شمال ایران مثل یک کتاب چند هزار صفحهای است که در هر ورقش یک ژانر و سبک از طبیعت را نشان میدهد. یک ورق از این کتاب به دریاچه چُورَت یا دریاچه میانشه یکی از جاهای دیدنی ساری اختصاص دارد. دریاچه چورت ساری یک دریاچه خودجوش و طبیعی است که خودش را در گوشهای دنج در میان جنگلهای مازندران از چشمها پنهان کرده است. این دریاچه از آن دسته جاهای دیدنی شمال است که در بین طبیعتگردها حسابی طرفدار دارد.
در این مقاله از مجله گردشگری علیبابا قرار است درباره اینکه دریاچه چورت کجاست و ماجرای شکلگیری دریاچه چورت چیست گپ بزنیم و تفریحات و امکانات و در کل سیر تا پیاز دریاچه چورت را با هم بشناسیم.
دریاچه چورت کجاست؟
مسیر دریاچه چورت از تهران چطور است؟
آبوهوای دریاچه چورت چگونه است؟
بهترین فصل برای سفر به دریاچه چورت چه فصلی است؟
دریاچه چورت از گذشته تاکنون
در مسیر ساری به کیاسر، روستایی به نام چورت وجود دارد که در فاصله ۱۰ کیلومتری آنجا یک دریاچه معروف به نام همین روستا قرار گرفته است. تاریخ تولد دریاچه چورت به سال ۱۳۱۸ یعنی ۸۳ سال پیش برمیگردد. پس این دریاچه خیلی هم سن و سالدار و سالخورده نیست، البته به نسبت دریاچههای دیگر مازندران مثل دریاچه ارواح که چند میلیون سال قدمت دارند.
داشتم میگفتم، ۸۳ سال قبل یک زلزله بزرگ مازندران را میلرزاند. با این زمینلرزه و لغزش زمین یک دره پرشیب به وجود میآید و مسیر آب چشمهای که در نزدیکی بستر این دریاچه بوده بسته میشود. آب چشمه قسمتی از جنگل را در خود غرق میکند و اینطوری دریاچه چورت ایجاد میشود.
وقتی آب دریاچه پایین میآید، داخل دریاچه درختان کمرشکسته و نصفهونیمهای دیده میشوند که منظره دریاچه را خیلی خاص نشان میدهند.
از آنجایی که مقدار آب این دریاچه در فصلهای مختلف کم و زیاد میشود، ابعاد و اندازه مشخص و دقیقی نمیشود برای آن تعیین کرد؛ اما در کل دریاچه حدود ۲.۵ هکتار مساحت دارد، یعنی تقریبا به اندازه ۴۲ تا استخر استاندارد در کنار هم.
چرا چورت؟
تا جایی که من میدانم و اگر چیزهایی که خواندم درست باشد، کلمه «چورت» در اصل «شولت» به معنی برکه و باتلاق بوده که در اثر گذشت زمان و تغییر و تحولات زبان به کلمه «چورت» تبدیل شده است. در نزدیک دریاچه هم یک روستا به همین اسم وجود دارد که نام دریاچه را از روی همان انتخاب کردهاند.
اسمهای دیگر دریاچه چورت
بین مردم مازندران این دریاچه به اسم دریاچه میانشه هم مشهور است. حدسی که من درمورد انتساب دریاچه به این اسم میزنم (و البته درست و غلط بودنش را نمیدانم) این است که این کلمه از دو قسمت «میان» و «شه» درست شده است. معنی قسمت اول که معلوم است، کلمه «شه» هم به معنی قطرات آب و شبنمی است که در هوای مهآلود روی پوست یا برگ گل و… مینشیند.
پس میشود گفت که میانشه یعنی جایی که میان شه قرار دارد. این حدس من با هوای مهگرفته دریاچه در بعضی فصول سال خیلی بیربط نیست.
شرایط آبوهوایی دریاچه چطور است؟
دریاچه چورت ساری ۱۰۳۴ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و همین ارتفاع نسبتا زیاد باعث شده آبوهوای معتدل و ییلاقیتری در مقایسه با جاهای دیگر شمال داشته باشد. پس اگر هیچجوره با رطوبت و هوای شرجی شمال آبتان به یک جوب نمیرود، با خیال راحت به دریاچه میانشه بروید.
در فصل بهار بیشتر جاهای ایران هوای مطبوع و معتدلی دارند و دریاچه چورت هم از این قاعده مستثنی نیست. در بهار دریاچه میانشه خنک و رطوبت هوا کمتر از بقیه ایام سال است، اما هر چه به تابستان نزدیک میشود، هم دمای هوا بالاتر میرود هم مقدار بارشها کمتر میشود و سطح آب دریاچه پایین میآید.
در شش ماهه دوم سال که هوا رو به سردی میرود، مقدار بارشها در دریاچه چورت زیاد میشود و ممکن است مسیر دسترسی به دریاچه، بهخاطر لغزنده و ناایمن بودن کاملا بسته شود.
پوشش گیاهی و جانوری دریاچه چورت چیست؟
اگر به اطراف خودتان در دریاچه چورت نگاه کنید، از بالای سرتان تا پایین پا، انواع و اقسام گونههای گیاهی را میبینید. درختان توسکا و راش مثل یک نگهبان در دورتادور دریاچه قد علم کردهاند و از آن مراقبت میکنند.
بهجز این دو نوع درخت که از درختان بومی مازندران هستند، اگر سر بچرخانید درختان ازگیل جنگلی و ولیک و گل و گیاههای رنگارنگ که بیشتر در فصل بهار رشد میکنند را هم میبینید. همان نزدیکیهای دریاچه عطر و بوی آشنایی مشامتان را قلقلک میدهد؛ درست حس کردید، عطر پونه و آویشن است که کناره دریاچه و داخل جنگل روییدهاند.
این محیط بکر و جنگلهای انبوه حوالی دریاچه چورت خانه پرندگان و حیوانات وحشی و اهلی مختلفی هستند که اگر شانس بیاورید میتوانید از نزدیک آنها را ببینید. قرقاول و کبک، مارال، پلنگ، روباه، شغال، خرس قهوهای، گرگ و گربه وحشی و انواع آبزیان در دریاچه چورت زندگی میکنند.
ماهیهای رنگارنگ دریاچه چورت
دریاچه چورت ساری یکی از پاتوقهای محبوب ماهیگیران است. بین آبزیان خوراکی این دریاچه، ماهی گلیهای قرمز در پسزمینه سبز رنگ دریاچه بیشتر جلبتوجه میکنند. مردم روستای چورت میگویند قبلا در دریاچه چورت اثری از ماهی نبوده است؛ روستاییان ماهیها را به دریاچه انداختند و رفتهرفته تعداد آنها بیشتر شده است.
بین داستانهایی که درباره ماهیهای دریاچه چورت شنیدم، یکی از آنها برای من جالب بود. مردم میگویند تخم بعضی از گونههای آبزیان را پرندگان مهاجر به این دریاچه آوردند و با گذشت زمان و تولید مثل آنها بر تعداد ماهیهای دریاچه اضافه شده است.
تفریحات رایج کنار دریاچه چورت
دریاچه چورت برای تفریح و سرگرمی شما همه چیز دارد؛ هوای خوب برای پیک نیک، مناظر تماشایی برای پیادهروی و عکاسی، آفرود سواری برای آدمهای هیجاندوست و یک دریاچه پر از ماهیهای رنگارنگ برای ماهیگیری.
درختان میان دریاچه چورت
تنههای بیسر و نیمهجان درختان که به شکل نامنظمی تمام سطح دریاچه را پوشاندهاند یکی از دیدنیترین مناظری است که در تمام عمر دیدهاید.
شکل عجیب این درختان و ترکیبش با فضای مهگرفته و پسزمینه کوه و جنگل، حالوهوای مرموز و وهمآلودی در دریاچه ایجاد میکند که در کمتر جایی میتوانید تجربهاش کنید.
قایق سواری روی دریاچه
حالا که شنا در دریاچه ممنوع است، میتوانید با قایق به آب بزنید. قایقسواری در دریاچه چورت از جاهای دیدنی ساری یکی از تفریحات مورد علاقه همه کسانی است که به اینجا سفر میکنند.
تا جایی که من میدانم در اطراف دریاچه امکان کرایه قایق وجود ندارد و باید قایق خودتان را به آب بیندازید یا قایق کسانی را که در دریاچه قایقسواری میکنند قرض بگیرید.
آفرود کنار دریاچه چورت
اگر ماشین آفرود دارید و خیلی اهل قایقسواری نیستید، حداقل از هیجان آفرودسواری در جنگلهای کنار دریاچه چورت راحت نگذرید. آفرودسواری آن هم در جاده جنگلی پرفرازونشیب چورت یکی از مهیجترین تفریحات دریاچه میانشه است.
ماهیگیری در دریاچه
این دریاچه با سخاوت تمام ماهیهایش را با شما قسمت میکند! پس اگر اهل ماهیگیری هستید حتما قلاب و لوازمتان را هم بردارید و از ماهیگیری در دریاچه چورت لذت ببرید.
جنگلگردی، پیادهروی و گشتوگذار
پیادهروی در جنگل با چاشنی بوی چوب و درختان تر و تازه و صدای پیچیدن باد بین شاخهها، من را که حداقل ده سال جوان میکند! مسیر پیادهروی تا دریاچه چورت خودِ بهشت است، پس به قلب جنگل بزنید، دستهایتان را باز کنید و بیپروا زیر سقفی از درختان بگردید و خوش بگذرانید.
عکاسی از مناظر دریاچه چورت
طبیعتگردی و عکاسی دو جزو جدانشدنی از هم و البته یکی از تفریحات دریاچه چورت هستند. در این منطقه از نظر سوژه عکاسی هیچ کموکسری ندارید. پس دوربین یا گوشی خود را قبل از حرکت کامل شارژ کنید که کلی لوکیشن ناب عکاسی در دریاچه میانشه منتظر شماست.
پیکنیک در طبیعت
پیکنیک با دوستان یا خانواده تفریح ساده و بیدردسر دیگری است که در دریاچه چورت مزه میدهد. کمی خوردنی و تعدادی وسایل بازی برای خودتان جور کنید و به قول شاعر «بنشینید و دمی را به شادمانی بگذرانید!»
امکان شنا در دریاچه چورت وجود دارد؟
شنا و آبتنی در رودخانه و دریا و دریاچه پای ثابت سفرهای شمال است. هر چند عمق دریاچه چورت خیلی زیاد نیست، اما متاسفانه نمیتوانید شنا در این دریاچه رویایی را تجربه کنید، چون شنا در دریاچه میانشه ممنوع است.
کف دریاچه چورت پوشش گیاهی دارد و پر از بوته و تنههای شکسته درخت است. از طرفی هم هیچ کمک و غریقنجاتی در دریاچه وجود ندارد و همین شنا در دریاچه را خطرناک میکند.
امکانات دریاچه چورت چیست؟
برای اینکه فضای بکر و طبیعی چورت از بین نرود هیچ امکاناتی در آن دور و بر تدارک دیده نشده است. خبر خوب اینکه در روستای چورت که ده بیست دقیقه بیشتر با دریاچه چورت فاصله ندارد بیشتر امکانات رفاهی و بهداشتی مثل اقامتگاه و رستوران، سرویس بهداشتی و مسجد و… وجود دارد.
خطرات احتمالی در سفر به دریاچه چورت
بهجز شنا در دریاچه، یکی از خطراتی که ممکن است با آن مواجه شوید حیوانات وحشی آن حوالی است. به هر حال جنگلها و دریاچه چورت خانه حیوانات هستند و مواجهه با آنها دور از ذهن نیست؛ مخصوصا در شب.
اگر میخواهید شب را در جنگل یا کنار دریاچه چورت صبح کنید، حتما حواستان به این حیوانات باشد و تا جایی که میتوانید با طبیعتگردهای حرفهای که قبلا هم تجربه شبمانی در چنین جایی را داشتند، همگروه شوید.
شرایط اقامت حوالی دریاچه چورت
هر چند برای گشتوگذار در دریاچه چورت یک نصف روز هم کافی است، اما نیمی از لذت طبیعتگردی به سپری کردن شب در طبیعت است. موافقید؟ برای اقامت و ماندن در دریاچه گزینههای منتوعی دارید که اتنخاب هر کدام از آنها به سلیقه خودتان بستگی دارد.
کمپینگ کنار دریاچه چورت
کمپینگ یکی از گزینههای مقرونبهصرفه برای اقامت در دریاچه چورت است. این دریاچه یکی از بهترین نقاط برای کمپینگ است. پختن غذا روی آتش، بیدار شدن با طلوع خورشید، تنفس هوای تازه و تمیز، ارتباط بیواسطه با طبیعت و درنهایت کاهش استرس و ایجاد انگیزه مضاعف تجربههایی هستند که در کمپینگ در کنار دریاچه چورت نصیبتان میشود.
ماندن در طبیعت همانقدر که تجربه شیرین و متفاوتی برای طبیعتبازهاست، میتواند برای افراد ناآشنا با این سبک و سیاق سخت یا حتی خطرناک باشد.
اقامت در اقامتگاههای نزدیک دریاچه چورت
اگر ترجیح میدهید در جای گرمونرم و امنتری شب را سپری کنید، اقامتگاههای داخل روستای چورت یا ویلا و اقامتگاههای داخل ساری را انتخاب کنید. مردم مهماننواز روستای چورت برای اقامت یکشبه یا بیشتر اتاقهایشان را با قیمت مناسبی به مسافران اجاره میدهند. خانههای روستایی امکانات حداقلی و اولیه مثل سرویس بهداشتی، آب آشامیدنی و رخت خواب را دارند.
برای اینکه به بقیه جاهای دیدنی ساری نزدیک باشید، اقامت در سوئیت یا ویلاهای ساری و کیاسر هم پیشنهاد خوبی هستند. چند تا از بهترین اقامتگاههای ساری که در ادامه معرفی میکنم همگی بیشترین امتیاز را از مسافران دریافت کردند و فاصله کمی با ساری و دریاچه میانشه دارند.
- ویلا دو خوابه یونا
- ویلا جنگلی در حومه ساری
- سوئیت شاه جهان
- سوئیت سرای آرامش
نکات احتیاطی بازدید از دریاچه چورت
سفر به دریاچه میانشه در کنار همه شیرینیهایش شاید کمی سختی هم برایتان داشته باشد. حالا من میگویم سختی، ولی آنقدرها هم که فکر میکنید دشوار نیست.
اول اینکه مسیر روستا تا دریاچه چورت خاکی است و پر از پستی و بلندی و شیبهای خیلی خیلی تند. تازه وقتی که باران و برف به جاده بزند، اوضاع پیچیدهتر هم میشود؛ چون ممکن است ماشین در گلولای گیر کند. پس فکر رفتن به دریاچه با ماشین خودتان را از سرتان بیرون کنید.
خب حتما میپرسید «پس چطور تا دریاچه برویم؟» دو راه دارید:
یک اینکه به پاهایتان تکیه کنید و این مسیر ۱۰ کیلومتری تا دریاچه را پیاده طی کنید که اتفاقا اگر بارتان سبک باشد و کفش راحت و مناسبی بپوشید، پیادهروی و تماشای مناظر بینظیر روستا خیلی کیف دارد.
راه حل دوم این است که از ماشینهای آفرود و شاسیبلند یا نیسانهای آبی معروف شمال استفاده کنید! رانندگان نیسان روستا دائم در این مسیر در رفتوآمد هستند؛ میتوانید با آنها صحبت کنید تا شما را به دریاچه ببرند و برگردانند.
نکته دوم که دانستن آن خیلی مهم است، نبود اینترنت و آنتن موبایل در این منطقه است. پس قبل حرکت به سمت دریاچه چورت مسیر را از روی نقشه چک کنید یا از آدمهای روستا که آن منطقه را مثل کف دستشان میشناسند کمک بگیرید.
بهترین زمان بازدید از دریاچه چورت
برای انتخاب بهترین زمان برای رفتن به دریاچه میانشه باید ببینید دوست دارید چه چهرهای را از دریاچه ببینید.
اگر باران و هوای لطیف بهاری و طبیعت زنده و سرسبز دریاچه را دوست دارید، سه ماه اول سال به دریاچه بروید. اگر منظرهای خاصتر از دریاچه توقع دارید تابستان که آب دریاچه کمتر میشود و درختهای مرده وسط آن دیده میشوند را برای رفتن به دریاچه چورت انتخاب کنید.
اگر هم محیط خلوت و آرام، هوای مهآلود و فضای شاعرانهتری را میپسندید، شش ماه دوم سال بهترین فرصت برای بازدید از دریاچه چورت است. از حق نگذریم پاییز دریاچه چورت تماشاییترین فصل برای بازدید از دریاچه است. فضای دریاچه در پاییز مثل بوم سفید رنگی است که رنگهای گرم پاییزی را روی آن پاشیده باشند. در زمستان هم چورت سر تا پا سفیدپوش میشود و زیباییهای خودش را دارد.
شاید در نیمه دوم سال، هوای سرد و شرایط لغزنده جاده بهخاطر بارشها، رفتن به دریاچه چورت ساری کمی مشکل باشد، اما با داشتن تجهیزات کافی شدنی است.
در کل به نظر من بهترین زمان برای بازدید از دریاچه چورت از نظر آبوهوا اواخر فروردین تا اوایل آبان است.
دریاچه چورت کجاست؟
دریاچه چورت یکی از جاهای دیدنی ساری در استان مازندران است. این دریاچه در بخش چهاردانگه ساری و در مسیر جاده ساری به کیاسر، در فاصله ۱۰ کیلومتری از روستای چورت قرار گرفته است.
لوکیشن دقیق دریاچه را روی گوگل مپ ببینید:
بهترین مسیر دسترسی به دریاچه چورت
برای دسترسی به دریاچه چورت سه مسیر وجود دارد که یکی از ساری، یکی از تهران و یکی از سمنان عبور میکند.
برای رفتن به دریاچه چورت از مسیر ساری باید از جنوب شرق ساری به سمت کیاسر حرکت کنید. قبل از رسیدن به کیاسر، بعد از آنکه نزدیک به ۴۵ کیلومتر رانندگی کردید، به دوراهی میرسید که یک سر آن به دریاچه چورت و سر دیگر به کیاسر میرود. از دو راهی تا روستای چورت، ۱۴ کیلومتر راه پیش رو دارید. بعد از رسیدن به روستای چورت، قسمت مهیج سفر شروع میشود. باید ۱۰ کیلومتر در جاده بکر جنگلی پیش بروید تا به دریاچه میانشه برسید.
مسیر تهران به دریاچه چورت از جاده فیروزکوه شروع میشود. تهرانیها باید در جاده فیروزکوه قبل از پل سفید به طرف فریم و تنگه سلیمانیه بروند. در کیلومتر ۳۰ جاده ساری ـ کیاسر (به سمت کیاسر) یک تابلوی کوچک که اسم چورت روی آن نوشته شده را میبینید. از ابتدای این جاده تا دریاچه چورت حدودا ۲ ساعت راه است.
مسیر سوم هم از سمنان عبور میکند. به طرف شمال سمنان و شهرستان شهمیرزاد راه بیفتید. مسیرتان را از شهمیرزاد به سمت ساری ادامه دهید. بعد از حدود ۲ یا ۳ رانندگی وقتی کیاسر را رد کنید پلی را میبینید که باید از روی آن رد شوید. دقیقا بعد از پل ورودی جاده روستا و دریاچه چورت دیده میشود.
توصیههایی برای تجربه سفری به یادماندنی در دریاچه چورت
اولین توصیه من این است که هر چیزی که نیاز دارید را از داخل روستا یا شهر تهیه کنید و بدون تجهیزات و آذوقه به جاده نزنید. اگر قصد شبمانی در دریاچه را دارید حتما چادر مسافرتی، پتو یا کیسه خواب، لباس گرم، چراغ قوه و لوازم آتشزا را به لیست وسایل مورد نیازتان اضافه کنید.
معمولا آخر هفتهها یا در روزهای تعطیل آدمهای زیادی اطراف دریاچه چورت اتراق میکنند. اگر میخواهید آرامش و سکوت دریاچه را بهتر حس کنید پیشنهاد میکنم روزهای غیرتعطیل به چورت سر بزنید.
توصیه آخر را هم همهمان میدانیم؛ زبالههایمان را رها نکنیم و طوری سفر کنیم که جز رد پا هیچ چیزی دیگری از ما در طبیعت باقی نماند.
جاهای دیدنی اطراف دریاچه چورت
گشتن در جاهای دیدنی مازندران و نوشتن از آنها تمامی ندارد. سفر به دریاچه چورت که از جاهای دیدنی شمال است، فرصت خوبیست که جاهای دیدنی ساری که نزدیک دریاچه هستند را هم ببینید.
سد سلیمان تنگه (سد شهید رجایی)
سد سلیمان تنگه که به آن سد شهید رجایی هم میگویند فقط یک سد برای تامین آب نیست، بلکه یک مجتمع تفریحی گردشگری و یکی از جاهای دیدنی ساری در بخش دودانگه مازندارن است.
سد شهید رجایی حوالی دریاچه چورت در سال ۱۳۷۶ افتتاح و کمکم امکانات گردشگری، رفاهی و تفریحی به این مجموعه اضافه شد. در رودخانه تجن و محیط اطراف سد میتوانید تفریحاتی مثل اسکی روی آب، قایقرانی، بازدید از تاج سد، ماهیگیری و اتوبوس دریایی را امتحان کنید.
سد سلیمان تنگه روی گوگل مپ
جنگل کیاسر حوالی دریاچه چورت
جنگل یا پارک ملی کیاسر یکی از بزرگترین و قشنگترین جنگلهای مازندران در نزدیکی دریاچه چورت است که در مناطق کوهستانی مازندران در جنوب ساری قرار گرفته و در همان نگاه اول هر کسی را شیفته خودش میکند.
کمیابترین گونههای گیاهی و جانوری در این جنگل بکر نزدیک دریاچه چورت دور هم جمع شدهاند. حیواناتی مثل راسو، کرکس، مارال، پلنگ، هدهد، شوکا و گیاهانی نادر مثل بلوط آوری و سرخدار در جنگل کیاسر پناه گرفتهاند.
جنگلگردی در آبوهوای نیمهمرطوب و معتدل جنگل کیاسر برای آدمهای گرمایی که تحمل گرمای مازندران را ندارند دلچسب است.
جنگل کیاسر روی گوگل مپ
روستای چورت
برای رفتن به دریاچه میانشه باید از روستای چورت عبور کنید. روستای چورت پر از باغات گردو است و شغل بیشتر مردم آن دامداری و کشاورزی، جاجیمبافی و گلیمبافیست. دیدن فضای سنتی و بکر روستا و زندگی روستایی و گپوگفت با مردم باصفای آنجا، ارزشش را دارد که سر ماشینتان را به سمت این روستا کج کنید و چند ساعتی را مهمان روستای دریاچه چورت باشید.
روستای چورت روی گوگل مپ
دریاچه الندان (پله)
دریاچه الندان یا به زبان محلی «آببندان پله ازنی» یکی از بزرگترین دریاچههای مازندران است که بین جنگل محصور شده است. برخلاف دریاچه چورت ساری، الندان یکی از قدیمیترین دریاچههای ایران است. قدیمی که میگویم منظورم ۱۰۰ یا ۲۰۰ سال نیست؛ قدمت این دریاچه کمِ کم به ۲.۵ سال قبل برمیگردد.
جالب است که آب دریاچه از هیچ چشمه یا رودخانهای منشا نمیگیرد و فقط و فقط از بارش باران و برف سیراب میشود. جالبتر اینکه اسم این دریاچه در فهرست آثار ملی ایران هم ثبت شده است.
دریاچه الندان روی گوگل مپ
چرا باید به دریاچه چورت سفر کنید؟
شاید در نگاه اول به نظرتان برسد طبیعت و جاهای دیدنی شمال ایران به هم شبیه هستند و بیشتر آنها در کوه و جنگل و دریا خلاصه میشود، اما به نظر من هر کدام داستانی پشت خودشان دارند یا تجربههای جدید و متفاوتی برایتان ایجاد میکنند. دریاچه چورت هم همینطور است.
ترکیب دریاچه و جنگل همیشه ترکیب برندهست! دریاچه چورت ساری هم یک دریاچه طبیعی و نسبتا کوچک در مازندران است که در حصار جنگلهای انبوه با درختانی بلندقامت به وجود آمده است.
دریاچه چورت یک تابلوی نقاشی تمامعیار است که نقاش طبیعت همه چیز را در ایدهآلترین حالت خودش طراحی کرده است. آسمان صاف و آبی و جنگلهای غرق در سکوت و آرامش و ترکیبش با چهچه و آواز پرندگان، دریاچهای زلال و درختانی که سر از دریاچه بیرون آوردهاند و یک جاده جنگلی فوقالعاده زیبا با درختهای پیر و جوان، چیزهایی هستند که سفری فراموشنشدنی برای شما میسازند.
امیدوارم این راهنما برای سفر به دریاچه چورت ساری به دردتان بخورد و بعد از سفر، از ماجراجوییهایتان در دریاچه و تجربههای مفیدتان برای من و بقیه علیباباییها بنویسید.