب کنید.
– کمپینگ در سفر
اگر اهل کمپینگ و زندگی در دل طبیعت هستید، برنامه سفر به لرستان هرچه باشد، میتوانید بساطتان را پهن کنید و آنجا را به اقامتگاه خود تبدیل کنید. البته در شهرستان الیگودرز یک اکوکمپ ساخته شده که انتخاب خوبی برای شما خواهد بود. اکوکمپ الورزبوم الیگودرز در کیلومتر ۷۴ جاده الیگودرز به شولآباد قرار گرفته و برای تجربه زندگی در چادرهای عشایری انتخابی عالی است.
توصیههای علی بابا برای تجربه سفر به لرستان
اگر اهل سفر به جاهای مختلف ایران باشید، قطعا میدانید که چه وسایلی همراه خودتان ببرید. در صورتی که با تور سفر میکنید نیازی نیست نگران وسایل برای خواب و آشپزی باشید. اما خب بعضی چیزها را باید حتما با خودتان ببرید.
- وسایل بهداشتی در سفر به لرستان از واجبات است، خودتان میدانید چی باید ببرید.
- اگر داروی خاصی مصرف میکنید، حتما قبل از سفر آنها را از داروخانه بخرید.
- اگر به منطقهای با امکانات محدود سفر میکنید، آب آشامیدنی و خوراکی را در اولین فروشگاه بخرید.
- اگر کمپ میزنید غیر از وسایلی مثل چادر و کیسه خواب و وسایل پخت غذا، کیسه زباله هم ببرید.
- بعضی از جاهای دیدنی در سفر به لرستان هزینه ورودی دریافت میکنند و به دلیل دور بودن از شهر، کارتخوان ندارند، پس با خودتان پول نقد داشته باشید.
- اقامتگاه را قبل از سفر رزرو کنید تا دیگر نگران پُر شدن هتلها و اقامتگاههای بومگردی نباشید.
راهنمای سفر به لرستان و داستان کوهستانی سبز
همانطوری که اول داستانم گفتم دلم میخواست راهنمای سفر به لرستان کامل باشد تا بتوانید با همه چیز آشنا شوید. اینکه کجا را ببینید، چه غذاهایی بخورید و چه سوغاتی بخرید و در کجا اقامت کنید. حالا که با همه اینها آشنا شدید وقت آن است که بار سفر ببندید و سری به جاهای دیدنی لرستان بزنید.
طفلی لرستان هم دل دارد، وقتی میبیند همه ما هر بهار و تابستان و پاییز و زمستان کوچ میکنیم و با خروارها وسیله میرویم گیلان و مازندران و لرستان را تحویل نمیگیریم، دلش میگیرد. اینطور میشود که صنعت گردشگری در یک استان ضعیف میشود و آن همه جای دیدنی از چشم من و شما دور و دورتر میشود. قطار گردشگری لرستان دارد ایستگاه را ترک میکند، چمدانها را داخل واگن بیندازید و روی پلهها بپرید.
من تابستان ۱۴۰۳ تمام شهرهای لرستانو تو ۳۸ روز گشتم واقعا حیف ای سرزمین حیف تودنیا تکه استفاده بلا مانع سومدیریت بعضی شهرها از جازبه ها بابا چندتا جوان خلاق تو طرح دهی زیبا سازی و بوم گردی و مدیریت شهری و فرهنگ سازی استخدام کنید تروبخدا حیفه حیفه حسرت میخورم ای شهر پابه ای همه مسائل کلیدی ضعف ضعف بروجرد خرم اباد کوهدشت نوراباد درود الیگودرز ازنا ……نداره همش لرستانه همش بروجرد نیست همش اون یکی نیست همش باید پیشرفت کنه یه فکری این استان میتونه توگردشگری رونق خوبی بگیره ……
حرف خیلی درست و بجایی زدید
استان لرستان پر از جاذبه های گردشگری و طبیعی و تاریخیه از بزرگترین شهرش بگیر تا کوچکترین روستاش و میتونه یه منطقه توریستی عالی بشه فقط با چندتا سرمایه گذار و دلسوزی مسئولین
باعرض سلام و احترام خدمت نگارنده متن فوق بسیار بسیار ممنونم که استان لرستان را به هموطنان عزیزمون معرفی فرمودید ان شاءالله که هموطنان عزیزمون باسفر به این استان زیبا و سنتی و غیور و مهمان نواز لحظات شاد و شیرینی رو در کنار خانواده های عزیزشون تجربه کنن با آرزوی سلامتی و سرافرازی برای هموطنان عزیزم در پناه خداوند متعال باشید حسین ایروانی هستم از خرم آباد🌹
انشالا در مرداد ماه میایم و از این استان زیبا برای اولین بار دیدن میکنیم فقط اگر میشه در مورد این قطار گردشگری بیشتر توضیح بدین
با تشکر از توضیحات کامل
پس دریاچه کیو یادتون رفت
خانوم من لر هست (خودم ترک هستم)
از عادت لر ها بگم که خیلی حسودن و اسمش رو هم میذارن غیرت یعنی شورش رو در آوردن به غیر لر سخت دختر میدن یعنی من از چهارده خان رستم رد شدم خدا میدونه توی چهار سال زندگی توی خرمآباد چیا کشیدم
بعد رفتم تهران
و اینکه انتظار دارن از همه قومیتها زن بگیرن ولی زن ندن
چرا دروغ میگی اقای ترک زبان ، لرها با همه جای ایران وصلت دارن حسود هم نیستن ما باهاشون وصلت کردیم غیرتشون خیای هم بجاست
با تشکر از سایت علی بابا با توضیحات کامل و به جا که هر شخصی رو از خوندنش به وجد میاره و ذوق سفر به لرستان رو در ادم زنده میکنه
😅
حالا برو خدارو شکر کن بالاخره دختر لر رو بهت دادن
ولی خدایی لرها خیلی غیرت دارن
ما نصف شب توی توره ماشینمون تسمه برید و خراب شد به هیچ وجه راه نمیفتاد هرکاری کردیم نتونستیم تسمه گیر بیاریم داشتیم یخ میزدیم
بعد یکی دوساعت و کلی گشتن یه آقایی با نیسان اومد پارک کرد پرسید چیشده جریانو تعریف کردیم
الهی که خدا خیرش بده بهمون تسمه دادن ماشینو روشن کردن مارو راهی کردن
هرکاری کردیم حتی هزینه تسمه رم نگرفتن گفتن زنو بچه باهاته درست نبوده کمک نکنیم
خلاصه آخرش فهمیدیم این آدمای شریف از طایفه بیرانوند خرم آباد هستن
چه آدمای شریفی چه مردای باغیرتی
همینجا هم میگم که انشاءا… خدا همیشه نگهدارشون باشه
سفر به لرستان بود یا خرم آباد و درود و بروجرد؟؟؟
از جاذبه های گردشگری الیگودرز هم بگم ، آبشار آب سفید که عروس آبشار های ایرانه، دریاچه گهر، آبشار چکان، بلندتری آبشار فصلی خاورمیانه تاف در کوه برنجه، دشت لاله های واژگون، رودخانه سزار، قلعه باجول، آبشار محمدابن حسن، روستای توریستی گایکان، پارک جنگلی بنفشه(بام الیگودرز)، رشته کوه تمندر، دره دورک، آبشار غار دره دورک( دره دورک محلی بکر هست توصیه میشه برای اقامت شب نرید چون خرس مشاهده شده، آبشار وارگ، قالی کوه و…
گهر مطلق به دورود هست برار
در پاسخ به امیر آقای گودرزی باید عرض کنم در تفکر نویسنده لرستان بجز این چند شهر دیگه نه شهری داره و نه جاذبه ی ، عزیز نویسنده شما می تونستید از نورآبادبا طبیعت و رشته کوه محراب جادویی و فوق رویایی ، الشتر بهشت روی زمین ، دوره چگنی با کشکان زیبا ، کوهدشت سکونتگاه انسانهای اولیه ، رومشکان با مردمان دلاور و طبیعت بی نهایت زیبا ، پلدختر با آن همه آثار طبیعی و باستانی و…. اسمی هم می بردید ،
لرستان فقط خرمآباد و بروجرد و درود نیست ۱۲ شهرستان دارد که هر کدام جاذبه های فوق رویایی با مردمی بی نهایت مهماننوازی دارند